Στις πλάτες του Ποταμιού στηρίζεται η κυβέρνηση για να περάσει από τη Βουλή το άρθρο που προβλέπει την αναδοχή και υιοθεσία παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο δοκιμάζει την κυβερνητική συνοχή, το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα βρίσκει αντίθετη την αντιπολίτευση.

Δεδομένου ότι τουλάχιστον δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει ανοικτά τις εντονότατες αντιρρήσεις τους με την επέκταση του θεσμού της αναδοχής στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ για άλλη μία φορά οι ΑΝΕΛ ετοιμάζονται να καταψηφίσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η στήριξη του Ποταμιού θεωρείται πολύτιμη για να μην καταπέσει το επίμαχο άρθρο στην Ολομέλεια σε περίπτωση ενδεχόμενης ονομαστικής ψηφοφορίας.

Υπό τον φόβο των διαρροών από τον ΣΥΡΙΖΑ, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, έκανε δεκτές σχεδόν όλες τις προτάσεις – προϋποθέσεις που έθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη προκειμένου να στηρίξει το επίμαχο άρθρο, χωρίς όμως να καταφέρει να λάβει, τουλάχιστον στην Επιτροπή, τη θετική ψήφο της.

Το ποτάμι. Η στήριξη του Ποταμιού προκάλεσε αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς αρκετοί βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασαν ανοικτά τη διαφοροποίησή τους με τη στάση του Ποταμιού, εκτιμώντας πως δεν θα πρέπει να ψηφίσουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες εφόσον δεν τις ψηφίζουν και από το κόμμα Καμμένου.

Η θετική στάση της Σεβαστουπόλεως εκφράστηκε διά μέσου του Γιώργου Μαυρωτά, ο οποίος υποστήριξε πως το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και παραδέχθηκε ότι η κοινωνία το αντιμετωπίζει με προβληματισμό και αμηχανία. «Το παιδί θα αναπτυχθεί σωστά αν βρει αγάπη και φροντίδα από τον ανάδοχο που πρέπει να ελέγχεται για τη συναισθηματική του διαθεσιμότητα και όχι για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό» τόνισε. Ωστόσο η ΔΗΣΥ επιφυλάχθηκε να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στο άρθρο για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.

Η αρμόδια υπουργός, στην προσπάθειά της να κάμψει τις αντιρρήσεις τής αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητούσε ακόμα και την απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης με το επιχείρημα πως δεν είναι ακόμα έτοιμη η κοινωνία να αποδεχθεί την αλλαγή, κυρίως στην προσπάθειά της να «διευκολύνει» ορισμένους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που απειλούν να καταψηφίσουν, τελικά προχώρησε σε νομοθετικές βελτιώσεις στο επίμαχο άρθρο 8 καταργώντας το ανώτατο όριο ηλικίας σε περιπτώσεις συγγενικής αναδοχής κι επεκτείνοντας την οικονομική ενίσχυση του αναδόχου και κατά τη στρατιωτική θητεία του παιδιού.