Για τρίτη χρονιά πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά η εθελοντική περιβαλλοντική δράση “Let’s do it Greece” στον όρμο Αφροδίτης, στην Πειραϊκή, με την υποστήριξη του δήμου.

Κεντρικό θέμα της φετινής περιβαλλοντικής δράσης στον Πειραιά ήταν η διάσωση των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών, αφού σύμφωνα με πρόγραμμα της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, ενθαρρύνεται η καταστροφή τους. Η δράση συνοδεύτηκε από τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η φετινή πανελλαδική εκστρατεία τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Όπως επεσήμανε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη και την Επιχειρηματικότητα, Πέτρος Κόκκαλης, σε συνεργασία με το Let’s do it Greece γίνεται προσπάθεια να καθαριστούν τα βράχια της Πειραϊκής, που όπως είπε, είναι και τα αρχαία τείχη της Αθήνας και του Πειραιά. Όπως υπογράμμισε τα πραγματικά αρχαία τείχη του Πειραιά και της Αθήνας ήταν τα ξύλινα τείχη: ο στόλος από τις τριήρεις.

Αναφερόμενος,δε, στην καμπάνια για τη διάσωση των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών, μίλησε για μία ιδιαίτερα ατυχή στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία έχουν καταστραφεί κατά χιλιάδες, τα ξύλινα σκάφη. Σύμφωνα με τον κ Κόκκαλη, υπάρχουν 753 καΐκια ακόμη, τα οποία έχει αγοράσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και προσπαθεί να βρει τρόπους να διασώσει κάποια από αυτά. Ο Δήμος Πειραιά, όπως ανέφερε, έχει κάνει πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ελλιμενίζονται 21 από αυτά τα καΐκια στο Μικρολίμανο για τη δημιουργία ενός πανελλαδικού πόλου μαθητείας, γύρω από τα επαγγέλματα, που συντηρούν τα καΐκια, όπως η ξυλοναυπηγική, τα αρματώματα κ.ά., καθώς όπως είπε «όλες αυτές οι τέχνες χάνονται σιγά-σιγά μαζί με τα καΐκια».

Η εκπρόσωπος της καμπάνιας «Let’s do it Greece» και μέλος της Πανελλαδικής Οργανωτικής Επιτροπής Εθελοντών που συντόνισε την δράση στον Πειραιά, Γιάννα Παυλοπούλου, τόνισε, ότι η περιβαλλοντική δράση στον Πειραιά είναι επιτυχημένη.