Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ καθώς και για τη συνάντηση που είχε στη Σόφια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, πέρασε στις 9:30πμ ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη συνάντηση να διαρκεί περίπου μιάμισι ώρα.

«Όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις υπερασπίζεταιμια εθνική γραμμή που ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες και είναι είναι κτήμα της μεγάλη πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως εκείνων που έχουν διαπραγματευτεί μεγάλα θέματα. «Θέλουμε να έχουμε μια λύση βιώσιμη που θα αντέχει στον χρόνο, δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση είναι η συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά της ΠΓΔΜ, τόσο όσον αφορά την αλλαγή ονομασίας όσο καιστο να φύγουν τα εμπόδια του αλυτρωτισμού. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τέλος ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη συναινέσεων στα εθνικά θέματα, σημειώνοντας ότι μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές όμως στα εθνικά θέματα απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να αντέχουν στον χρόνο και για να έχει και η Ελλάδα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.

Τηλεφωνικές επαφές με πολιτικούς αρχηγούς

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Α. Τσίπρας επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Γεννηματά: Κατηγορηματικά αντίθετη με το Μακεδονία του Ιλντεν

Στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τη Φώφη Γεννηματά ο Α. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει την ονομασία «Μακεδονία του Ιλντεν» και πως διαπραγματεύεται με την σειρά erga omnes ονομασία, αναθεώρηση του συντάγματος της FYROM και τελευταίο το όνομα. Η κα Γεννηματά του επεσήμανε πως είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο Μακεδονία του Ίλντεν και πως θέλει μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει αλλαγή συντάγματος, erga omnes ονομασία, δεσμεύσεις εναντίον του αλυτρωτισμού και γεωραφικό προσδιορισμό στο όνομα.

Επιφυλάξεις εξέφρασε ο Σ. Θεοδωράκης

Λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε και με το Σταύρο Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού του επισήμανε πως έχει επιφυλάξεις για το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι και πως όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

Αντίθετος στο «Ιλιντεν» και ο Κουτσούμπας

Ξεκάθαρα αντίθετος με το Μακεδονία του Ίλντεν δήλωσε στον Πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας «επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του κόμματος για την αποτροπή της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

«Οχι» στο Ιλιντεν και από το Β. Λεβέντη

Την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την ονομασία των Σκοπίων, κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι δεν δέχεται να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια, αντίθετα τόνισε ότι έπρεπε να έχουμε πείσει τους Σκοπιανούς, παραχωρώντας τους κάθε μορφής ανταλλάγματα και ενισχύοντάς τους, οικονομικά, επενδυτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, ώστε να δεχτούν το όνομα Σκόπια. Εκτιμάται, από τον κ.Λεβέντη ότι ο όρος «Ίλιντεν» δημοσιοποιήθηκε για να καεί, αφού όλα σχεδόν τα κόμματα αντέδρασαν έντονα.