«Μετά από 8 πολύ δύσκολα χρόνια καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας και στο τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα βγαίνει αυτοδύναμη και καθαρά από μια περιπέτεια στην οποία μας οδήγησε μια αλόγιστη διαχείριση»

τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Αγρόκτημα του Παλημνιακού Ταμείου στο Λιβαδοχώρι Λήμνου.

Διαρκής μέριμνα πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων αυτής της περιοχής της Ελλάδας.

Είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

«Ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και με μια γείτονα που αρέσκεται σε προκλητικές επιλογές, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οδηγούν σε αδιέξοδο» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μια δύναμη σταθερότητας, αλλά και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, διαθέτοντας ταυτόχρονατην ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τα άξια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να διαφυλάττει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο Δημαρχείο

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του η Λήμνος και το δημαρχείο στη Μύρινα, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο, Δημήτρη Μαρινάκη και φορείς της πόλης.

Ο δήμαρχος υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό δωρίζοντας του το έμβλημα του δήμου του νησιού, που απεικονίζει τη βασίλισσσα Υψιπύλη, καθώς και έναν αμφορέα φτιαγμένο από κοχύλια, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει ότι θα τον τοποθετήσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να κοσμεί τον χώρο.

Τα εκπαιδευτικά ζητήματα του νησιού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την έναρξη της συνάντησης, με τους τοπικούς φορείς να αναφέρουν ότι έχουν καλυφθεί τα κενά. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιώργος Πάλλης. Στη συνάντηση συμμετέχει και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Στη 130η Σμηναρχία Μάχης της ΠΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια, επισκέφθηκε την 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Ζούμε σε μια περίοδο που η τριγύρω περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Αυτό υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στους άνδρες και τις γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την επίσκεψή του στην 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ενημερώθηκε από τον διοικητή Ευάγγελο Παναγιώτου, για τον ρόλο της Μονάδας. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το οίκημα RDNS, των πληρωμάτων επιφυλακής αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπερασπίζονται μονάχα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και τις αξίες μας, που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο και διαδόθηκαν από άκρη σε άκρη σε όλη την οικουμένη. «Τα σύνορα που υπερασπίζεστε είναι και σύνορα της ΕΕ», τόνισε.

Σχολίασε ότι «οι γείτονες μας κατά καιρούς απρόβλεπτοι, πολλές φορές αρέσκονται σε προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο», για να σημειώσει: «εμείς όμως είμαστε πάντοτε εκεί να υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι αδιέξοδες, γιατί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα και ιδιαίτερα η Πολεμική Αεροπορία μας το έχει αποδείξει όσες φορές κλήθηκε να το αποδείξει.

Αφού τόνισε ότι είναι καθημερινή έγνοια και φροντίδα η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και της επιχειρησιακής λειτουργιας της Π.Α., σημείωσε ότι για αυτόν το λόγο «πριν λίγες μέρες προβήκαμε στην έναρξη της υλοποίησης ενός προγράμματος ιδιαίτερα σημαντικού για την Π.Α.: την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 με το πιο σύγχρονο τεχνολογικό υλικό. Ένα πρόγραμμα που με την ολοκλήρωση της υλοποίησης τους θα καταστήσει ακόμα πιο αξιόμαχες και ικανές τις δυνάμεις μας στον αέρα».

«Θα διατηρήσει», υπογράμμισε, «τις ισορροπίες ισχυρές στο Αιγαίο τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία και θα ενισχύσει την αποτρεπτική μας ικανότητα». Είπε ακόμη ότι αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας γιατί πρώτη φορά έγινε διαπραγμάτευση με βάση τις ανάγκες της Π.Α. και τις δυνατότητες της χώρας επιτυγχάνοντας μια εξαιρετική συμφωνία. Πρόσθεσε ότι σε 2,5 χρόνια θα αρχίσουν να έρχονται τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη και με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονιστικού προγράμματος «θα έχουμε μια Π.Α. που θα είναι από τις ικανότερος, για να μην πω η ικανότερη στην Ανατολική Μεσόγειο». Τόνισε δε ότι σε κάθε περίπτωση το πιο ισχυρό σύστημα είναι η ψυχή των Ελλήνων πιλότων.

Επισήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός μέσω αυτού του προγράμματος «θα δώσει τη δυνατότητα, τα αεροσκάφη μας να αποκτήσουν τον τελειότερο εξοπλισμό που θα δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε δύσκολες στιγμές όπου κάποιος πιλότος χάνει τον προσανατολισμό του, το σύστημα αυτό να επαναφέρει αυτόματα το αεροσκάφος σε συνθηκες ασφαλούς πλοήγησης». «Δεν θα γίνουμε μόνο άπιαστοι στον αέρα αλλά θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε και από ατυχήματα», όπως το πρόσφατο ατύχημα, σημείωσε, «που χάσαμε έναν από τους καλύτερους πιλότους μας, το Σμηναγό Μπαλταδώρο, που έπεσε υπηρετώντας το καθήκον και την πατρίδα». «Πρέπει να θυμόμαστε αυτούς που έφυγαν», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει περάσει δυσκολίες, όμως έχει τη δύναμη στα δύσκολα να γίνει ακόμα πιο ισχυρή και να τα καταφέρνει». Σημείωσε ότι «αυτό είναι και το μήνυμα της τελευταίας κρίσης που μας βγάζει ακόμα πιο ισχυρούς». «Όχι μόνο δεν έχουμε χάσει τη γεωπολιτική μας ισχύ, την αποτρεπτική και επιχειρησιακή μας ικανότητα, αλλά χάρη και στις ισχυρές μας ένοπλες δυνάμεις παίζουμε καθοριστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο και τον ρόλο των ανδρών και των γυναικών της Πολεμικής Αεροπορίας, πιλότων και μηχανικών, σημειώνοντας ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ανά πάσα στιγμή 24 ώρες το 24ωρο και εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της πατρίδας μας απέναντί τους.

«Όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες γνωρίζουν ότι δεν υπηρετείτε απλά την πατρίδα σε μια ακριτική μονάδα αλλά βρίσκεστε 24 ώρες σε ετοιμότητα προκειμένου έμπρακτα να υπερασπίζεστε την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία και πολλές φορές με κίνδυνο της ίδιας σας της ζωής». Χαρακτήρισε ανεκτίμητη την προσφορά τους στο έθνος και την πατρίδα. Σημείωσε την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων και τόνισε ότι η Πολιτεία βρίσκεται δίπλα στους πιλότους μας που καθημερινά στο Αιγαίο πετούν για να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «συγκλονιστική» εμπειρία που είχε, όταν πέταξε με τον αρχηγό της Π.Α. σε εναν συνδυασμό τριών αεροσκαφών απο την Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, οχι σε μια τυπική πτήση, αλλά σε μια εικονική αερομαχία.

Στο Παλλημνιακό Ταμείο

Kατά την ομιλία του στο Αγρόκτημα του Παλλημνιακού Ταμείου, στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου, με την οποία ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο νησί, προτού αναχωρήσει για τη Μυτιλήνη οκ. Τσίπρας τόνισε ότι «θα καταφέρουμε να βγούμε πράγματι από αυτή την περιπέτεια όχι μόνο όταν τυπικά θα διαβαίνουμε την πύλη της εξόδου από τα προγράμματα αλλά όταν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα στήριξης και ενίσχυσης των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, της μεσαίας τάξης και εκείνων που επλήγησαν από την κρίση».

Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα κάνει πράξη το όραμα για δίκαιη ανάπτυξη. Εξήγησε ότι δεν αρκεί η επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά τα οφέλη της να μοιράζονται με δίκαιο τρόπο στην ελληνική κοινωνία αλλά και κατά μήκος και κατά πλάτος της γεωωγραφικής περιφέρειας της χώρας, με το βάρος να πέφτει ιδιαίτερα στις περιοχές που αδικήθηκαν στα χρόνια της κρίσης.

Με το θεσμό των Περιφερειακών Συνεδρίων συνέδεσε ο κ. Τσίπρας το καθήκον, πέραν της ασφάλειας, έναντι των ακριτών, εκείνο της διαρκούς μέριμνας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. «Με σχέδιο και ιεραρχήσεις, ώστε να προχωρήσουμε το γρηγορότερο δυνατόν στις παρεμβάσεις τις οποίες έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες», όπως είπε. Εξήγησε ότι γι’ αυτό βρίσκεται στη Λήμνο και δεν επέλεξε να βρεθεί μονάχα για μια ομιλία στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας. «Αλλά ήρθα από το πρωί για να συνομιλήσω, να βρεθώ πόρτα-πόρτα, στην αγορά, με τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, να ακούσω τις ιδέες, τις απόψεις και το παράπονό τους, και να πάρω απ’ αυτούς ελπίδα, πίστη και δύναμης, γιατί από αυτούς που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, από τους ανθρώπους του μόχθου παίρνεις δύναμη για να προχωρήσεις».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σειρά έργων που βαίνουν προς υλοποίηση, για το νησί, τα οποία σχεδιάστηκαν μαζί με την Αυτοδιοίκηση. Έργα, τα οποία, αποτελούν τμήμα ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου για το Βόρειο Αιγαίο, το οποίο φθάνει συνολικά τα 44 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις, όπως είπε, σε ένα μεγάλο εύρος τομέων από την υγεία και τις μεταφορές, μέχρι τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, συνολικού ύψους άνω των 7 εκατομμυρίων, και οι οποίες «συνιστούν την έμπρακτη έγνοια μας για την ενίσχυση και την αναβάθμιση της Λήμνου».

