Κρεσέντο διαμαρτυριών

Στη διαδρομή των χρόνων, ο ΠΑΟΚ έχει αδικηθεί. Και δεν το λέμε αυτό για την οικονομία της συζήτησης. Ετσι είναι. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’70, οι περιπτώσεις για να το επιβεβαιώσεις είναι πολλές. Εύλογα έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη το αίσθημα της αδικίας. Που σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογεί το κρεσέντο των διαμαρτυριών για την απώλεια του πρωταθλήματος. Για το κράτος και το ποδόσφαιρο των Αθηνών που τον πολεμάνε. Ο ΠΑΟΚ του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ του χθες. Ο ΠΑΟΚ είναι ένα ισχυρό, αν όχι πανίσχυρο μέγεθος. Ο ιδιοκτήτης του δεν είναι στο περιθώριο. Είναι στα κέντρα εξουσίας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον έχει υπερασπιστεί από του βήματος της Βουλής, χαρακτηρίζοντάς τον «υγιή επιχειρηματία». H προσωπική σχέση του Ιβάν Σαββίδη με τον Πάνο Καμμένο είναι παραπάνω από στενή. Στη σουίτα του, στο γήπεδο της Τούμπας, όπου συνωστίζονται οι βουλευτές της Βορείου Ελλάδος, έχει φιλοξενήσει τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (φωτογραφία).

Τους έφαγε

Και στα καθαρά ποδοσφαιρικά πλαίσια ο ΠΑΟΚ έχει πάψει να αποτελεί τον φτωχό συγγενή. Με τη δύναμη του χρήματος, κέρδισε στις εκλογές της ΕΠΟ κι εγκατέστησε πρόεδρο τον «δικό του» Βαγγέλη Γραμμένο. Εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη είναι χορηγός του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Ομάδες όπως η Κέρκυρα, ο Πλατανιάς και τα Γιάννινα έχουν ενταχθεί στη σφαίρα επιρροής του. Με τον ιδιοκτήτη του να διαθέτει τηλεοπτικό κανάλι, εφημερίδες, sites, έχει δυνατότητα παρέμβασης και επιρροής στην κοινή γνώμη. Δεν είναι μικρός ο ΠΑΟΚ για να τον έχει εύκολο η Αθήνα. Για να του κλέβει το πρωτάθλημα. Και δεν είναι η Αθήνα που ξεκίνησε τον πόλεμο. Ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που «έφαγε» τους δύο Συμμάχους του στην περσινή διοργάνωση του Κυπέλλου. Τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό με τον Κύζα, την ΑΕΚ στον τελικό με τον Καλφόγλου. Της περίπτωσης Οσκαρ Γκαρσία έχει προηγηθεί η περίπτωση του Βλάνταν Ιβιτς (φωτογραφία) πέρυσι στη Λεωφόρο, όπου ο ΠΑΟΚ αποχώρησε και πήρε το παιχνίδι στα χαρτιά.

Στον καθρέφτη

Διαμαρτύρονται ότι έχασαν το πρωτάθλημα στα χαρτιά. Ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που πήγε να πάρει το περσινό πρωτάθλημα στα χαρτιά. Μέσω της «καταγγελίας» Πλατανιά. Διαμαρτύρονται ότι έχουν παίξει συνολικά δέκα αγωνιστικές χωρίς κόσμο. Και φταίει η Αθήνα γι’ αυτό; Οπαδοί του ΠΑΟΚ σφάχτηκαν πέρυσι στην πεζογέφυρα στον τελικό του Κυπέλλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ μπήκε στο γήπεδο με το περίστροφο στη ζώνη και διεκόπη το ματς με την ΑΕΚ. Δεν μπουκάρισε κάποιος Αθηναίος. Σχετικά με την απόφαση Σκουτέρη, κατηγορούν τους Κοντονή – Βασιλειάδη. Ο λαός όμως έχει πει, όταν έχεις τον Ιησού Χριστό (δηλαδή τον Πρωθυπουργό) δεν χρειάζεσαι τους Αποστόλους. Δίκιο έχουν ότι το γκολ του Βαρέλα ήταν κανονικό. Αφού θεωρούν ότι Κομίνης και Ποντίκης ήταν στημένοι για να φάνε τον ΠΑΟΚ, να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να κάνουν την αυτοκριτική τους. Για τους συμμάχους που επέλεξαν.

Είναι ισχυρός

Η θεωρία του αδικημένου βολεύει όλους τους γύρω γύρω. Ολους τους άλλους. Τους βουλευτές που χαϊδεύουν αφτιά και ψαρεύουν ψήφους. Τον προπονητή, τον τεχνικό διευθυντή (φωτογραφία), τα διοικητικά στελέχη, τους ρεπόρτερ της ομάδας. Οτι όλοι εμείς κάνουμε καλά τη δουλειά μας, αλλά οι Αθηναίοι μας κλέψανε το πρωτάθλημα. Τον κόσμο, που για δεκαετίες έχει γαλουχηθεί με το αίσθημα της αδικίας: «Εχουμε τον καλύτερο προπονητή, τους καλύτερους ποδοσφαιριστές, την καλύτερη ομάδα, αλλά μας κλέψανε εννιά βαθμούς». Ολα αυτά κάνουν καλό σ’ αυτούς που ζουν από τον ΠΑΟΚ, αλλά όχι στον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ είναι πλέον ισχυρός. Και μέσα και έξω από τα γήπεδα. Διαθέτει λεφτά. Εχει βάλει στα σκαριά τη Νέα Τούμπα. Ξέρει πώς παίζεται το παιχνίδι και χρησιμοποιεί τους ίδιους τρόπους. Εφτασε κοντά στον τίτλο σε απόσταση ενός γκολ. Και τον έχασε από δικά του λάθη. Κατανοείς τις αντιδράσεις που προκαλεί η απογοήτευση. Η θεωρία ότι εμείς είμαστε οι μόνοι καθαροί κι όλοι οι άλλοι βρώμικοι συσπειρώνει, αλλά δεν βγάζει πουθενά.

Το περίστροφο

Τα άλλοθι είναι για τις αίθουσες των δικαστηρίων. Οχι στην πραγματική ζωή. Ενόψει της νέας σεζόν λοιπόν καλό θα είναι να τοποθετηθεί και στην εξέδρα των επισήμων στην Τούμπα προστατευτικό δίχτυ. Για να είναι ασφαλείς οι φιλοξενούμενοι. Το άλλο θέμα με το περίστροφο, με την τιμωρία του προέδρου, για τα επόμενα τρία χρόνια, έχει τακτοποιηθεί. Δεν πρόκειται να επαναληφθεί.