Υπόθεση εργασίας: Ανοίγει κάποιος μαγαζί σε εμπορικό κέντρο. Οι δουλειές δεν πάνε καλά. Βαράει μύγες. Εχει το δικαίωμα να φωνάξει τους φίλους του και σε ένδειξη διαμαρτυρίας να αποκλείσουν όλο το τετράγωνο; Ενα βενζινάδικο δεν έχει δουλειά: Εχει δικαίωμα ο ιδιοκτήτης να κλείσει τον δρόμο για να τιμωρήσει τους οδηγούς που δεν αγοράζουν βενζίνη από το μαγαζί του; Ακριβώς έτσι αντιδρούν οι αποκαλούμενες άστεγες ΠΑΕ: Παναθηναϊκός, Ατρόμητος, Αρης, Λαμία, Παναιτωλικός και Απόλλωνας. Απειλούν ότι δεν θα υπογράψουν την προκήρυξη του πρωταθλήματος, μπλοκάροντας την έναρξη του πρωταθλήματος, με συνέπεια τη διάλυση της Σούπερ Λίγκας. Επειδή το δικό μου μαγαζί δεν πουλάει να βαρέσει διάλυση όλος Ο κλάδος; Αυτό λένε στην επιστολή τους στο συνδρομητικό κανάλι που έχει τα δικαιώματα των άλλων δέκα ΠΑΕ:

Σουρεαλισμός

«Να γνωρίζετε ότι η πλειονότητα των ομάδων που με δική σας ευθύνη μένουν εκτός θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να εξαντλήσουν όλες τις νόμιμες δυνατότητες οι οποίες θα θέσουν εν κινδύνω την τέλεση αυτού του ίδιου του πρωταθλήματος». Ιδού λοιπόν ο σουρεαλισμός. Ιδού οι Ρουβίκωνες του ποδοσφαίρου: «Αφού δεν μας θέλετε στην παρέα σας κουνάμε το τάβλι». Με ποια λογική; Με ποια επιχειρήματα; Με το τίποτα. Πώς μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να αγοράσει το εμπόρευμα που πουλάς, όταν δεν το θέλει; Και στη τιμή που ζητάς εσύ; Κι εν πάση περιπτώσει, ας γίνει πρωτάθλημα με 12 ομάδες. Καλύτερο θα είναι απ’ αυτό που γίνεται σήμερα. Εκτός αν υπάρχουν αφελείς που πιστεύουν ότι δεν θα βρει τηλεοπτικό συμβόλαιο ο Παναθηναϊκός. Κι ότι βρήκε ο Λεβαδειακός του Κομπότη (φωτογραφία) και δεν μπορεί να βρει ο Ατρόμητος. Κι ότι επειδή δεν βρίσκεται κανείς να αγοράσει το Λαμία – Απόλλωνας και το Παναιτωλικός – Ατρόμητος δεν θ’ αρχίσει το πρωτάθλημα.

Χασούρα

Τα παιχνίδια που παίζονται είναι προφανή. Οι ίδιοι που κλαίνε και απειλούν είναι που έσπασαν την κεντρική διαχείριση. Για εκατό χιλιάρικα. Το συνδρομητικό τούς έδινε 30 εκατομμύρια κι αυτοί ζήταγαν 33,2. Αν μοίραζαν τη διαφορά στη μέση, στο 1,6 εκατ., η χασούρα για κάθε ομάδα θα ήταν γύρω στις 100.000 ευρώ. Επέμεναν στα 33,2 και η κεντρική διαχείριση έλαβε τέλος. Οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης στην ελεύθερη αγορά είναι σκληροί. Αυτοί που υποτίθεται πήγαν για πολλά χάνουν και τα λίγα. Μέχρι που εμφανίζεται ο από μηχανής θεός που ακούει στο όνομα Γεώργιος Βασιλειάδης. Ο πολυσχιδής και υπερδραστήριος υφυπουργός Αθλητισμού. Ο οποίος διαβεβαιώνει τους πάντες ότι έχει βρει 30 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία και θα τα διαθέσει στο ποδόσφαιρο. Σημαντικό μέρος απ’ αυτά θα δοθεί στην ΕΡΤ προκειμένου να στεγάσει τους έξι άστεγους και να λυθεί το θέμα.

Φυτρώνει

Να λυθεί το πρόβλημα δηλαδή την ιδιοκτητών της ΠΑΕ Απόλλωνας και Λαμίας. Απίστευτο κι όμως Αριστερό. Η απόσταση όμως από το «θα» μέχρι το «θα» είναι μεγάλη. Κι από τα πολλά που έχει πει μέχρι τώρα ο εν λόγω Βασιλειάδης (φωτογραφία) δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Κι όμως. Στην ποδοσφαιρική πιάτσα είναι πεπεισμένοι ότι τα λεφτά υπάρχουν. Κι ότι μέχρι το τέλος του μήνα, σε οκτώ μέρες δηλαδή, το θέμα θα έχει τελειώσει. Να το δεις και να μην το πιστέψεις. Σε μια οικονομία που μαζεύει φραγκοδίφραγκα από το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία κι απ’ τον φόρο στις ηλεκτρονικές συσκευές, ο υφυπουργός Αθλητισμού «μοιράζει» λεφτά. Φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν. Αναλαμβάνει ρόλους που δεν του ανήκουν. Δήθεν ότι κάτι κάνει. Γίνεται διαμεσολαβητής και αβανταδόρος. Να μοιράζει λεφτά (αν τελικά μπει στο παιχνίδι η ΕΡΤ), λες και τα έχει φέρει από το σπίτι του.