Στις μεταμεσονύκτιες δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι αναμένει τη «σοφία» του Μάθιου Νίμιτς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που επρόκειτο να έχει χθες και ενδεχομένως και σήμερα με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό. Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών συγκρατείται με ενδιαφέρον, από τη στιγμή που υπήρξε ένα διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου η Αθήνα εμφανιζόταν να τηρεί αποστάσεις από τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, θέλοντας να κρατήσει τις συνομιλίες σε διμερές επίπεδο.

Ωστόσο, η κατάθεση από τη σκοπιανή πλευρά του ονόματος Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν (Republika Ilindenska Makedonija) επανέφερε τον ρόλο του πολύπειρου Αμερικανού στην πρώτη γραμμή. Η ελληνική κυβέρνηση έκρινε ότι μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μόλις αποκαλύφθηκε η σκοπιανή πρόταση έπρεπε να κινηθεί με ασφάλεια πίσω στο πλαίσιο της Δέσμης Ιδεών Νίμιτς. Αυτή τη στιγμή, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να κινηθεί σε μια πολύ ευαίσθητη γραμμή. Από τη μία πλευρά να επιλεγεί ένα από τα ονόματα που είχε αρχικώς προτείνει ο Νίμιτς και από την άλλη να κρατήσει από το σκοπιανό πακέτο τη δέσμευση για erga omnes εφαρμογή της ονομασίας που θα επιλεγεί.

Κρίσιμες συναντήσεις. Το πρόγραμμα που είχε καταρτισθεί για τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης περιλάμβανε δύο χωριστές συναντήσεις. Η μία είναι η πολιτική, στην οποία οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν υπό τον Νίμιτς. Σε αυτό το επίπεδο, θα επιδιωχθεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο Ονοματολογικό, καθώς η συμφωνία επί των επτά σημείων που είχε διαμορφώσει ο ειδικός απεσταλμένος στη Δέσμη Ιδεών θα είναι το παράρτημα της έκθεσης που ο ίδιος θα καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο της εντολής του. Αν και η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση σήμερα Παρασκευή 25 Μαΐου, το ενδεχόμενο αυτό παρέμενε ανοιχτό. Η άλλη συνάντηση θα αφορά τα ειδικότερα ζητήματα που συζητούνται στο πλαίσιο και της επονομαζόμενης θετικής ατζέντας για την επόμενη μέρα μιας συμφωνίας.

Εξερχόμενος πάντως από τη συνάντησή του με τον Γκουτέρες, όπου το Σκοπιανό ήταν βασικό θέμα συζήτησης, όπως και το Κυπριακό (το οποίο, όπως φαίνεται, μπαίνει στο… ράφι μέχρι νεωτέρας), ο Κοτζιάς υπήρξε γενικότερα συγκρατημένος για την έκβαση των συνομιλιών. «Ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση» σχολίασε χαρακτηριστικά. «Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και τον ρεαλισμό να βρει λύση. Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δύο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις» πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων που μίλησαν ανωνύμως στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Αλέξης Τσίπρας ενδιαφέρεται πολύ να λύσει το Ονοματολογικό. «Αν υπάρξει μια συμφωνία, θα είναι «μπόνους». Ο Τσίπρας θα πει «σας έβγαλα από το Μνημόνιο, έλυσα το ζήτημα των Σκοπίων». Με αυτόν τον τρόπο ίσως να μπορέσει να καλύψει άλλες απώλειες» φέρεται να λέει αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Reuters.