Αν ρίξει κανείς έστω και μια διαγώνια ματιά στα γαλάζια δελτία Tύπου διακρίνει την προσπάθεια του κόμματος να συγκροτήσει αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Για την πορτ παρόλ της κεντροδεξιάς παράταξης, όμως, ένα τέτοιο μέτωπο υπάρχει ήδη στην κοινωνία και φανερώνει απλά πόσο απαξιωμένη είναι η κυβέρνηση. Σε αυτή τη διαπίστωση της εκπρoσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη συνοψίζεται το κλίμα που επικρατεί σήμερα στην Πειραιώς. Στη νεοδημοκρατική έδρα ετοιμάζονται να αναλάβουν τη διακυβέρνηση και δεν φοβούνται, λένε, ούτε καν τον εκ δεξιών τους κίνδυνο, ένα κόμμα, δηλαδή, εθνικιστικό ή έστω της λαϊκής πατριωτικής Δεξιάς.
Λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Στις δημοσκοπήσεις, όμως, φαίνεται να παγιώνεται μεταξύ 23% και 25%. Είναι λίγο αυτό;

Την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν την έχει μόνο η ΝΔ. Το λένε κυρίως οι πολίτες που βιώνουν τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Που επέλεξε ένα μείγμα υπερφορολόγησης, στραγγαλισμού της οικονομίας και της μεσαίας τάξης. Που άνοιξε αχρείαστα μέτωπα στην εξωτερική πολιτική. Που δίχασε τους Ελληνες με ένα κάλπικο δημοψήφισμα. Που σπατάλησε χρόνο κι ενέργεια σε ιδεοληψίες κι αυταπάτες που κόστισαν στη χώρα δεκάδες δισ. Η πραγματική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτυπωθεί όταν η χώρα επανέλθει στην κανονικότητα έπειτα από την εκλογή μιας κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τότε που οι πολλοί θα μπορούμε να εργαζόμαστε και να ελπίζουμε με στέρεη πορεία ανάπτυξης και προοπτική. Τότε είναι που θα δείτε και τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που καβάλησε το κύμα της οργής και της αγανάκτησης, που διακρίθηκε στην αντίδραση αλλά πάτωσε στη δράση, να καταγράφει εκλογικά την πραγματική του επιρροή. Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας φοβάται τις εκλογές!
Η ΝΔ προσπαθεί να συγκροτήσει αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Κάποιοι σας κατηγορούν ότι για να το πετύχετε χρησιμοποιείτε συριζαϊκές μεθόδους.

Ολοι μας θυμόμαστε πώς πολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια του «αντιμνημονιακού» …αγώνα . Και το πώς το κόμμα αυτό εμπόδισε κάθε μεταρρύθμιση, κάθε προσπάθεια προσαρμογής και υπονόμευσε με το χειρότερο δυνατό τρόπο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το φθινόπωρο του 2014 προκαλώντας τις πλέον αχρείαστες εκλογές της Μεταπολίτευσης. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με το σήμερα. Το αποκαλούμενο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν είναι αποτέλεσμα συνεννόησης των πολιτών δυνάμεων. Είναι αντανάκλαση της εικόνας μιας απαξιωμένης κυβέρνησης στα μάτια των Ελλήνων. Ειλικρινά δεν έχει νόημα να προσπαθείς να αποδομείς μια κυβέρνηση που καθημερινά προσφέρει δείγματα της ανικανότητάς της. Το μήνυμα που εκπέμπεισυνεχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη μας είναι ένα μήνυμα ελπίδας και προοπτικής για μια διαφορετική Ελλάδα, της αξιοκρατίας, της αριστείας, της εξωστρέφειας και της συνεργασίας. Μακάρι αύριο ως κυβέρνηση να αντιμετωπίσουμε μια αντιπολίτευση που θα εκφέρει έναν αντίστοιχα πολιτισμένο και δομημένο πολιτικό λόγο –ακόμη κι αν διαφωνούμε ιδεολογικά.
Αν όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές βρίσκονται στα γαλάζια ψηφοδέλτια, πώς θα δούμε την ανανέωση που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Οι δημοσκοπήσεις ομονοούν μεταξύ άλλων ότι θα εκλέξουμε διπλάσιο αριθμό βουλευτών από αυτό που έχουμε σήμερα. Είναι επίσης απόλυτα φυσιολογικό οι βουλευτές να ζητούν να κριθούν και να επαναξιολογηθούν από τους πολίτες που τους εξέλεξαν. Σε ό,τι αφορά την ανανέωση, έχει ενδιαφέρον να δείτε τους ανθρώπους που είναι δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκείνους που προέκυψαν μέσα από σοβαρές διαδικασίες αξιολόγησης. Ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου, ο Στέλιος Πέτσας, είναι ένα παράδειγμα. Επίσης ο πρόεδρος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο Μητρώο Στελεχών: άνθρωποι πετυχημένοι, από τον χώρο των επιστημών, των επιχειρήσεων, από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ακόμη και Ελληνες τους εξωτερικού, έχουν συστρατευθεί σε αυτό τον αγώνα. Και να είστε σίγουροι ότι ο κ. Μητσοτάκης, που έχει δοκιμασμένα κριτήρια αξιολόγησης, θα δημιουργήσει μια κυβέρνηση στελεχωμένη με πρόσωπα που έχουν ένσημα στην αγορά, ευαισθησία και αποδοχή από την κοινωνία.
Μερίδα του δεξιού Τύπου σάς επικρίνει επειδή διατηρείτε την έδρα σας στην Ευρωβουλή παράλληλα με τα καθήκοντα της εκπροσώπου Τύπου. Πώς ερμηνεύετε την επίθεση και τι απαντάτε;

Η θέση του εκπροσώπου με την οποία με τίμησε ο Κ. Μητσοτάκης έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις και καθήκοντα, τα οποία επιχειρώ να υπηρετώ σε όλο τον χρόνο που διαθέτω εκτός των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων . Με τον Κωνσταντίνο Ζούλα και τους αναπληρωτές εκπροσώπουςείμαστε ομάδα και δεν το κρύβουμε! Και φυσικά συνεργαζόμαστε στενά με τον Τάκη Θεοδωρικάκο για τη στρατηγική. Τώρα εκλεγμένη τέσσερα χρόνια πλέον στην Ευρωβουλή μπορώ να ευλογήσω λίγο τα …γένια μου και την ομάδα μου για τα δυο πιλοτικά προγράμματα που προτείναμε και χρηματοδοτήθηκαν απευθείας από την Κομισιόνγια την ενεργειακή φτώχεια και την πλατφόρμα αντιστάθμισης φόρων για μικρομεσαίους. Και δεν κρύβω ότι χάρηκα που φέτος πέρασα σε δυο από τις 18 τριάδες ευρωβουλευτών για το βραβείο του ευρωβουλευτή της χρονιάς. Οι Αγγλοσάξονεςλένε «when there is a will there is a way». Προσπαθώ να βρίσκω τον δρόμο ακόμη και αν το Βρυξέλλες – Μοσχάτο πολλές φορές το κάνω μέσα σε 48 ώρες και συχνά δυο φορές την εβδομάδα.
Φοβάται η ΝΔ τη δημιουργία εθνικιστικού κόμματος τύπου Λέγκα του Βορρά από τη Μακεδονία; Γιατί πολλοί συνάρτησαν τη στάση του κόμματος στο Μακεδονικό με αυτό.

Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, η οικογένειά μου είναι εκεί και έχω πλήρη εικόνα της δύναμης που διατηρεί η παράταξή μας. Ο κόσμος της Μακεδονίας και της Θράκης έχει επίγνωση της πατριωτικής στάσης του κόμματος σε όλα τα εθνικά θέματα και στο Μακεδονικό. Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη εξαρχής: Η ΝΔ ζήτησε απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Εμείς δεν λαϊκίζουμε ούτε στα θέματατης οικονομίας ούτε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Σας απαντάω λοιπόν ξεκάθαρα: Οχι, δεν υπάρχει κανένας φόβος για δημιουργία εθνικιστικού ή άλλου κόμματος διότι η ΝΔ είναι πανίσχυρη στη Βόρεια Ελλάδα. Και κάτι τελευταίο: Το βλέπετε καθημερινά, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον«υπερπατριώτες» όποια στολή και να φορέσουν. Η εξωτερική πολιτική σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο χρειάζεται στιβαρή φωνή, όραμα, σχέδιο και συμμαχίες. Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά κυρίως γιατί ερασιτεχνισμοί και ελαφρότητες μπορεί να προκαλέσουν εθνική ζημιά.