Εντυπωσιακό δεν είναι ότι η Μπάγερν Μονάχου και η Ρεάλ Μαδρίτης κάθε χρόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ αντιμετωπίζουν η μία την άλλη: έχουν καλές ομάδες, φτάνουν εύκολα στα ημιτελικά, είναι λογικό να συναντιούνται. Αν υπάρχει κάτι σατανικό είναι ότι η Μπάγερν έχει πέντε αποκλεισμούς στη σειρά από ισπανικές ομάδες και πάει για τον έκτο, καθώς θα είναι δύσκολο να ανατρέψει το εις βάρος της 1-2 στο Μπερναμπέου. Ολα γίνονται, αλλά όχι πάντα όταν τα χρειάζεσαι.

Σέιφερτ

Η Μπάγερν έχει ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να χαρακτηρίσει τη σεζόν της: ονομάζεται έλλειψη ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα. Το πόσο μεγάλο είναι αυτό το πρόβλημα το είχε περιγράψει σε μια συνέντευξή του πέρυσι ο πρόεδρος της γερμανικής Λίγκας Κρίστιαν Σέιφερτ, όταν η Μπάγερν πανηγύριζε την πέμπτη κατάκτηση του πρωταθλήματος στη σειρά –φέτος έφτασε τις έξι. «Αν συνεχιστεί αυτή η κυριαρχία, το γερμανικό πρωτάθλημα δεν θα καταφέρει να ανταγωνιστεί άλλα πρωταθλήματα, όπως το αγγλικό ή το ισπανικό, γιατί είναι πρόβλημα να ξέρεις τον πρωταθλητή πριν ένα πρωτάθλημα ξεκινήσει: θα το πουλάμε στα τηλεοπτικά κανάλια του εξωτερικού ολοένα και σε πιο χαμηλή τιμή. Αλλά και η ίδια η Μπάγερν θα έχει στην Ευρώπη πρόβλημα: έχει συνηθίσει να κερδίζει στη Γερμανία εύκολα ματς» είχε πει, χωρίς φυσικά να θίξει ή να προσβάλει την Μπάγερν. Την πραγματικότητα περιέγραψε.

Μαλθακή

Ο γερμανός παράγοντας ήταν σαν να έβλεπε το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ: η Μπάγερν φέτος δεν είναι κακή, αλλά είναι μαλθακή. «Είναι σαφές ότι θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα και δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Μπάγερν γι’ αυτό. Αλλά αν συνεχίσει να κερδίζει τόσο εύκολα το πρωτάθλημα και τα επόμενα χρόνια δεν θα βελτιωθεί», είχε πει προφητικά ο πρόεδρος, μιλώντας «για έλλειψη σοβαρότητας και σχεδίου από τη μεριά των ανταγωνιστών της πρωταθλήτριας». «Στην Αγγλία, στην αρχή της σεζόν, τουλάχιστον πέντε σύλλογοι στοχεύουν το πρωτάθλημα, στην Ιταλία τρεις, στην Ισπανία πάντα τουλάχιστον δύο», συνέχισε ο Σέιφερτ μιλώντας στο περιοδικό «Kicker». «Στη Γερμανία υπάρχει η Μπάγερν και άλλες 17 ομάδες, οι οποίες λένε ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την Μπάγερν. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Καταλαβαίνω τη ρεαλιστική τους προσέγγιση, αλλά ο πολύς ρεαλισμός βλάπτει, οφείλουν να γίνουν ανταγωνιστικοί» είχε πει. Κρίνοντας από την ευκολία με την οποία και φέτος τα κατάφεραν οι Βαυαροί, τα λόγια του δεν εισακούστηκαν. Αλλωστε δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με βάση τις καλές προθέσεις.

Ρεκόρ

Η Μπάγερν έχει και φέτος ένα ρόστερ ασύγκριτα καλύτερο από αυτό οποιασδήποτε άλλης ομάδας στη Γερμανία. Αν αποκλείσει τη Ρεάλ Μαδρίτης θα είναι έτοιμη να επαναλάβει το τρεμπλ του 2013, αφού έχει κατακτήσει τον τίτλο και είναι και στον τελικό του γερμανικού Κυπέλλου. Το πρόβλημα της έλλειψης ανταγωνισμού, ωστόσο, που την κάνει συνεχώς πιο μαλθακή είναι υπαρκτό και στην Ευρώπη φέτος φάνηκε. Η Μπάγερν έχασε την πρώτη θέση στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ από την Παρί, έκανε περίπατο με την Μπεσίκτας στους 16, αλλά με τη Σεβίλλη ίδρωσε και από τη Ρεάλ έχασε στο Μόναχο: το πρόβλημα της έλλειψης ανταγωνισμού θα γίνει μεγαλύτερο γιατί οι υπόλοιπες γερμανικές ομάδες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τη βλέπουν πρωταθλήτρια! Πέρυσι, παρότι η μάχη για τον τίτλο κρίθηκε νωρίς, η Μπουντεσλίγκα κατέγραψε νέο ρεκόρ εισιτηρίων: τα γήπεδά της γέμισαν σε ποσοστό 90%. Φέτος, αν και συνολικά στοιχεία ακόμα δεν υπάρχουν, δεν προβλέπεται καταγραφή μείωσης θεατών. Ο Σέιφερτ έχει εξηγήσει ότι «όλοι τρέχουν να δουν την ομάδα τους να κερδίζει την Μπάγερν» και ότι αυτό αρκεί στις ομάδες. «Δεν νιώθουν την υποχρέωση να κερδίσουν τον τίτλο, δεν επενδύουν σε ποδοσφαιριστές, μοιάζουν όλοι ευχαριστημένοι με τη δυναστεία της Μπάγερν, αλλά έτσι ούτε το πρωτάθλημα γίνεται καλύτερο, ούτε η πρωταθλήτρια» είχε πει. Εβλεπα το ματς Μπάγερν – Ρεάλ και σκεφτόμουν πόσο δίκιο έχει. Η Μπάγερν έδωσε και την ψυχή της. Και έχασε από τη Ρεάλ που απλά αμύνθηκε.

Κατανόηση

Ας ελπίσουμε σε μια αντίδραση των Γερμανών στη Μαδρίτη: δεν είναι από αυτούς που μπορούν να αντέξουν συνεχόμενους αποκλεισμούς και ήττες. Δεν μπορούν βέβαια να σηκωθούν να φύγουν από τη διοργάνωση, όπως απειλεί να κάνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος που έχει ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει την Ευρωλίγκα. Απόψε έχει δώσει εντολή στον προπονητή της ομάδας Τσάβι Πασκουάλ να πάρει τον ΠΑΟ και να φύγει στο πρώτο λάθος που θα κάνουν οι διαιτητές. Ολοι όσοι γνωρίζουν την ιστορία της αντιπαράθεσής του με τον Τζόρντι Μπερτομέου περιμένουν να δουν αν αυτό θα γίνει πράξη. Ενας φίλος του, μου έλεγε ότι όνειρό του είναι να μπει ο ίδιος στο γήπεδο να πάρει την ομάδα και να αποχωρήσει –δεν το αποκλείω. Θυμίζω ότι ήταν από τους λίγους που είχε συμπαρασταθεί στον Ιβάν Σαββίδη όταν αυτός είχε μπουκάρει στην Τούμπα. Το είχε κάνει δείχνοντας κατανόηση και λίγη ζήλεια…