Στο τραπέζι ερευνητών και πανεπιστημιακών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα αλλά και από τις ΗΠΑ και την Ισπανία μπαίνει η ελιά στο πρώτο σχετικό διεθνές συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 24-26 Μαΐου στο Κέντρο Ελιάς «Krinos» του Perrotis College εντός των εγκαταστάσεων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην Θεσσαλονίκη. Στην τριήμερη εκδήλωση με τίτλο «Επιτραπέζια ελιά: Επιδιώκοντας την καινοτομία – Εξερευνώντας τάσεις» αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις (με ενδιαφέρον κυρίως για τους αγρότες), ενώ θα υπάρχουν εισηγήσεις και για την διατροφική αξία της ελιάς και την παρουσία της στις διεθνείς αγορές.

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί η εφαρμογή της πρωτότυπης «ηλεκτρονικής εντομοπαγίδας» από τον επικεφαλής του τμήματος Διαχείρισης Αγρο-περιβαλλοντικών Συστημάτων και διευθυντής του Κέντρου Ελιάς «Krinos» Δρα. Αθανάσιο Γκέρτση. Συγκεκριμένα δρομολογείται η ανάπτυξη μιας νέας πειραματικής εφαρμογής τηλεμετρικής παγίδας, με σκοπό την εξ αποστάσεως παρακολούθηση πληθυσμών διαφόρων ειδών εντόμων. Μετά από τις πρώτες δοκιμές μάλιστα διαπιστώνεται ότι οι ηλεκτρονικές καταγραφές επιβεβαιώνονται με επιτόπια καταμέτρηση των εντομών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνει επιπλέον θρεπτική και εδαφολογική επισκόπηση ελαιώνων στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και θα κατατεθούν προτάσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων επεξεργασίας επιτραπέζιας ελιάς μέσω βιοτεχνολογικών μεθόδων. Ανάμεσα στους ομιλητές από το εξωτερικό είναι η Louise Ferguson, ειδική σύμβουλος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ο Ισπανός ερευνητής και συγγραφέας Manuel Brenes, που διεξάγει έρευνες για το ελαιόλαδο εδώ και 32 χρόνια. Αναλυτικές πληροφορίες για το συνέδριο: www.medevents.gr/congress/olive2018