Ενα γνώριμο και οικείο για την Αριστερά διεθνές μέτωπο ξανακινητοποιήθηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Πάνω σε αυτό ανέπτυξαν δράση όλες οι πολιτικές δυνάμεις στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διαμόρφωσε νέους όρους πίεσης για τον Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για το Παλαιστινιακό. Και τη σφαγή των Παλαιστινίων, με αφορμή τα εγκαίνια της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Η ελληνική Αριστερά παραδοσιακά είχε δεσμούς με το μεγάλο αυτό διεθνές θέμα. Και καλύτερη παρέμβαση σε σχέση με τα ελληνουρκικά, όπου διχάζεται συχνά πάνω στο εκκρεμές του πατριωτισμού και διεθνισμού. Εδώ όμως τα πράγματα είναι σαφή. Τα αντανακλαστικά της ενεργοποιήθηκαν αμέσως και τα βέλη της εκτοξεύθηκαν αυτόματα και προς την ελληνική κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου, σήμερα μοιάζει να περπατάει στο τεντωμένο σχοινί των διεθνών σχέσεων και δεν είναι εύκολο να μιλάει για το Παλαιστινιακό, όπως έκανε επί χρόνια πριν έλθει στην εξουσία. Μέρος της σκληρής κριτικής εξάλλου που του γίνεται από την Αριστερά είναι πως συμπράττει με Αμερικανούς και Ισραηλινούς στον βωμό της λεγόμενης πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής του Νίκου Κοτζιά.
Κατ’ αρχάς, το ΚΚΕ όλη την προηγούμενη εβδομάδα ξεδίπλωσε τη δική του στρατηγική αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό αλλά και πίεσης στη δική μας κυβέρνηση. Με διαδηλώσεις στην ισραηλινή πρεσβεία, παρόντος του ίδιου του Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και με παρεμβάσεις όπως η πρωτοβουλία που πήρε ο Περισσός ώστε πενήντα εργατικά και κομμουνιστικά κόμματα να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση κατά των επιθέσεων του Ισραήλ και των ευθυνών της ΕΕ.
Χθες το πρωί μάλιστα, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε την πρεσβεία της Παλαιστίνης, ενώ οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος όλο το προηγούμενο διάστημα καυτηρίαζαν και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά των αντιδράσεων της Αριστεράς: «Οι περιστάσεις επιβάλλουν τηνεπίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα. ΤοΙσραήλοφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας καινα αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας», ήταν ένα μόνον απόσπασμα που πάντως δεν αντιμετωπίστηκε θετικά ούτε στο εσωτερικό του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΛΑΕ. Η πίεση όμως από τα αριστερά για το Παλαιστινιακό προς τον Τσίπρα, έρχεται και από τους πρώην συντρόφους του της Λαϊκής Ενότητας. Αντιπροσωπεία τής εν λόγω πολιτικής δύναμης με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη παραβρέθηκε στον Νότιο Λίβανο σε μεγάλη συγκέντρωση καταδίκης της ισραηλινής θηριωδίαςστη Γάζα, ενώ ο γραμματέας της ΛΑΕ έκανε πρόταση για ένα μεγάλο Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα το φθινόπωρο με τη συμμετοχή οργανώσεων, κινημάτων και προσωπικοτήτων της ευρύτερης περιοχής μας, που όπως σημείωσε «μάχονται τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, τα γεράκιατου Ισραήλ και τις επεκτατικές πολιτικές χωρών της περιοχής». Ο ίδιος και άλλα στελέχη εξάλλου συμμετείχαν σε μεγάλη συγκέντρωση Παλαιστινίων και Λιβανέζων στο κάστρο Σακίφ στον Νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.
Ο Λαφαζάνης τόνισε στη συγκέντρωση ότι «ο ελληνικός λαός παρά και ενάντια στη φιλοϊσραηλινή και φιλοαμερικάνικη πολιτική της κυβέρνησης και των μνημονιακών κομμάτων στην Ελλάδα βρίσκεται αυτές τις δύσκολες ώρες ολόψυχα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού», αναδεικνύοντας τις ευθύνες του Τσίπρα. Η πίεσή του μάλιστα πήρε κι άλλα χαρακτηριστικά, αφού απηύθυνε έκκληση από τον Λίβανο προς την ελληνική κυβέρνηση για αποστολή αεροσκάφους με σκοπό τη μεταφορά σε ελληνικά νοσοκομεία βαριά τραυματισμένων Παλαιστινίωνστη Γάζα από πυρά του ισραηλινού στρατού. Η πίεση που θα ασκηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ από τον κόσμο των κινημάτων το επόμενο διάστημα θα είναι μεγάλη.