Η βάση του διευθυντή του γραφείου του γαλάζιου προέδρου είναι στον τρίτο όροφο της Πειραιώς. Τα μόνα βιβλία πάνω στο γραφείο του είναι το Σύνταγμα της Ελλάδας και ο Κανονισμός της Βουλής. Στον τοίχο απέναντι από το τραπέζι των συσκέψεων κρέμεται ένα μικρό κάδρο που γράφει με μαύρα γράμματα, σε κρεμ φόντο, «pacta sunt servanda». Σχεδόν τα πάντα στον χώρο εργασίας του Στέλιου Πέτσα μαρτυρούν μια τεχνοκρατική προσωπικότητα κι αυτές οι μόνες προσωπικές πινελιές μια μικρή εμμονή με τους θεσμούς –με την κυριολεκτική, όχι τη συριζαϊκή έννοια του όρου.

Ο Πέτσας, στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, υπήρξε ο άνθρωπος που ο Μητσοτάκης είχε επιφορτίσει με την παρακολούθηση του τρίτου Μνημονίου και σύμβουλός του για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Εχει εργαστεί και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, ενώ μεταξύ 2012-2014 ήταν ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές με την τρόικα. Στην ανάγνωσή του η ΝΔ ως κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής γιατί ήδη επεξεργάζεται προτάσεις με στοιχεία. Και η εμπειρία του από τη διαπραγμάτευση, λέει, του έχει διδάξει πως αν πας διαβασμένος, πετυχαίνεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Κι αν τηρείς τις συμφωνίες που κάνεις, επίσης.
Ενας τεχνοκράτης σε μια κατεξοχήν πολιτική θέση. Οι τεχνοκράτες, σύμφωνα με την κοινή πεποίθηση, δεν μπορούν να μας σώσουν.

Στη δημοκρατία οι λαοί χρειάζονται πεφωτισμένη ηγεσία, χρόνο και πολλή δουλειά για να προοδεύσουν. Δυστυχώς, κόποι και θυσίες ετών χάνονται γρήγορα όταν λαϊκιστές δημαγωγοί τούς παρασέρνουν. Οι Ελληνες το ξέρουν καλά. Το έχουν πληρώσει. Σήμερα, χρειαζόμαστε μια πραγματική πολιτική αλλαγή για να γυρίσουμε σελίδα, όχι μια απλή εναλλαγή κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το όραμα και το ρεαλιστικό σχέδιο πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας από τη μιζέρια των χρόνων της κρίσης. Με τη στήριξη όλων των στελεχών της παράταξης ελπίζω να βοηθήσω τον πρόεδρο ώστε να αγκαλιάσουν το όραμά του και να πιστέψουν στο σχέδιό του όλοι οι Ελληνες.
Οι αγορές σχεδόν προεξοφλούν την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οντως;

Αν ο κ. Τσακαλώτος και η κυβέρνηση Τσίπρα θεωρούν επιτυχία τους ότι μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου θα κόψουν 1-3 συντάξεις και ένα μηνιάτικο, μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και του αφορολόγητου ορίου, τότε η «επιτυχία» είναι όλη δική τους. Επιπλέον, συνιστούν αποτυχία η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και η αυξημένη εποπτεία από τους δανειστές για πολλά χρόνια, περισσότερο μάλιστα ενισχυμένη από ό,τι σε άλλες χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια.

Τελικά, τι συμφέρει περισσότερο, η πιστοληπτική γραμμή στήριξης ή η καθαρή έξοδος;

Καθαρή έξοδος με βρώμικα μέτρα και δεσμεύσεις, όπως αυτές που σας προανέφερα, δεν υπάρχει. Οποιον ειδικό και αν ρωτήσετε σήμερα, θα σας πει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και η αβεβαιότητα για τον κίνδυνο πισωγυρίσματος από μια λαϊκίστικη κυβέρνηση που θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία ναρκοθετώντας το μέλλον της πατρίδας. Η κυβέρνηση, για μικροπολιτικούς λόγους, έχει απορρίψει την προληπτική γραμμή στήριξης. Πλέον το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα με σταθερό τιμόνι στους ωκεανούς των αγορών. Η απάντηση είναι ότι προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν. Μια ισχυρή κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη που θα έχει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων είναι ο ασφαλής δρόμος για την Ελλάδα.

Ποια είναι η νούμερο ένα μεταρρυθμιστική προτεραιότητα της Πειραιώς για το Δημόσιο;
Να γκρεμίσει το παράλληλο κομματικό κράτος που οικοδομεί η κυβέρνηση Τσίπρα με τη δημιουργία μιας βιομηχανίας γενικών και κάθε λογής γραμματέων, την ίδρυση εκατοντάδων νέων ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ, τον διορισμό δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων, απελευθερώνοντας τα άξια στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης ώστε το κράτος να είναι στην υπηρεσία των πολλών και όχι των λίγων κομματικών φίλων και συγγενών. Στόχος είναι να χτίσουμε ένα ισχυρό, επιτελικό κράτος που θα ασκεί αποτελεσματικά τον ρυθμιστικό και ελεγκτικό ρόλο που απαιτούν οι πολίτες από αυτό, απολαμβάνοντας ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, όχι να πληρώνουν μόνο φόρους και εισφορές χωρίς αντίκρισμα.

Εχετε μιλήσει για την αναγκαιότητα της δραστικής μείωσης των φόρων. Θα έχει πραγματικά περιθώρια το κόμμα σας να καθορίσει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής αν γίνει κυβέρνηση;

Το σημερινό μείγμα πολιτικής της υπερφορολόγησης, των μειώσεων συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων που ακολούθησε η κυβέρνηση στο τρίτο Μνημόνιο έχει αποτύχει. Παγίδεψε την οικονομία στην ύφεση αρχικά και σε αναιμική ανάκαμψη στη συνέχεια, δεν μείωσε το δημόσιο χρέος, αύξησε το ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος, δεν πέτυχε τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, καθήλωσε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, έβαλε φρένο στην αποκρατικοποίηση της οικονομίας και στην οικονομία στο κράτος. Ηρθε η ώρα να αλλάξει. Και θα αλλάξει. Η αλλαγή του μείγματος πολιτικής θα δημιουργήσει από μόνη της δημοσιονομικά περιθώρια μέσα από την αύξηση εσόδων που φέρνει η βιώσιμη αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, όχι από αέναα, αναποτελεσματικά μέτρα λιτότητας.

Η ΝΔ φλερτάρει το Κίνημα Αλλαγής; Τι θα μπορούσε να αποδώσει μια συνεργασία σας με την Κεντροαριστερά;

Οπως έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος, η ΝΔ, ακόμη και αν έχει αυτοδυναμία μετά τις επόμενες εκλογές, θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις και συναινέσεις για να αφήσουμε οριστικά πίσω την ανευθυνότητα, τον τυχοδιωκτισμό και τον λαϊκισμό. Βλέπουμε τις συνεργασίες ως αληθινή επιλογή για να οικοδομηθεί μια νέα κουλτούρα αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων του τόπου, όχι ως λύση ανάγκης.