Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ που επρόκειτο να γίνει σήμερα, λόγω της κατάληψης των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ που ξεκίνησε χθες το βράδυ.

Το ΔΣ επρόκειτο να αποφασίσει την έναρξη των διαδικασιών για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης με την δημιουργία θυγατρικών, την απόσχισή τους κ.α.

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο διαγωνισμός πρέπει να προκηρυχθεί ως τις 31 Μαΐου.

Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί τελικά με τηλεδιάσκεψη όπως ανακοινώθηκε,την προσεχή Δευτέρα στις 3 μ.μ. με αντικείμενο τον ορισμό συμβούλων και λοιπά θέματα της αποεπένδυσης.

Σημειώνεται ότι ο νόμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων (4533/2018) προβλέπει αφενός απαγόρευση απόλυσης του προσωπικού που προέρχεται από τη ΔΕΗ για έξι χρόνια μετά την πώληση, αλλά και ρήτρα σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ επί δύο χρόνια οφείλει να απέχει από την επαναπρόσληψη προσωπικού που θα μεταφερθεί στις νέες εταιρίες, «προκειμένου να μην διακυβευθεί η οικονομική βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα αυτών κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους».

Η επίλυση του εργασιακού είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού καθώς το αναγκαίο προσωπικό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία μονάδων και ορυχείων ενώ από την άλλη πλευρά η ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού αυξάνει το κόστος λειτουργίας.

Ο νόμος προβλέπει την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων 3 , 4 της Μεγαλόπολης και της μονάδας Μελίτης Φλώρινας ως το τέλος του Μαΐου ενώ θα πρέπει παράλληλα να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την απόσχιση, την πρόσληψη συμβούλων , κ.α. ζητήματα για τα οποία καλούνται να αποφασίσουν το ΔΣ και η γενική συνέλευση των μετόχων.