Το πρωτάθλημα τελείωσε χωρίς να τελειώσει (!) και το πράγμα μοιάζει με τιμωρία από τον Θεό για την κακοποίηση του ποδοσφαίρου που είδαμε φέτος στα ελληνικά γήπεδα. Η νεροποντή, που είχαμε χθες το απόγευμα στην Αθήνα, στάθηκε αιτία για να διακόψει στο 7ο λεπτό ο διαιτητής Στυλιαράς το ματς του ΠΑΟ με την Ξάνθη, το οποίο θα συνεχιστεί σήμερα. Εχει ενδιαφέρον ότι η Λίγκα θέλει τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής να αρχίζουν και να τελειώνουν την ίδια ώρα, ώστε να μην γνωρίζουν οι εμπλεκόμενες στη διεκδίκηση κάποιας θέσης ομάδες το αποτέλεσμα του άμεσου ανταγωνιστή τους. Λογικά, από τη στιγμή που διακόπηκε το ματς στη Λεωφόρο, θα πρεπε να διακοπεί και το ματς στο Αγρίνιο, εκεί όπου ο Παναιτωλικός αγωνιζόταν με τον Αστέρα Τρίπολης που ήταν ο ανταγωνιστής της Ξάνθης για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο –όμως ποιος έχασε τη λογική για να τη βρουν όσοι διοικούν το ποδόσφαιρό μας; Ενώ στη Λεωφόρο σταμάτησαν, στο Αγρίνιο αγωνίστηκαν κανονικά και πάλι καλά (για την όποια αξιοπιστία του πρωταθλήματος…) που ο Αστέρας κέρδισε και τερμάτισε πέμπτος: ό,τι και να κάνει η Ξάνθη σήμερα αυτό δεν αλλάζει. Σε διαφορετική περίπτωση το χειρότερο πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων θα τελείωνε και με τον χειρότερο τρόπο: ο Αστέρας θα είχε κάθε δικαίωμα να γκρινιάζει, ενώ τώρα πανηγυρίζει κι αυτό είναι καλό. Από γκρίνιες φέτος χορτάσαμε.

Ταυτόχρονα

Την τελευταία αγωνιστική άλλοι έμοιαζαν με το μυαλό αλλού γιατί με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος φεύγουν από τις ομάδες στις οποίες φέτος αγωνίστηκαν, άλλοι ήταν απογοητευμένοι γιατί δεν έφτασαν στον στόχο τους κι άλλοι ανακουφισμένοι γιατί το μαρτύριό τους ολοκληρώθηκε. Οι παίκτες του Ολυμπιακού στα Γιάννινα ήταν όλα αυτά ταυτόχρονα: ήταν και με τις βαλίτσες στο χέρι, αφού οι πιο πολλοί θα φύγουν, ήταν κάκιστοι για μια ακόμα φορά εκτός έδρας και ήταν και άψυχοι και απογοητευτικοί. Ο Κόντης πήγε στα Γιάννινα με μια ομάδα γεμάτη παιδάκια, αλλά κι αυτή τη φορά οι χειρότεροι ήταν όσοι την ομάδα έπρεπε να την κουβαλήσουν. Ο Φορτούνης και ο Ταχτσίδης κράτησαν το χειρότερο για το τέλος, ο Εγκελς σε έκανε να θες να τραγουδήσεις το γνωστό «κρίμα το μπόι σου καλέ», ο Τζούρτζεβιτς γεννούσε απορίες για το αν είναι ποδοσφαιριστής και ο ΠΑΣ, που είχε επτά ματς να κερδίσει, πέτυχε μια νίκη γοήτρου με 3-0, και με την βοήθεια των διαιτητών που έκαναν πάλι τα δικά τους. Μόνος κερδισμένος από αυτή την εξέλιξη ο νεοφερμένος προπονητής του Ολυμπιακού Μαρτίνς, που είδε με τα μάτια του και στα Γιάννινα πως δεν χρειάζεται να κρατήσει τίποτα από αυτή την άψυχη και άνευρη ομάδα, που δεν έχει παίκτες –ηγέτες αλλά ακριβοπληρωμένες φίρμες που κάνουν αγγαρεία. Η ερώτηση είναι πλέον πόσο χρόνο θα χρειαστεί ο Μαρτίνς για να φτιάξει έναν κανονικό Ολυμπιακό διότι πραγματικά θα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν. Ο Ολυμπιακός είναι μάλλον τυχερός που δεν υπάρχουν play off φέτος: θα ήταν αδύνατο να ξεπεράσει στη βαθμολογία και τον Αστέρα, που ολοκλήρωσε καταλήγοντας πέμπτος με τέσσερις νίκες στα πέντε τελευταία ματς, αλλά και τον Ατρόμητο, που έκανε ένα καταπληκτικό πρωτάθλημα και χάρηκε την επιστροφή του στην Ευρώπη ρίχνοντας μια τεσσάρα στην Κέρκυρα. Περισσότερο θεαματικά από τα παιγνίδια της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος ήταν τα σχόλια του αντιπροέδρου του ΠΑΟΚ Γιώργου Σαββίδη στο Instagram. Στόχος του γιου του Ιβάν δεν ήταν μόνο η ΑΕΚ, αλλά και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, τον οποίο καιρό τώρα στον ΠΑΟΚ θεωρούν εχθρό.

