Η είδηση δεν πολυκυκλοφόρησε, οπότε καλό είναι να τη δούμε και να την αξιολογήσουμε όπως της ταιριάζει. Μόλις πρόσφατα, βγήκαν οι νέες κατηγορίες διαιτητών της UEFA και αυτό συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο: αρχές καλοκαιριού και τέλος Δεκεμβρίου. Ο μοναδικός έλληνας ρέφερι που ανέβηκε είναι ο Παπαπέτρου, που πλέον βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία και μπορούμε να πούμε ότι έφτασε τους Καλογερόπουλο και Κομίνη! Οι άλλοι, στα γνωστά: Σιδηρόπουλος στην ελίτ, Αρετόπουλος, Μάνταλος και Παπαδόπουλος στην τρίτη.

Τώρα, τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε; Ο Σιδηρόπουλος για τους ξένους είναι ο χωρίς αμφιβολία κορυφαίος έλληνας διαιτητής. Τον Καλογερόπουλο τον εκτιμούν, ο Κομίνης παρά τα όσα συνέβησαν εδώ και τον θόρυβο στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ είναι είδηση που έμεινε στα ίδια, ενώ η τριπλέτα που δεν άλλαξε το τρίτο σκαλοπάτι θέλει «κάτι ακόμη» από πλευράς επιδόσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε αξιόλογους διαιτητές, που όμως για κάποιον λόγο δεν αποδίδουν όπως μπορούν στα μέρη μας. Κάνουν λάθη ανεπίτρεπτα, σφυρίζουν πέναλτι εκτός γραμμής, κλείνουν τα μάτια σε περιπτώσεις οφσάιντ, αδυνατούν να επιβληθούν στους ποδοσφαιριστές και χάνουν αβγά και πασχάλια στον πειθαρχικό έλεγχο. Να ευθύνεται η πίεση που νιώθουν, μια πίεση που έχει πολλές αιτίες; Το βέβαιο είναι πως την ίδια ώρα που ο Περέιρα δεν τους εμπιστεύεται στον απόλυτο βαθμό, στην Ευρώπη διαπιστώνουν ότι δεν χάνουν έδαφος και στη χειρότερη των περιπτώσεων εκκινούν από την ίδια αφετηρία. Ξεκάθαρα, πάντως, ο πλέον εξελίξιμος, αυτός που έχει τις προδιαγραφές να προχωρήσει είναι ο Παπαπέτρου, διαιτητής που θα πάρει μεγάλα παιχνίδια σύντομα και στο χέρι του μένει να δικαιώσει όσους πιστεύουν στις ικανότητές του. Μάλιστα, οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι θα σφύριζε και τον ελληνικό τελικό αν δεν προέκυπτε ξαφνικά η λύση Μπορμπαλάν. Αλλες όμως οι βουλές του πορτογάλου αρχιδιαιτητή…

Το ζητούμενο, πλέον, σχετίζεται με το τι θα κάνουν οι εδώ υπεύθυνοι: στις προσεχείς αξιολογήσεις των διαιτητών, ποιοι θα πάρουν το χρίσμα για να παίζουν σε ματς της Σούπερ Λίγκας; Γιατί ακούγεται πως θα έχουμε εντυπωσιακές σε αριθμό καρατομήσεις και πολλά νέα πρόσωπα. Οχι πως αυτά έχουν κάνει τίποτα το εκπληκτικό στην καριέρα τους, αλλά ο άνεμος αλλαγών ώρες ώρες τα σαρώνει όλα. Αρκεί να φέρει αποτελέσματα, κάτι για το οποίο δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι. Και μέσα σε όλα αυτά, αργεί η εφαρμογή του VAR, οπότε όλοι οι εμπλεκόμενοι στα ελληνικά ύδατα της διαιτησίας θα έχουν ένα άλλοθι λιγότερο για τα σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά σφάλματά τους.