Οσο οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας φτάνουν στο τέλος των κρίσιμων και καθοριστικών διασκέψεών τους, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες που άπτονται τόσο του πυρήνα τού υπό κρίση ασφαλιστικού νόμου όσο και των περικοπών των συντάξεων. Λίγες ώρες μετά την τελευταία ψηφοφορία, που έγινε την περασμένη εβδομάδα σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες το ανώτατο δικαστήριο έκρινε νόμιμες και συνταγματικές διατάξεις που αφορούν σημαντικά, αλλά τεχνικά θέματα, που σχετίζονται με τις περικοπές των συντάξεων που έχουν προβλεφθεί για τις αρχές του 2019.

ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ. Χθες, πάντως, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος αφού ξεκαθάρισε ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν από την Πρωτοχρονιά του νέου έτους, ομολόγησε ότι το μαχαίρι θα μπει και στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Οι περικοπές θα φτάσουν έως το 30%, αφού όπως είπε «900.000 καταβαλλόμενες συντάξεις θα μειωθούν έως και 30%, όπως προκύπτει από το πρώτο δείγμα επανυπολογισμού των συντάξεων» για να προσθέσει ότι «το μέτρο της μείωσης θα μπει στον προϋπολογισμό του 2019 και θα δούμε τι βελτιώσεις μπορούμε να κάνουμε».

Οι διασκέψεις των ανώτατων δικαστών για το σύνολο του νόμου Κατρούγκαλου όμως συνεχίζονται και για τον λόγο αυτό χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν με ενδιαφέρον και αγωνία να πληροφορηθούν την τελική απόφαση περί τη συνταγματικότητα των διατάξεων που αφορούν περικοπές στις συντάξεις αλλά και το σύνολο του ασφαλιστικού νόμου. Οι σύμβουλοι επικρατείας στη διάσκεψη αυτή, που δεν ήταν η τελική, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ασχολήθηκαν με θέματα όπως ο επανυπολογισμός και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, ζητήματα τα οποία είχαν θέσει προς κρίση στο ανώτατο δικαστήριο συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων.

ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΧΥΣΗΣ. Πάντως τέτοιες διαρροές, από τη στιγμή μάλιστα που οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους, δημιουργούν κλίμα σύγχυσης στους χιλιάδες ασφαλισμένους, ενώ πρόσφατα, άλλες διαρροές για το ίδιο θέμα είχαν προκαλέσει και την αποδοκιμασία της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Στο ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης δεν υφίσταται δικαστική απόφαση παρά μόνο μετά τη δημοσίευσή της σε δημόσια συνεδρίαση» ανέφεραν σε επίσημη ανακοίνωσή τους οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ, μετά τις πρώτες διαρροές για τις διασκέψεις που είχαν προηγηθεί, σε μια προσπάθεια να προστατέψουν το κύρος του ανώτατου δικαστηρίου και να εξηγήσουν στον κόσμο πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Δικαστικές πηγές επισημαίνουν πως ο επίμαχος νόμος έχει πολλές παραμέτρους και η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει να κρίνει πολλά και σοβαρά ζητήματα. «Η όποια απόφαση, λόγω του σύνθετου χαρακτήρα του νομοθετήματος, δεν θα είναι «άσπρο», «μαύρο». Μπορεί για άλλες διατάξεις οι ανώτατοι δικαστές να πουν ότι είναι συνταγματικές και άλλες ότι είναι αντίθετες με το Σύνταγμα. Επιπλέον, ακόμα και γι’ αυτές που ενδέχεται να κριθούν αντισυνταγματικές, η όποια ισχύς του συγκεκριμένου σκέλους της απόφασης μπορεί –όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν –να μην έχει αναδρομική εφαρμογή, αλλά να λαμβάνει «σάρκα και οστά» μετά τη δημοσίευσή της» έλεγαν οι ίδιες πηγές θέλοντας να καταδείξουν πως μέχρι την τελευταία ψηφοφορία, την αποτύπωση και την έκδοση της απόφασής τους, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς ουδείς μπορεί να προκαταβάλει την κρίση των φυσικών δικαστών.