Ανησυχητικά μηνύματα στέλνουν οι αγορές με φόντο την αβεβαιότητα για τις εγχώριες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις όσο και τον νέο ιταλικό πονοκέφαλο για την ευρωζώνη. Οι αυξημένες πιθανότητες μη ενεργοποίησης του προγράμματος του ΔΝΤ και η κόντρα με το Βερολίνο περιορίζουν τις πιθανότητες ριζικής λύσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι αγορές τιμολογούν τον κίνδυνο και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τραβούν για μία ακόμα φορά την ανηφόρα. Το Χρηματιστήριο την ίδια ώρα δέχεται ισχυρές πιέσεις, με τις ελληνικές τράπεζες να δέχονται καθημερινό σφυροκόπημα, παρά την επιτυχή έκβαση των στρες τεστ. Ο Γενικός Δείκτης έχασε και το οχυρό των 800 μονάδων στη χθεσινή συνεδρίαση. Το κλίμα στις αγορές μόνο με «καθαρή έξοδο» δεν ταιριάζει. Η κανονικότητα ακόμα αναζητείται, η αβεβαιότητα δίνει βροντερό «παρών».

Στις εξελίξεις βαραίνουν και εξωγενείς παράγοντες. Το κλίμα στις αγορές για τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου δεν είναι θετικό μετά τη διαρροή ενός προσχεδίου (όπως χαρακτηρίστηκε) κυβερνητικού προγράμματος της Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων στην Ιταλία που ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με τη δημοσιονομική ορθοδοξία της ευρωζώνης.

ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ. Οι αποδόσεις των ιταλικών δεκαετών έκαναν χθες άλμα από το 1,938% στο 2,115%, στους ελληνικούς τίτλους το άλμα έγινε σε πολλαπλάσια επίπεδα από το 4,120% της Τρίτης στο 4,365%. Πριν την απόλυτη κατάρρευση του αφηγήματος της καθαρής εξόδου στις αρχές Φεβρουαρίου, λίγο πριν την έκδοση των επταετών ομολόγων, οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων είχαν υποχωρήσει έως και το 3,6%. Τώρα φλερτάρουν με το 4,5%, βάζοντας στον πάγο τα σχέδια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για δύο ακόμα εκδόσεις κρατικών τίτλων έως το τέλος του τρίτου προγράμματος. Το νέο χρονοδιάγραμμα είναι ασαφές και η βιώσιμη επάνοδος στις αγορές επί του παρόντος υποκαθίσταται από το «μαξιλάρι» των περίπου 20 δισ. ευρώ.

Κινητήριος δύναμη της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας είναι η διευθέτηση του χρέους. Αν στο τέλος του τρίτου προγράμματος, το ελληνικό χρέος δεν έχει σφραγίδα βιωσιμότητας από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το αφήγημα της επόμενης ημέρας καθίσταται προβληματικό.

Η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» σε χθεσινό της δημοσίευμα κατέγραφε το «δίκοπο μαχαίρι» της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για την καγκελάριο Μέρκελ αλλά και τον κίνδυνο να την πληρώσει τελικά η Ελλάδα με μια λύση για το χρέος που δεν θα ικανοποιήσει τις αγορές. «Στην περίπτωση αυτή η προληπτική γραμμή θα ήταν μάλλον αναπόφευκτη και θα έβαζε σε κίνδυνο την ομαλή έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια», σημειώνει. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσφυγής σε προληπτική γραμμή στήριξης.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η καγκελάριος βρίσκεται «σε εξαιρετικά δύσκολη θέση». Η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίζεται πιεσμένη ανάμεσα στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι των γερμανών βουλευτών για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως προϋπόθεση για την έγκρισή του και την απαίτηση του Ταμείου για γενναιόδωρη ελάφρυνση χρέους η οποία θα ενίσχυε τους εθνολαϊκιστές και τους Φιλελεύθερους. Ανάμεσα στις δύο επιλογές Μέρκελ και Σολτς, εκτιμά η «Ζιντόιτσε», έχουν καταλήξει στην «ήρεμη λύση» η οποία ενσωματώνει μια περιορισμένη υπό όρους και όχι αυτοματοποιημένη ελάφρυνση χρέους σε συνδυασμό με μια εκτεταμένη αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Στην Αθήνα αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές για την τέταρτη αξιολόγηση. Το κλίμα, μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές είναι θετικό και αναμένεται επίτευξη Staff Level Agreement στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Παρ’ όλα αυτά έχουν ήδη εντοπιστεί «τέσσερα πέντε δύσκολα ζητήματα» σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος μεταδίδει αισιοδοξία για ολοκλήρωση των συζητήσεων έως το τέλος της εβδομάδας.

Στους καυτούς φακέλους συγκαταλέγονται η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και οι τοποθετήσεις μόνιμων γενικών διευθυντών και γραμματέων στο Δημόσιο, η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ και όπως πάντα τα δημοσιονομικά. Ενα από τα βασικά προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης είναι η συμφωνία με το ΔΝΤ για το αν απαιτείται ή όχι εμπροσθοβαρής μείωση του αφορολογήτου μαζί με τις συντάξεις από το 2019. Παρ’ ότι την επικαιρότητα μονοπωλεί το τελευταίο διάστημα η περικοπή των συντάξεων, επισήμως το θέμα του αφορολογήτου παραμένει ανοιχτό. Αν βέβαια το Ταμείο δεν επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα, φαντάζει τουλάχιστον παράδοξο να επιχειρήσει να επιβάλει ταχύτερη μείωση του αφορολογήτου.

Σήμερα, οι φάκελοι του Δημοσίου, των μεταρρυθμίσεων στην υγεία, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στα δημοσιονομικά ανοίγουν στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί στο Χίλτον.