Στο τρέξιμο, οι περισσότεροι αγώνες, αν όχι όλοι, έχουν καθαρά ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Οι δρομείς στήνονται στη γραμμή της εκκίνησης με σκοπό να διακριθούν για τις επιδόσεις τους, να ανέβουν στο βάθρο αν είναι δυνατόν και να δοκιμαστούν στην περιπέτεια των χιλιομέτρων που βρίσκεται μπροστά τους. Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι ο αγώνας Endomarch Piraeus Run / Walk 2018 by Vita, που διοργανώνεται στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιουνίου με τη σφραγίδα του Δήμου Πειραιά και του καμαριού της πόλης, του Ολυμπιακού.

Ο αγώνας και ο περίπατος στους δρόμους της πόλης του μεγάλου λιμανιού έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Σκοπός δεν είναι η πρωτιά ή η διάκριση, αλλά η στήριξη στη γυναίκα και κυρίως σε εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι αυτό της ενδομητρίωσης. Οι συμμετέχοντες στον αγώνα εντάσσονται αυτόματα στο παγκόσμιο κίνημα κατά της ενδομητρίωσης και στέλνουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης όσον αφορά την υγεία των γυναικών.

Στη δεύτερη χρονιά της η διοργάνωση παρουσιάζεται ανανεωμένη, αλλά διατηρεί το βασικό πλάνο που είναι η ευαισθητοποίηση για τις χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις. Ως εκ τούτου, στήνεται με καθαρά φιλανθρωπικό προσανατολισμό, στηρίζοντας τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ενημέρωσης Χρόνιων Γυναικολογικών Παθήσεων Aware. Tα έσοδα του αγώνα θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στις δράσεις της, ενισχύοντας έμπρακτα τις γυναίκες που κάθε χρόνο νοσούν στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες δρομείς, αλλά σε όλους εκείνους που αγαπούν το τρέξιμο ή ακόμα και το περπάτημα και θέλουν να στηρίξουν έναν τόσο σημαντικό σκοπό όπως αυτόν που υπηρετεί για μία ακόμα χρονιά το Endomarch. Ως εκ τούτου, περιλαμβάνει δύο διαδρομές 5.000 και 10.000 μ. παράλληλα με έναν περίπατο 2.500 μ. Για όλες τις πορείες, κοινό σημείο εκκίνησης και τερματισμού θα είναι ο χώρος στάθμευσης του Γηπέδου Γεώργιος Καραϊσκάκης στο Νέο Φάληρο. Οι διαδρομές είναι χαραγμένες με τέτοιον τρόπο ώστε να αγκαλιάζουν το πειραϊκό παραλιακό μέτωπο, αναδεικνύοντας τις ομορφιές της περιοχής και παίρνοντας μια γερή γεύση από θάλασσα. Μάλιστα, η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δημιουργεί η βραδινή ώρα του αγώνα, καθιστά τη διαδρομή ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Συγκεκριμένα, στον αγώνα των 5.000 μ., οι δρομείς θα φύγουν από το Γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης, θα περάσουν την Εθνάρχου Μακαρίου για να φτάσουν μέχρι την Ακτή Δηλαβέρη και στη συνέχεια στην Ακτή Κουμουνδούρου. Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής και περνώντας από την Τζαβέλλα ο τερματισμός γίνεται στη θρυλική έδρα. Στην αντίστοιχη διαδρομή των 10.000 μ., οι δρομείς ακολουθούν την ίδια πορεία αλλά καλύπτουν δύο φορές τον συγκεκριμένο κύκλο ώστε να καταλήξουν με περηφάνια στο Γ. Καραϊσκάκης. Σαφώς πιο εύκολη δουλειά έχουν οι περιπατητές, οι οποίοι κινούμενοι παράλληλα με την Καραολή και Δημητρίου περνούν την υπόγεια διάβαση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας κάνουν μια ευχάριστη βόλτα στον κατάφυτο προαύλιο χώρο της έδρας του μπασκετικού Ολυμπιακού και επιστρέφουν για να πατήσουν την αψίδα του τερματισμού στο σπίτι του ποδοσφαιρικού τμήματος της μεγάλης ομάδας του Πειραιά.