Δεν έχουν τέλος τα χαράτσια για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινά μια σειρά νέων επιβαρύνσεων που επιφυλάσσει ο νόμος Κατρούγκαλου, η επιβολή των οποίων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019. Πρόκειται για πέντε νέα χτυπήματα του ασφαλιστικού νόμου τα οποία θα σφίξουν κι άλλο τη θηλιά του Ασφαλιστικού σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες.

Το κρεσέντο των νέων επιβαρύνσεων προβλέπει ότι τις επόμενες ημέρες έρχονται οι διπλές ασφαλιστικές εισφορές από τον ΕΦΚΑ για όσους το 2016 δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα από το 2015. Το καλοκαίρι, προβλέπεται να αποσταλούν τα ραβασάκια για τις εισφορές του 2017 και του 2018 για επικουρικό – εφάπαξ. Παράλληλα τον Σεπτέμβριο, θα έλθουν ξανά αναδρομικές εισφορές για όσους δηλώσουν για το 2017 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2016, ενώ εκκρεμεί η επιβολή εισφορών στους αμειβομένους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Στις αρχές του 2019 θα ενεργοποιηθεί, επίσης, η κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών όλων των μη μισθωτών, αλλά και η αύξηση της εισφοράς κύριας ασφάλισης για τους αγρότες στο 18%.

Ειδικότερα

1 Τις επόμενες ημέρες αναρτώνται τα ειδοποιητήρια με τις διπλές ασφαλιστικές εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας για όσους επαγγελματίες δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015. Αυτοί θα πρέπει να καταβάλουν σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις (αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα) το χρεωστικό υπόλοιπο που προκύπτει μεταξύ καταβληθεισών εισφορών (υπολογίστηκαν με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015) και αυτών που πρέπει να καταβληθούν (με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016). Οταν ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός των εισφορών με βάση τα εκκαθαρισμένα εισοδήματα του 2016 για τους μη μισθωτούς, θα αναρτηθούν τα διπλά ειδοποιητήρια, τα οποία θα εμπεριέχουν και τις εισφορές του μηνός Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου η πρώτη δόση από τις πέντε προβλεπόμενες θα είναι πληρωτέα μέχρι 31/5/2018. Σε περίπτωση πιστωτικού υπολοίπου (εάν ο ασφαλισμένος πλήρωσε περισσότερα το 2017 απ’ ό,τι του αναλογούσε, καθώς το 2015 είχε υψηλότερο εισόδημα από το 2016) το ποσό συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές των τρεχουσών εισφορών 2018 και εφόσον προκύπτει υπόλοιπο επιστρέφεται εφάπαξ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου εντός διμήνου από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Αν ο ασφαλισμένος επιθυμεί το πιστωτικό υπόλοιπο να μείνει στον λογαριασμό του και να συμψηφίζεται με εισφορές επόμενων μηνών, πρέπει να το δηλώσει έως 31/5/2018.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία εκκαθάρισης δεν αφορά ασφαλισμένους που εργάζονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες (πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) και ως μισθωτοί (δηλαδή πρώην ΙΚΑ), αλλά ούτε και τα μπλοκάκια. Η εκκαθάριση γι’ αυτές τις ομάδες θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

2 Μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται τα ειδοποιητήρια του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) για τις τρέχουσες και αναδρομικές εισφορές υπέρ του επικουρικού (7%) και του εφάπαξ (4%) για 200.000 αυτοαπασχολουμένους. Οι τρέχουσες εισφορές θα επιβληθούν επί του 85% του αθροίσματος του καθαρού εισοδήματος του 2016 συν τις καταβληθείσες εισφορές του 2017. Οι αναδρομικές θα επιβληθούν επί του καθαρού εισοδήματος του 2016. Σημειώνεται, πάντως, πως για την περίοδο 2017-2020 ισχύουν κλιμακωτές εκπτώσεις έως 50% σε όλες τις εισφορές των μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων με πάνω από πέντε έτη ασφάλισης και ετήσιο εισόδημα από 7.032 ευρώ έως 58.000 ευρώ (π.χ., για εισοδήματα 7.032-13.000 ευρώ ισχύουν εκπτώσεις 50% σε όλες τις εισφορές).

3 Τον Σεπτέμβριο αναμένεται εκκαθάριση των εισφορών που θα έχουν καταβληθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2018 με βάση το 85% του καθαρού εισοδήματος που δηλώθηκε για το 2017 συν τις καταβλητέες εισφορές, σύμφωνα με το δηλωθέν εισόδημα για το ίδιο έτος. Οσοι δηλώσουν για το 2017 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2016, θα καταβάλουν αναδρομικά τη διαφορά των εισφορών από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

4 Εκκρεμεί από τις αρχές του 2018 η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών ύψους 26,9% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων που αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

5 Από 1/1/2019 οι εισφορές όλων των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αγροτών) θα υπολογίζονται με βάση το 100% του ασφαλιστέου εισοδήματος. Ετσι καταργείται η έκπτωση 15% που ισχύει φέτος. Η βάση υπολογισμού των εισφορών από 1/1/2019 θα είναι το άθροισμα του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές. Από 1/1/2019 αυξάνεται, επίσης, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες η εισφορά κύριας ασφάλισης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (από 16% στο 18%).

Υπενθυμίζεται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται η απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο υπήρξε προσφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές:

α) Η ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ.

β) Η επιβολή εισφοράς με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).