Λίγα 24ωρα μετά την επιστροφή του Ολυμπιακού στην κορυφή του ελληνικού βόλεϊ, ο αρχηγός, Κώστας Χριστοφιδέλης, φέρνει στο μυαλό του όλη την επίμονη και κουραστική χρονιά. Ο,τι έζησε με τους συμπαίκτες του περνάει από μπροστά του σαν ταινία με την τελευταία σκηνή να χαρακτηρίζει την αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε: «Τέλος καλό, όλα καλά».

«Ηταν τόσο έντονα όλα αυτά που ζήσαμε. Μια συνεχόμενη εναλλαγή συναισθημάτων. Στο τέλος κυριάρχησαν η χαρά και η ικανοποίηση» υποστηρίζει ο αρχηγός του Ολυμπιακού.

Ο Κώστας Χριστοφιδέλης αφήνει να ξετυλίγονται μπροστά του τα γεγονότα, κι όταν αυτός κρίνει πως χρειάζεται, παγώνει την εικόνα: «Θα μπορούσαν να ήταν και καλύτερα στο τέλος της χρονιάς. Δεν ήταν μόνο το Κύπελλο, αλλά και η Ευρώπη. ΟΚ, είχαμε πει πως βασικός στόχος ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά τελικά συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούσαμε κάτι ακόμα καλύτερο. Η Ραβέννα δεν ήταν το φόβητρο. Την υπερεκτιμήσαμε. Δεν αποδώσαμε αυτό που μπορούσαμε. Μας πείραξε… Το έβλεπα στα μάτια των συμπαικτών μου ότι ήταν ενοχλημένοι».

Μέχρι το βράδυ της 9ης Μαΐου ο Χριστοφιδέλης και οι συμπαίκτες του πέρασαν κι άλλες δύσκολες στιγμές: «Η απώλεια του Κυπέλλου ήταν ένα τεράστιο καμπανάκι. Μας αφύπνισε. Καταλάβαμε πως δεν θα μας χαριστεί τίποτα στους τελικούς. Οι συγκυρίες είχαν κάνει ακόμα πιο κουραστική τη χρονιά. Μέσα σε 40 ημέρες διεκδικήσαμε τρεις από τους τέσσερις τίτλους. Κι ακόμα είχαμε δύσκολα ταξίδια, συνεχόμενα παιχνίδια. Δεν είναι εύκολο να αντεπεξέλθεις. Παράλληλα, η ήττα σε κλονίζει, σου ρίχνει την αυτοπεποίθηση. Ουσιαστικά ήταν και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην κανονική περίοδο. Μεγάλη παγίδα κι αυτό. Μετά τη Ρόδο έπρεπε να καθαρίσουμε το μυαλό μας και να βελτιώσουμε κάποια πράγματα».

Ο Χριστοφιδέλης αποφασίζει να σταματήσει την εικόνα και σε άλλα δύο σημεία: «Οι αγώνες – κλειδιά της σεζόν. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία, η πρόκριση εις βάρος της Τουρ. Μας έδωσε αυτοπεποίθηση, ήταν πολύ καλή ομάδα και ας μην ξεχνάμε πως κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Γαλλία. Στη συνέχεια ήταν η νίκη επί του ΠΑΟΚ στον πρώτο τελικό. Ενα παιχνίδι που κρίθηκε στο τάι-μπρεκ».

Πριν φτάσουμε στην τελευταία σκηνή, ο 40χρονος αρχηγός του Ολυμπιακού πατάει άλλη μία φορά το στοπ: «Λειτουργώ περισσότερο ως προπονητής παρά ως αθλητής. Θεωρώ μεγάλη ικανοποίηση όταν βοηθάω έναν αθλητή να βελτιώσει κάποια στοιχεία. Το βόλεϊ μου αρέσει και θα συνεχίσω με την προπονητική. Εχω συνεργαστεί με τεράστιους προπονητές και αθλητές. Η κληρονομιά μας είναι αυτό που ζήσαμε. Μπορεί να είμαι 40 χρονών, αλλά αισθάνομαι πιο νέος. Αυτό μου το «έβγαζαν» και οι συναθλητές μου και τους ευχαριστώ. Με άκουσαν σε όλες τις δύσκολες στιγμές. Είναι τεράστια ανταμοιβή να βλέπεις την αναγνώριση από τους συμπαίκτες σου».

Τελευταία σκηνή: Σηκώνει το τρόπαιο με τον φροντιστή του Ολυμπιακού Σπύρο Μπλέτσα. «Η ιστορία του Σπύρου είναι γνωστή. Το κλειστό του Ρέντη είναι το σπίτι του και είμαστε υπερήφανοι που τον έχουμε μαζί μας. Αλλωστε το Κύπελλο ανήκει σε όλους. Πιστεύω στο σύνολο και στους ανθρώπους που είναι πίσω από τα φώτα».

Επίλογος: «Αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός είναι ασύλληπτο. Η διοίκηση δεν πέτυχε μόνο να εξυγιάνει οικονομικά τον σύλλογο, αλλά και να διατηρήσει όλα τα τμήματα σε τεράστιο επίπεδο, ώστε να πρωταγωνιστούν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το επίπεδο εργασίας ήταν πάντα το καλύτερο, καθώς υπήρχαν όλες οι παροχές», σημειώνει ο αρχηγός των Ερυθρολεύκων.