Η ενέργεια που διοχέτευσαν στην ατμόσφαιρα οι ηφαιστειακού μεγέθους οικονομικές και κοινωνικές εκρήξεις από την έναρξη της κρίσης το 2008 μέχρι σήμερα έχουν διαμορφώσει δυναμικές που άλλαξαν ριζικά την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα μας και όχι μόνο. Εργασιακή ανασφάλεια, ανεργία, φτώχεια και ανισότητες συνθέτουν την πραγματικότητα με ταυτόχρονα συναισθήματα αδικίας, απελπισίας και πολλές φορές θυμού και φόβου.
Ταυτόχρονα μεγάλο μέρος φιλόδοξων δημιουργικών Ελλήνων επιχειρούν την οικονομική και κοινωνική τους ανασύνταξη κάτω από καθεστώς παράλογης και αντιοικονομικής φορολογικής μεταχείρισης και ένα άλλο μέρος εγκαταλείπει την προσπάθεια οδεύοντας στο εξωτερικό.
Αλλάξαμε ριζικά και ποτέ δεν θα ανακάμψουμε οικονομικά και κοινωνικά με τον παλαιό τρόπο. Η αποστολή της πολιτικής συνδέεται πάντα με το παρόν και το μέλλον. Η ελληνική Προοδευτική Παράταξη συνδέεται απόλυτα με αυτό το αξίωμα, πετυχαίνοντας πάντα την ανανέωσή της στη ροή του χρόνου ταυτιζόμενη με την Αλλαγή. Το Κίνημα Αλλαγής φιλοδοξεί να συγκροτήσει μια σύγχρονη κοινωνική συμμαχία αποτελούμενη από όλους τους φιλόδοξους δυναμικούς Ελληνες που διψούν να προκόψουν μαζί με τους συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και έχουν ανάγκη παροχής των πιο σημαντικών δημόσιων αγαθών, καθώς και αξιοπρέπειας. Σ' αυτή τη συμμαχία σημαντικός εταίρος είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που επιχειρούν χρόνια τώρα ανεπιτυχώς να εισέλθουν επιτέλους στην αγορά εργασίας.
Αυτό είναι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα αλλά και τις βαθύτερες ανησυχίες και ανασφάλειες των Ελλήνων. Το σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο είναι πλήρως προσαρμοσμένο στη νέα οικουμενική οικονομική αρχιτεκτονική, αναφέρεται στην έξοδο της Ελλάδας στην παγκοσμιοποίηση και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί νοσταλγικό αφήγημα του παρελθόντος. Αποτελεί το νέο προοδευτικό εθνικό - πολιτικό πρόταγμα για την Ελλάδα μετά την κρίση. Ενα ελπιδοφόρο, σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο θα αποτελέσει την αφετηρία για επαναξιολόγηση της αξίας της πολιτικής και ευκαιρία για κάθε Ελληνα να ξανακερδίσει τη ζωή του.
Το εγχείρημα της συνάντησης των δυνάμεων της Προοδευτικής Παράταξης υπήρξε επίπονο, υπέστη τη δημοκρατική δοκιμασία και τον διάλογο εξαντλητικά, καθόρισε διαδικασίες με αξιοθαύμαστη δημοκρατική τάξη και συνέπεια και τελικά κατόρθωσε να συγκροτηθεί σε ενιαίο σχηματισμό. Στόχος είναι από δω και μπρος η αυτόνομη πολιτική και οργανωτική του συγκρότηση, η επεξεργασία πολιτικών, η διαμόρφωση κοινωνικών συμμαχιών και η εκλογική του επιτυχία. Εκλογική επιτυχία σημαίνει ισχυρό Κίνημα Αλλαγής με καθοριστικό λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων με στόχους: Τη δικαίωση των αιματηρών θυσιών των Ελλήνων. Τη συγκρότηση πατριωτικού μετώπου του οικουμενικού Ελληνισμού με στόχο την ασφάλεια και ακεραιότητα της χώρας, καθώς και την εθνική και λαϊκή ενότητα στο εσωτερικό της. Την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μέσα από την  προσέλκυση υψηλής αξίας επενδύσεων με βιώσιμες θέσεις εργασίας που  θα δημιουργήσουν το αναγκαίο πλεόνασμα για το χτίσιμο ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Τη θεσμική ανασύνταξη έτσι ώστε η δημοκρατία να ενισχυθεί, η εξουσία να ελέγχεται με θεσμούς άμεσης συμμετοχής και η δικαιοσύνη να απονέμεται με τρόπο που δημιουργεί εμπιστοσύνη κυρίως στους αδύναμους.
Πάνω σε αυτά οφείλουμε να εργαστούμε όλοι εμείς που αναλάβαμε την ευθύνη της οργάνωσης του νέου προοδευτικού εγχειρήματος. Χρέος μας απέναντι στους προοδευτικούς πολίτες αποτελεί η ενότητά μας, η καθαρότητα των λόγων μας, η αυτόνομη πορεία μας προς τις εκλογές με οδηγό ένα σύγχρονο προοδευτικό εθνικό κοινωνικό όραμα. Είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι πρώην υπουργός, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής