Στα βήματα υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ φαίνεται να καταλήγουν σήμερα στη Σόφια ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, θέτοντας σε νέα τροχιά τις σχέσεις των δύο χωρών, αφού για πρώτη φορά μετά το 1991 υπάρχει το μομέντουμ που οι δύο ηγέτες εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν να πάει χαμένο.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός, αν και απάντησε ότι έχει πολύ μεγάλες προσδοκίες για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων στη Σόφια προσερχόμενος στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον Ζόραν Ζάεφ), λίγο αργότερα με μια προσεκτική ανάρτησή του στο Twitter μάλλον επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. «Οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεχτή λύση στο ονοματολογικό. Επεσήμαναν πως μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν» ανέφερε και συμπλήρωσε με νόημα: «Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί. Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε πάντως και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ευελπιστώντας ότι σύντομα η χώρα του θα μπορέσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να λάβει ημερομηνίες έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ! «Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος που έχουν τους αντιπροσώπους τους στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα προτείνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ τον Ιούνιο να ορίσει μία ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων», σχολίασε από την πλευρά του, αφήνοντας να διαφανούν και οι δικές του ψηλές προσδοκίες για τις διαβουλεύσεις στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

ΑΠΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. Εγκυρες πηγές, οι οποίες έχουν γνώση του περιεχομένου των συνομιλιών που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης των δύο πρωθυπουργών θα σηματοδοτήσει ένα καθαρό και ουσιαστικό βήμα προόδου, που θα θέσει τη διαδικασία σε άλλο επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο ηγέτες αναμένεται να καταλήξουν στις πτυχές της συμφωνίας και τις αλληλοδεσμεύσεις των δύο πλευρών που αυτή θα προβλέπει μέσα σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Το ουσιαστικό σημείο από το οποίο κρίθηκε η πρόοδος της συζήτησης και έδωσε τη δυνατότητα να διαφανεί προοπτική συμφωνίας ήταν η μετατόπιση των γειτόνων στο ζήτημα των συνταγματικών αλλαγών και της –erga omnes –χρήσης του νέου ονόματος στο οποίο θα καταλήξουν με την ελληνική πλευρά και θα ενημερώσουν τον ΟΗΕ ότι το αποδέχονται και αυτό θα χρησιμοποιείται στις διεθνείς σχέσεις. Το αγκάθι είναι ο χρόνος αλλαγής για την εσωτερική χρήση, καθώς απαιτεί διασφαλίσεις ότι η άλλη πλευρά δεν θα υπαναχωρήσει αν εξασφαλίσει ημερομηνίες ή απτά κέρδη στην πορεία της για ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στο προσχέδιο της συμφωνίας που έχουν μπροστά τους οι δύο πρωθυπουργοί υπάρχει η ακριβής διατύπωση για το πώς και το πότε θα αρχίσει η γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί το νέο όνομα και στο εσωτερικό της.

Αφού ολοκληρωθούν –ως απαραίτητα βήματα –οι εγκρίσεις από τα δύο Κοινοβούλια σε Αθήνα και Σκόπια και αφού η ΠΓΔΜ ενημερώσει τον ΟΗΕ (για το νέο όνομα με δέσμευση για erga omnes χρήση), τότε τον Ιούνιο θα μπορεί να λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, σε μια διαδικασία ωστόσο μακρόσυρτη καθώς εξαρτάται από το άνοιγμα και την ολοκλήρωση κεφαλαίων.

Η αισιοδοξία του Ζόραν Ζάεφ ότι μπορεί να εξασφαλίσει ημερομηνία τον Ιούνιο εδράζεται κυρίως στη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που βλέπουν με θετικό μάτι τη διεύρυνση της Ενωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, σε αντίθεση με χώρες όπως η Γαλλία ή άλλες της Κεντρικής Ευρώπης (πλην Αυστρίας) που εμφανίζονται να προτιμούν πιο αργή πορεία. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός χθες το βράδυ συναντήθηκε και με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέφερε ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ «αναλαμβάνουν έναν ιστορικό ρόλο με τη δέσμευσή τους να επιλύσουν τη μεταξύ τους διαφορά».