Σήμερα θα ασχοληθώ με τον όρο «κινητικότητα» στην πολιτική. Κι αυτό αφού διακρίνω και εντοπίζω κινήσεις μεγάλες και μικρές που συνθέτουν σιγά σιγά το παζλ της επόμενης μέρας. Εξάλλου, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και αυτό ισχύει και για όποιον παίκτη θέλει να επιβιώσει και στην επόμενη μέρα. Kατ’ αρχάς, στα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ: Οι διεργασίες πυκνώνουν, οι τάσεις ανασχηματίζονται ώστε από καλύτερες θέσεις να δώσουν τη μάχη για τη δική τους επιβίωση.

Ξαφνική έμπνευση;

Κρούσμα πρώτο: Ο Νίκος Σκορίνης δεν είναι απλώς συγγραφέας με ροπή να αναλύει τα της λεγόμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης. Είναι και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και δη, όπως μαθαίνω, της τάσης των ενωτικών, βλέπε προεδρικός –με καλές σχέσεις με τους πασοκογενείς. Οταν λοιπόν εκείνος σημειώνει την ανάγκη της νέας οργανωτικής και πολιτικής ανασυγκρότησης του κόμματος, να ξέρετε πως δεν του ήλθε ξαφνικά ως έμπνευση. Στο παρασκήνιο ξετυλίγεται μια σκληρή μάχη στα του ΣΥΡΙΖΑ με άξονα την Ενωτική Τάση, την Πλατφόρμα 2010 των Γιάννη Μπαλάφα Ρένας Δούρου και βέβαια τους 53. «Ο χαρακτήρας των τάσεων όπως έδρασαν έχει εξαντληθεί» είπε ο Σκορίνης σε κυριακάτικη συνέντευξη. Επόμενο πολεμικό επεισόδιο να περιμένετε από το κονάκι των 53, που επίσης κινούνται. Θα επανέλθω…

Επιμένει προεκλογικά

Κρούσμα δεύτερο: Ο δραστήριος Κώστας Ζαχαριάδης, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει σε αυτό το πόστο και δεν αναλαμβάνει όπως ακουγόταν μέχρι τώρα τα ΜΜΕ του κόμματος, δηλαδή τη μιντιακή στρατηγική. Ανακουφισμένος, μαθαίνω πως είναι αφού μπορεί με άνεση να συνεχίσει την έντονη προεκλογική του δραστηριότητα. Οι κακές γλώσσες λένε πως αυτή ομοιάζει με παλιό ΠΑΣΟΚ, με πολλά χιλιόμετρα αφού ο συμπαθής νεαρός και βιολόγος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάει μέχρι και σε εκδήλωση του συλλόγου φίλων της Καρέτα Καρέτα Αθήνας, που λέει ο λόγος. Οι καλές λένε πως του στήνανε παγίδα κάποιοι, αν αναλάμβανε τα ΜΜΕ, αφού έτσι θα του ανέκοπταν την προεκλογική του κάθοδο και τώρα όλα καλά. Για να συμπληρώσω, δικαιολογώντας τον όρο «κινητικότητα»: στην πολιτική η καλύτερη κίνηση καμιά φορά είναι αυτή που δεν γίνεται.

Ψήφισμα στο κοινό

Κρούσμα τρίτο: Πηγή μου μετέφερε πως ο πρόεδρος Λεβέντης μιλάει σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες θα θέσει ψήφισμα στο κοινό για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Ως γνωστόν η Ενωση Κεντρώων έχει σκληρή γραμμή για το όνομα. Να πω πάντως πως την κίνηση του προέδρου την εκλαμβάνω και ως έμμεση απάντηση στον προσφάτως αποχωρήσαντα βουλευτή του Γιώργου Κατσιαντώνη που ήταν πιο διαλλακτικός με μια σύνθετη ονομασία.

Πράσινη μεταγραφή

Κρούσμα τέταρτο: Εντάξει, μικρού βεληνεκούς αλλά με τη σημασία του. Ομάδα οκτώ στελεχών των Οικολόγων Πρασίνων με επιστολή της προσχωρεί στο MέΡΑ25 ή και κόμμα Βαρουφάκη. «Στα θύματα της πολιτικής του οικονομικού στραγγαλισμού της ελληνικής κοινωνίας, το περιβάλλον είναι από τα πρώτα», γράφουν και φαντάζομαι τους πονοκεφάλους του Γιάννη Τσιρώνη που βλέπει το κόμμα του να αποψιλώνεται κι άλλο.

Ευρωπαϊκοί έλεγχοι

Την εποπτεία δεν ξέρω αν θα τη γλιτώσουμε, η σημερινή πάντως επίσκεψη Ευρωπαίων έχει τον χαρακτήρα ελέγχου. Μέλη της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται από σήμερα εν Ελλάδι. Η πρόταση ήταν του Μίλτου Κύρκου και ο σκοπός της είναι συναντήσεις με φορείς και επίσκεψη σε υποδομές που κατασκευάστηκαν με τη συνδρομή της ΕΕ, κυρίως στην Ηπειρο.

Το πριγκιπικό πρόγραμμα

Επισκέψεων συνέχεια τώρα, και από την Τετάρτη θα έχουμε εδώ το ζεύγος του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλας. Ξεκινώ από τα δύσκολα: όχι, δεν θα πάνε στο Μουσείο Ακρόπολης γιατί φαντάζομαι πως θα προκαλούσαν αμηχανία τα γλυπτά που λείπουν. Θα δουν πάντως κόσμο και ντουνιά, θα ξεκινήσουν με τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια θα έχουν Μέγαρο Μαξίμου και Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Την Πέμπτη θα δουν τον Ιερώνυμο, ενώ βρίσκω ενδιαφέρουσα ανάμεσα στο πυκνό πρόγραμμα τη μετάβαση του Καρόλου στον Πειραιά, όπου θα επισκεφθεί το «HMS Echo» και την ακταιωρό της Βρετανικής Συνοριακής Δύναμης «HMC Valiant» που συνεργάζεται με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων στο Αιγαίο.

Φλερτ υπό βροχή

Το βέβαιο είναι πως ο χώρος της Κεντροαριστεράς κινείται. Για παράδειγμα, χθες το απόγευμα μπορεί η βροχή να ήταν καταρρακτώδης, αλλά δεν πτόησε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση με θέμα την προοδευτική παράταξη στο Polis Art Café της Σταδίου. Διέκρινα εκεί από τον πολύπειρο Δημήτρη Κρεμαστινό, τους ακόμη ποταμικούς Κύρκο και Δανέλλη, αλλά και τους Νίκο Βούτση, Νίκο Παππά, Δημήτρη Παπαδημούλη και Νίκο Ξυδάκη από ΣΥΡΙΖΑ μεριά. Τα κοινά κάδρα των παρισταμένων δεν έμειναν ασχολίαστα, αφού την ώρα της εκδήλωσης πόσταρε φαρμακερά στο Facebook ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που προφανώς δεν του άρεσε το φλερτ υπό βροχή των προαναφερθέντων. Για την Ιστορία, πάντως, δύο ομιλητές ήταν που δεν χαρίστηκαν και πολύ στον ΣΥΡΙΖΑ: οι Μαραντζίδης και Σωτηρέλης.