Τσίρκο

Ο νεαρός Σαββίδης χαρακτήρισε «τσίρκο» τη φιέστα της ΑΕΚ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, έγραψε ότι πραγματικοί πρωταθλητές ήταν οι παίκτες του ΠΑΟΚ, που σύμφωνα και με ανάρτηση της ΠΑΕ «έχουν κερδίσει 70 βαθμούς στο γήπεδο και περιμένουν να παίξουν με τον Ολυμπιακό», και κυρίως επιτέθηκε στον Βασιλειάδη δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του με τον Δημήτρη Μελισσανίδη την Παρασκευή στο ΟΑΚΑ. Κάτω από αυτήν έγραψε: «Καλύτερός σας φίλος ο Υπουργός. Η χώρα των κουμπαριών και των χάρτινων φιλιών», προσθέτοντας στα ρωσικά ότι «ο πατέρας τα παντελόνια τα έχει για να τα φοράει». Αν εξαιρέσει κανείς ότι τα «χάρτινα φιλιά» θα μπορούσε να είναι τίτλος τραγουδιού της Αννας Βίσση, όλο το υπόλοιπο μήνυμα δεν έχει τίποτα το αγαπησιάρικο. Συνέχειά του μάλιστα θεωρήθηκε (και σωστά) κι ένα χθεσινό μήνυμα του αντιπροέδρου του ΠΑΟΚ, που ισχυρίζεται ότι έσβησαν από τις ατζέντες τους κι αυτός και ο πατέρας του τα τηλέφωνα κάποιων, ο χαρακτηρισμός των οποίων είναι αινιγματικός: έπειτα από ένα αρχικό π ακολουθούν τρεις τελείες.

Ανθρωπος

Ποιο είναι το πρόβλημα του Σαββίδη με τον Βασιλειάδη; Αφενός καιρό τώρα τον κατηγορεί ανοιχτά πως «έχει χαθεί» (που στη γλώσσα του ποδοσφαίρου σημαίνει πως δεν του απαντάει στα τηλέφωνα). Αφετέρου τον θεωρεί άνθρωπο του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Σταύρου Κοντονή –κι αυτοί οι δυο είναι για τους Σαββίδηδες οι ΜVP της ΑΕΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, που κρίθηκε στα χαρτιά. Κυρίως, όμως, ο Σαββίδης ήταν θυμωμένος με τον Βασιλειάδη γιατί κάποιοι του είπαν πως ο υφυπουργός, στη συνάντηση της Παρασκευής με τους ανθρώπους της FIFA και της UEFA, τους ζήτησε, αν γίνουν επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, να τιμωρηθεί μόνο η ομάδα οι οπαδοί της οποίας θα κάνουν φασαρίες κι όχι ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Γιώργος Σαββίδης φοβάται ότι μεθοδεύεται τιμωρία του ΠΑΟΚ και για αυτό και ο πατέρας του ανήγγειλε την Παρασκευή πως θα κατεβεί στην Αθήνα για τον τελικό, αλλά δεν θα μπει στο γήπεδο. Θέλει να δείξει ότι αυτός σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις κι αυτό το μήνυμα στέλνει και στους οπαδούς της ομάδας.

Κριτική

Ευτυχώς που υπήρχαν πάντως οι αναρτήσεις του Σαββίδη γιατί τα ματς του ΠΑΟΚ με τον Πλατανιά και της ΑΕΚ με τον Απόλλωνα δεν αντέχουν σε κριτική. Στην Τούμπα είκοσι δύο ποδοσφαιριστές έμοιαζαν να παίζουν για να βάλει τρία γκολ, τουλάχιστον, ο Πρίγιοβιτς κι αυτός έβαλε μόνο δύο. Στη Ριζούπολη η ΑΕΚ έκανε ένα ακόμα ματς σαν αυτά που συνηθίζει τον τελευταίο καιρό: ήταν άχρωμη, κουρασμένη και κουραστική και κέρδισε μόνο με 1-0 –η (δεύτερη) φιέστα της, αν και λιτή, ήταν θεαματικότερη από την εμφάνισή της.

Τρέχοντας

Αποθέωση πάντως είχαμε και στην Τούμπα με όλο τον κόσμο του ΠΑΟΚ να φωνάζει «νάτοι, νάτοι οι πρωταθλητές» και την ομάδα να πανηγυρίζει. Είναι κρίμα που δεν ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο να κάνει και απονομή του πρωταθλήματος. Θα πήγαινε τρέχοντας…