Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας διαβιούν οι δύο στους δέκα έλληνες πολίτες μη μπορώντας να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας στερούμενοι ακόμα και το φαγητό ή τη θέρμανση του σπιτιού τους.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες και αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση των χωρών που οι πολίτες στερούνται βασικών υλικών αγαθών.
Συγκεκριμένα η χώρας μας εμφανίζει πίσω από τη Βουλγαρία τα υψηλότερα ποσοστά υλικής στέρησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, 21%.
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή στη μελέτη της εξετάζει την οικονομική αδυναμία των πολιτών να καλύψουν τα έξοδα για ένα συγκεκριμένο καλάθι προϊόντων και υπηρεσιών και θεωρεί ως «σοβαρή υλική υστέρηση» την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν οικονομικά τουλάχιστον σε τέσσερα προϊόντα ή υπηρεσίες από την ακόλουθη λίστα:
– να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως
– να διατηρούν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό
– να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα
– να έχουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά σε τακτική βάση
– να έχουν πλυντήριο ρούχων
– να συντηρούν το κόστος ενός αυτοκινήτου
– να κάνουν μια εβδομάδα διακοπές εκτός σπιτιού
– να έχουν τηλέφωνο
– να έχουν τηλεόραση
 Η Ελλάδα, αν και παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με το 2016 καθώς το ποσοστό της μειώθηκε από 22,4% στο 21,1% το 2017, εντούτοις συνεχίζει να έχει σημαντικά υψηλό ποσοστό και να κατέχει μια θέση στο βάθρο με τους πρωταθλητές της φτώχειας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με ποσοστό 30%, στην τρίτη η Ρουμανία με 19,4% – θέση την οποία κατείχε η Ελλάδα το 2016 -, αφού μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά το ποσοστό της που το 2016 ήταν στο 23,8%.
Σημαντική βελτίωση μεταξύ των ετών 2016-2017 προκύπτει από τα στοιχεία σε αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Ιταλία, που εμφάνισε ποσοστό 9,2% καταγράφοντας μείωση 2,9%, η Κροατία με ποσοστό 10,3% (μείωση, σε σχέση με το 2016, 2,2%) αλλά και η Κύπρος με το ποσοστό των πολιτών που αντιμετωπίζουν σημαντική υστέρηση σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες να είναι στο 11,7%, μειωμένο κατά 1,9% σε σ
Σημάδια βελτίωσης. Και ενώ το ένα πέμπτο των Ελλήνων αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα που το εμποδίζουν να έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και προϊόντα, η οικονομία της χώρας, σύμφωνα με τον επιχειρηματικό κόσμο, παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Η αμερικανική εφημερίδα στο ρεπορτάζ της χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την αλυσίδα σουπερμάρκετ Spar που άνοιξε δύο νέα καταστήματα στην Κρήτη και στη Σκιάθο. Η ολλανδική αλυσίδα είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα πριν από δύο χρόνια. Αναφορά γίνεται επίσης και στην Aegean Airlines η οποία τον περασμένο μήνα έκανε παραγγελία 4 δισ. ευρώ για 42 νέα αεροσκάφη Airbus και στην Tesla η οποία ανοίγει στην Αθήνα μικρό κέντρο έρευνας και τεχνολογίας.
Οι κινήσεις αυτές γίνονται από τις επιχειρήσεις καθώς οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται πλέον πιο ευοίωνες, αναφέρει η «Wall Street Journal», αφού όπως σημειώνει το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε πέρσι κατά 1,4%. Ηταν η πρώτη αξιόλογη ανάπτυξη της οικονομίας μετά το 2007 που οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των επενδύσεων, αναφέρει το δημοσίευμα. Για φέτος οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2%. Ωστοσο, οι ελπίδες για ανάκαμψη ήταν πολλές και το 2014 αλλά διαψεύστηκαν.