Οι δανειστές επιστρέφουν στην Αθήνα, ο νέος γύρος συζητήσεων για την τέταρτη αξιολόγηση ξεκινά και στόχος είναι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου στις Βρυξέλλες. Μέσα σε τέσσερις ημέρες θα κριθεί εάν θα βγει λευκός καπνός για το τεχνικό σκέλος της τέταρτης αξιολόγησης που αφορά τα νέα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των προαπαιτουμένων και όχι την υλοποίησή τους που απαιτείται για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Τόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις των επικεφαλής των δανειστών με την κυβέρνηση, η οποία έχει μείνει πίσω και τρέχει τώρα να κλείσει προαπαιτούμενα. Την αυλαία των συζητήσεων ανοίγουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια που θα συναντηθούν με τα αντίστοιχα ελληνικά. Στο τραπέζι θα βρεθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο νόμος Κατσέλη και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ενώ το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί και το βράδυ στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG). Την Τετάρτη προβλέπεται να αρχίσουν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Με βάση τον προγραμματισμό οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Σάββατο καθώς το κουαρτέτο θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Κυριακή. Το ενδεχόμενο παράτασης της παραμονής τους είναι πάντοτε στο τραπέζι. Ωστόσο πολλά περιθώρια δεν υπάρχουν καθώς ο χρόνος πιέζει.

Τα αγκάθια . Οι περικοπές στις συντάξεις, η αύξηση του ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η τύχη του αφορολόγητου ορίου είναι από τα δύσκολα μέτωπα της τέταρτης αξιολόγησης. Βασικός στόχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι να μην τεθεί ζήτημα επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου. Από εκεί και πέρα στο τραπέζι του Χίλτον θα βρεθούν:

n Οι μειώσεις στις συντάξεις: Η πορεία επανυπολογισμού των συντάξεων θα είναι το πρώτο θέμα που θα εξεταστεί από τους τεχνοκράτες. Το ψαλίδι στις συντάξεις που θα μπει από την Πρωτοχρονιά του 2019 θα πρέπει να αποδώσει 1,8 δισ. ευρώ εντός του επόμενου έτους.

n Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει την παράταση του πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τουλάχιστον έναν χρόνο.

n Οι νέες αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ. Στο θέμα της αναπροσαρμογής καταγράφονται καθυστερήσεις και γκρίνιες από τους δανειστές. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της η ειδική ομάδα εργασίας που επεξεργάστηκε τις νέες τιμές ζώνης. Αμέσως μετά πιάνει δουλειά η δευτεροβάθμια επιτροπή ενώ η καυτή πατάτα θα καταλήξει στα χέρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Κατερίνας Παπανάτσιου.

Λίγο πριν επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς είναι μια αναγκαιότητα που υπαγορεύεται από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.