Project Syndicate

Είναι δύσκολο να φανταστούμε έναν θετικό τίτλο φέτος με τις λέξεις «Ρωσία» και «διεθνείς επιπτώσεις». Τα διεθνή ΜΜΕ φαίνεται να διαγκωνίζονται για το ποιο θα προσφέρει την πιο χτυπητή κάλυψη της Ρωσίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ομως, σε δύο μήνες, όταν η Ρωσία φιλοξενήσει το Μουντιάλ ποδοσφαίρου –το πιο δημοφιλές αθλητικό γεγονός στον κόσμο –θα κάνει μια θετική συνεισφορά στη διεθνή σκηνή.

Κάποιοι παρατηρητές θα θεωρήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 ως προσπάθεια του Πούτιν να προβάλει την «ήπια δύναμη» και ως άλλη μια περίπτωση κέρδους μέσω διαφθοράς για τους ρώσους αξιωματούχους. Ομως αυτή η ερμηνεία είναι πολύ επιπόλαιη. Στην πραγματικότητα, το Κρεμλίνο θα επωφεληθεί ακόμα περισσότερο εάν φιλοξενήσει ένα καλά οργανωμένο τουρνουά. Και με σχεδόν δύο εκατομμύρια εισιτήρια να έχουν ήδη πωληθεί, το Μουντιάλ 2018 προβλέπεται να είναι μεγάλη επιτυχία.

Εκείνοι που αγοράζουν τα εισιτήρια θέλουν να δουν τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου, δεν προτίθενται να κάνουν πολιτική δήλωση. Οπως και στα προηγούμενα Μουντιάλ οι χώρες που τα φιλοξένησαν –Γερμανία, Νότια Αφρική ή Βραζιλία –προσπάθεια να δείξουν τη φιλοξενία τους.

Βέβαια, τα σχέδια που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση στη Ρωσία είναι γνωστά για τη διαφθορά που τα περιβάλλει και υπήρχαν πολλές σχετικές κατηγορίες κατά την προετοιμασία των Χειμερινών Ολυμπιακών του Σότσι το 2014. Ομως τώρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο στις βελτιώσεις σε αεροδρόμια, στο σύστημα μεταφορών και στις υπηρεσίες προς τους τουρίστες έπρεπε να γίνουν σεβαστά τα διεθνή στάνταρτ.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει το Μουντιάλ στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ενα παιδί που παρακολουθεί κάποιο τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός μαθαίνει να εκτιμά τη διαφορετικότητα. Ακόμα περισσότερο, οι κάτοικοι των ρωσικών επαρχιών όπου θα διεξαχθούν πολλά από τα παιχνίδια, θα έχουν την εμπειρία να φιλοξενήσουν δεκάδες χιλιάδες φιλάθλους από άλλες χώρες –μια εμπειρία τόσο συγκλονιστική όσο και η πρώτη περίοδος μετά την κατάρρευση του Σιδηρού Παραπετάσματος.

Η FIFΑ υπολογίζει ότι περίπου 250 εκατ. άνθρωποι σε περισσότερες από 220 χώρες παίζουν ποδόσφαιρο. Το παρακολουθούν ενθέρμως περισσότερα από 1,3 δισ. άτομα σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν ότι θα δουν την εθνική τους ομάδα να σηκώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο –παρ’ όλα αυτά παρακολουθούν κάθε δευτερόλεπτο της πορείας τους.

Η ακαδημαϊκή έρευνα έχει δείξει ότι τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως το Μουντιάλ και οι Ολυμπιακοί δεν προσφέρουν μεγάλα άμεσα οικονομικά οφέλη στις χώρες που τα φιλοξενούν, όμως οι άνθρωποι των χωρών αυτών δηλώνουν πως αισθάνονται πολύ θετικά συναισθήματα στη διάρκειά τους αλλά και κατόπιν. Η ρωσική εθνική ομάδα μάλλον δεν θα κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ομως έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι στη Ρωσία θα διεξαχθούν πολύ ωραίοι αγώνες.

Ο Κονσταντίν Σόνιν είναι καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών της Μόσχας