Νέο κύκλο απειλών, αντιπαραθέσεων, αλλά και ερμηνειών προκαλεί για άλλη μια φορά η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας, που έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 100 επιδρομές την τελευταία τριετία σε πολιτικούς, διπλωματικούς στόχους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κ.λπ. Και η οποία πυκνώνει τις τελευταίες εβδομάδες τη δράση της.

Τελευταίο επεισόδιο στο μακρόσυρτο σίριαλ του Ρουβίκωνα αποτελεί η έφοδος των αντιεξουσιαστών – ακτιβιστών στο Δημαρχείο Τήνου και οι έμμεσες απειλές που εκτοξεύθηκαν για ενδεχόμενη νέα καλοκαιρινή επίθεση στο νησί κατά τον εορτασμό της Μεγαλόχαρης. Μέλη του Ρουβίκωνα όμως αναφέρουν σε νεώτερη ανάρτησή τους ότι τα περί «αντιποίνων» στην Τήνο το καλοκαίρι είναι «προϊόντα διαστρέβλωσης και παραπληροφόρησης».

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σημείωσε ότι «η οργάνωση κινείται στα όρια της νομιμότητας, αλλά και της γραφικότητας». Σε παρεμφερείς δηλώσεις έχει προχωρήσει άλλες τουλάχιστον επτά – οκτώ φορές τους τελευταίους μήνες.

Το νομοθετικό πλαίσιο. Στελέχη της Αστυνομίας αναφέρουν ότι «τα περιθώρια δράσης κατά των επονομαζόμενων «ακτιβιστών των Εξαρχείων» είναι περιορισμένα με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και τον τρόπο δράσης των αντιεξουσιαστών που προσαρμόζουν κατά περίσταση τα κτυπήματά τους. Τουλάχιστον 60 φορές την τελευταία τριετία γίνεται λόγος για τους «ανεξέλεγκτους ακτιβιστές» και τις συνέπειες των ενεργειών τους, χωρίς όμως καμιά συνέχεια. Ο Ρουβίκωνας αριθμεί 130 μέλη και για τη δράση του έχουν γίνει περίπου 320 προσαγωγές και 100 συλλήψεις. Πολλά από τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί ή προσαχθεί 15-20 φορές, χωρίς όμως να περιορίζεται η δραστηριότητά τους. Με βάση αυτά τα δεδομένα οι αντιεξουσιαστές – ακτιβιστές μπορεί να προχωρήσουν σε εκατοντάδες ακόμη παρόμοιες ενέργειες χωρίς ουσιαστικά κανένα εμπόδιο από την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, οι οποίες θα συντάσσουν διεκπεραιωτικές δικογραφίες που δεν θα αναστείλουν τη δράση του Ρουβίκωνα. Ομως παραμένει ζητούμενο για μας, αν θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο δράσης της συλλογικότητας κι αν στοχεύει στην κάθοδό της στις ερχόμενες εκλογές…».

Το τελευταίο σημείο τριβής αποτελεί η επιδρομή του Ρουβίκωνα στο Δημαρχείο της Τήνου προ μερικών ημερών, με αφορμή τον θάνατο σε τροχαίο δύο υπαλλήλων του δήμου οι οποίοι επέβαιναν σε απορριμματοφόρο που έπεσε σε γκρεμό στο χωριό Ποταμιά. Για το τροχαίο δυστύχημα υπήρξαν αρχικές μόνο αναφορές ότι «τα ελαστικά του ήταν φθαρμένα», ενώ ένας εκ των υπαλλήλων ήταν απλήρωτος τους τελευταίους μήνες. Η εισβολή των μελών του Ρουβίκωνα στο Δημαρχείο της Τήνου οδήγησε στη σύλληψη οκτώ μελών της οργάνωσης με την κατηγορία της «διατάραξης ειρήνης» και οι οποίοι απηλλάγησαν στο δικαστήριο.

Ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Σιώτος από την πλευρά του δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής και τόνισε ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει». Ηγετικά μέλη του Ρουβίκωνα ανάρτησαν κείμενο –συνοδευόταν από υβριστικούς χαρακτηρισμούς –όπου σημείωναν πως «τώρα που ξεκινάει η τουριστική σεζόν, θα μοιράζουμε σε όλους τους επιβάτες – τουρίστες που μπαίνουν στο πλοίο για Τήνο κείμενο με το όνομά του και τη φωτογραφία του, όπου θα αναφέρεται ως ηθικός αυτουργός για τον θάνατο των δύο οδοκαθαριστών. Το κείμενο θα είναι πολύγλωσσο. Σύντομα θα βγει και ηλεκτρονική αφίσα με τη φωτό και τα στοιχεία του για να κοινοποιηθεί και διακινηθεί πανελλαδικά». Ακολούθησε χθες το πρωί νεώτερη ανάρτηση των αντιεξουσιαστών που προκάλεσε ανησυχία για τυχόν επιδρομή των ακτιβιστών στο νησί τον ερχόμενο Δεκαπενταύγουστο.

Στον εορτασμό. Οπως σημειωνόταν σε αυτή, «ένα σοβαρό ενδεχόμενο πλέον είναι να τιμηθεί η μνήμη των δύο νεκρών οδοκαθαριστών της Τήνου τις ημέρες του εορτασμού στην Παναγία της Τήνου. Μια σκέψη μέσα σε πολλές άλλες που υπάρχουν για αυτό το καλοκαίρι. Να τους προσέχετε τους «γραφικούς» κύριε Τόσκα. Ενίοτε μπορεί να γίνουν και επικίνδυνοι».

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε όμως, οι ίδιοι αντιεξουσιαστές επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να προχωρήσουν σε «διευκρινίσεις». Σε νεώτερη ανάρτησή τους σημειώνεται πως «τα μίντια συστηματικά διαστρεβλώνουν τα λεγόμενά μας, είτε σε συλλογικό είτε σε ατομικό επίπεδο. Παραπληροφορούν στην προσπάθειά τους να περάσουν μια τελείως διαφορετική εικόνα για εμάς στον κόσμο. Τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα είναι το παρακάτω. Εγραψα σε μια ανάρτησή μου ότι μπορεί να τιμηθεί η μνήμη των δύο νεκρών οδοκαθαριστών τις ημέρες του εορτασμού στην Παναγία της Τήνου, και η «μετάφραση» των μίντια είναι ότι «ο Ρουβίκωνας απειλεί με αντίποινα την Τήνο»! Τίμια και έγκυρη δημοσιογραφία αν μη τι άλλο…».