Από τον ιστορικό χώρο της παλαιά Μητρόπολης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ιδιαίτερης σημασίας για το νησί ζήτημα του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης και της ιστορίας της Λήμνου και το οποίο «βρέθηκε τα τελευταία χρόνια σε αδιέξοδο και τέλμα», ως αποτέλεσμα «γραφειοκρατικών εμποδίων, αλλά και αδράνειας και αδιαφορίας από πλευράς της πολιτείας».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μπαίνει τέλος σε αυτή την περίοδο τέλματος για το Παλλημνιακό Ταμείου και δίνεται η απαραίτητη στήριξη ώστε αναγεννημένος πλέον να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες: «Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν, το νομικό καθεστώς του Ταμείου, παίρνοντας την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε ένα νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το Παλλημνιακό Ταμείο, του οποίου διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του αλλά και το σύνολο της η περιουσία του, ως έχει έως σήμερα. Τροποποιούμε τους σκοπούς του, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Τελειώνουμε με τη στρέβλωση του ορισμού από τo κράτος του συνόλου της διοίκησης του Ταμείου και εισάγουμε θεσμοθέτηση αντιπροσωπευτικής διοίκησης, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Σωματείου Φίλων της Μητρόπολης».

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι προχωρά στη διασύνδεση του νέου Ταμείου με την πανεπιστημιακή κοινότητα και δίνεται η δυνατότητα «μέσα από το νέο πλαίσιο, για την ενίσχυση της καινοτόμας οικονομικής δραστηριότητας, μέσα από τη στήριξη της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων, όπως άλλωστε συνέβαινε διαχρονικά σε αυτό τον τόπο». Τέλος, όπως είπε, «δίνουμε τη νομική δυνατότητα στο νέο φορέα, να στηρίξει τις δράσεις του αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ». Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στο νέο πλαίσιο, το Παλλημνιακό Ταμείο θα μπορέσει να αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς για το νησί.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Λέσβο για το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο με θέμα «Στο Πλευρό των Νησιών – Στο Ύψος των Ανθρώπων», για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Στις 18:00 θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις 19:30 είναι προγραμματισμένη η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού, στο αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

Αυστηρά μέτρα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο νησί θα βρίσκονται επτά διμοιρίες των ΜΑΤ (2 από τη Λέσβο και 5 από Αθήνα & Θεσσαλονίκη), ενώ όλες οι δυνάμεις της Λέσβου – ενισχυμένες και από δυνάμεις της Χίου – θα βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να μην υπάρξουν έκτροπα. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται τόσο για το προσφυγικό όσο και για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από τις αρχές Ιουλίου.

Χθες τα… άκουσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας, ο οποίος πήγε στη Μόρια και συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής.

Στο νησί έχει μεταβεί, επίσης, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής με ειδικά οχήματα της υπηρεσίας, άνδρες της κρατικής ασφάλειας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Επίσης κατά τη διάρκεια κίνησης του πρωθυπουργού και παραμονής του σε σταθερά σημεία θα υπερίπταται και το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα παρατηρεί από ψηλά τυχόν ύποπτες κινήσεις προκειμένου να ενημερώνει και να κατευθύνει τις επίγειες δυνάμεις.

Τέλος, θα απλωθεί ένα «ηλεκτρονικό πέπλο» προστασίας του πρωθυπουργού για την ασφάλεια των επικοινωνιών και των τηλεφωνικών επαφών του, κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Λέσβο.

Απεργία και κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων όλης της Χίου, σήμερα Πέμπτη, συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου της πόλης στις 11 το πρωί και μετάβαση εκπροσώπων των φορέων της Χίου στη Μυτιλήνη για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 3ης Μαΐου, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Χίου.

Η απόφαση ελήφθη με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 14ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου βορείου Αιγαίου, παρουσία του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη, «και διαβλέποντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση» ανταπόκρισης στα δύο κυρίαρχα αιτήματα των δύο νησιών: τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, και άμεση αποσυμφόρησή τους από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων.