Οταν κάποιος αναλογιστεί ότι τουλάχιστον 4 ατυχήματα με θύματα αρκούδα συνέβησαν το τελευταίο 9μηνο στη θέση «Κλειδί» της Νέας ΕΟ Αμυνταίου-Φλώρινας κατανοεί τη σημασία της επιχείρησης ραδιοσήμανσης αρκούδων στην δασική περιοχή του Δήμου Αμυνταίου από την επιστημονική ομάδα της Καλλιστώς, στο πλαίσιο του προγράμματος Life Amybear, που στόχο έχει τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου και της αρκούδας.

Τέσσερις αρσενικές ενήλικες αρκούδες βάρους από 220 έως και 280 κιλά (!) ραδιοσημάνθηκαν στο διάστημα 25 Απριλίου-18 Μαΐου και πλέον «επικοινωνούν» μέσω δορυφόρου και κινητής τηλεφωνίας με την Καλλιστώ, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τη δραστηριότητά τους και τις συνήθειές τους.

Ο «Λιάκος», ο «Μουσάτος», ο «Μάρκος» και ο «Ιβο», αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από τον κτηνίατρο της ομάδας, «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους κάθε μισή ώρα, στέλνοντας SMS μέσω Internet, αλλά και σε ψηφιακό χάρτη, σε πραγματικό χρόνο, μέσω ειδικής εφαρμογής. 

Οι πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολλάρα θα αξιοποιηθούν στην ταυτοποίηση και επιβεβαίωση των τομέων υψηλού κινδύνου για τροχαία ατυχήματα με αρκούδα στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε περιπτώσεις προσέγγισης σε οικισμούς.

Οι ώρες διάσχισης του ανοιχτού οδοστρώματος όπως και τα σημεία που επιλέγουν είναι βασικές πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολλάρα. Η γνώση αυτή θα οδηγήσει στην εγκατάσταση με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο ειδικής σήμανσης και αποτρεπτικών μέτρων, για την μείωση των τροχαίων.

Επιπλέον, από την τηλεμετρία θα εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το εάν οι αρκούδες πλησιάζουν οικισμούς ή περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας, με στόχο την αναζήτηση εύκολα διαθέσιμης τροφής (από κάδους σκουπιδιών, μελίσσια, κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες κ.λπ.), καθώς και το ποια σημεία προσεγγίζουν πιο συχνά, ποιες διαδρομές ακολουθούν, πόσο κοντά πλησιάζουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο, η χρήση μέτρων πρόληψης ζημιών, που θα διανεμηθούν στο πλαίσιο του Life Amybear,(ειδικοί κάδοι απορριμμάτων που δεν μπορούν να ανοιχθούν από αρκούδα, ηλεκτροφόρες περιφράξεις, σκύλοι φύλαξης κοπαδιών κ.ά.), μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική.