Ο αστικός μύθος εδώ και είκοσι χρόνια έλεγε ότι για να επέλθει ηρεμία και τάξη στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να τα βρουν οι δύο μεγάλοι. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν ο Κόκκαλης και ο Βαρδινογιάννης (φωτογραφία). Με πρώτο και καλύτερο να έχει ενστερνισθεί αυτή τη θεωρία τον Γιώργο Λιάνη και με την ιδιότητα του υφυπουργού Αθλητισμού, μάλιστα. Εξού και η εμμονή όλων όσων έχουν περάσει από το υπουργείο να λειτουργούν σαν διαμεσολαβητές του ΟΗΕ. Σαν προξενήτρες για να τα βρουν τα μεγάλα αφεντικά του ποδοσφαίρου. Αναγνωρίζοντας στην πράξη την αδυναμία και την ανικανότητά τους να θεσπίσουν κανόνες. Το κράτος δεν είναι ούτε για να συζητάει, ούτε για να χωρίζει αυτούς που τσακώνονται. Το κράτος είναι για να αποφασίζει. Τα έφερε όμως έτσι η ζωή, οι δύο μεγάλες δυνάμεις να βρεθούν έξω από τα κέντρα της ποδοσφαιρικής εξουσίας. Να σταματήσει η μεταξύ τους έντονη αντιπαλότητα. Κι η κατάσταση στο ποδόσφαιρο, αντί να γίνει καλύτερη να χειροτερεύει.

Χειρουργείο Κύζα

Ο Γιάννης Αλαφούζος από την αρχή της σεζόν έχει αποστασιοποιηθεί. Το χειρουργείο του Κύζα, στον περσινό ημιτελικό ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός, ήταν η αίτια να αποχωρήσει από τη λεγόμενη Συμμαχία και να κάνει στην άκρη. Με την αρχή της σεζόν επίσης εγκαθίστανται στην ΕΠΟ οι δυνάμεις της εξυγίανσης. Που στηρίχθηκαν ασμένως από τον Χαράλαμπο – Σταύρο Κοντονή και στις οποίες αναφέρεται με θαυμασμό ο Γιώργος Βασιλειάδης. Με τον Ολυμπιακό να μην έχει την παραμικρή επιρροή σε ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα. Με δεδομένο ότι τα πόστα έχουν περιέλθει στους δύο δικέφαλους πόλους, της Συμμαχίας, δεν υπάρχει πλέον πεδίο αντιπαλότητας για τους δύο παραδοσιακούς εχθρούς. Ο Ολυμπιακός έχει πάψει να είναι η αιτία του κακού για όλα τα δεινά του ποδοσφαίρου. Κι εδώ είναι η μεγάλη πλάκα. Ο Γιάννης Αλαφούζος να βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή πλέον δεν τσακώνεται με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Κι όχι μόνο από τους πράσινους ρεπόρτερ που εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως.

Στα μαχαίρια

Ακόμα κι ο Πρωθυπουργός ενοχλήθηκε. Μιλώντας από του βήματος της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) αναφέρθηκε στους «όψιμους φίλους Μαρινάκη – Αλαφούζο που ήταν στα μαχαίρια και τώρα τα έχουν βρει». Λες και δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Λες και θα έπρεπε να τον ρωτήσουν. Κι επειδή άλλο πεδίο αντιπαλότητας πλην του ποδοσφαίρου δεν υπήρχε, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε με τον πλέον επίσημο τρόπο τη δυσαρέσκειά του επειδή σταμάτησαν να αντιδικούν για την μπάλα. Και σε ποια βάση να τσακωθούν πλέον Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός όταν η ποδοσφαιρική εξουσία έχει περάσει στα χέρια των δύο Δικεφάλων; Κι ιδού λοιπόν πώς καταρρέουν οι μύθοι. Με Ολυμπιακό – Παναθηναϊκό να έχουν κάνει στην άκρη, με την ΕΠΟ (Διαιτησία δηλαδή κ.λπ.) να ανήκουν στη νέα τάξη πραγμάτων, το ποδόσφαιρο να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Αυτοί που τρώγονται σαν τα σκυλιά είναι αυτοί που είχαν επαγγελθεί την εξυγίανση.

Πέτσινο πέναλτι

Οι συνιδιοκτήτες με ποσοστά κατά 50% της ΕΠΟ. Και δεν τσακώνονται μόνο για τη Διαιτησία. Ο καβγάς έχει ανέβει σε υψηλότερα επίπεδα. Στο κάδρο έχουν βάλει και τους (εν ενεργεία) δικαστές. Για τον ΠΑΟΚ εμμέσως πλην σαφώς, η κυρία Σκολαρίκη που εξέδωσε την πρωτόδικη απόφαση για τραυματισμό του Οσκαρ Γκαρσία ήταν στημένη. Φωτογραφίζοντας τον Κοντονή (φωτογραφία), τον οποίο ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποκαλούσε «υπουργάρα». Αντίστοιχα στημένο θεωρεί η ΑΕΚ τον κ. Σκουτέρη και γι’ αυτό ζήτησε την εξαίρεσή του. Για τη μεταμεσονύκτια απόφαση, που επέστρεψε τους τρεις βαθμούς στον ΠΑΟΚ. Και κατ’ επέκταση στημένους και τους αρεοπαγίτες, του Διαιτητικού, που διατήρησαν την απόφασή του. Αντιμετωπίζοντας τους εν ενεργεία, επαναλαμβάνουμε, δικαστές σαν διαιτητές. Οπως δηλαδή ο Βάτσιος έδωσε δύο βαθμούς στην ΑΕΚ σφυρίζοντας το πέτσινο πέναλτι με τη Λαμία, έτσι κι ο Σκουτέρης έδωσε τρεις βαθμούς στον ΠΑΟΚ. Κατά πως έχει πει ο ποιητής, ο καθείς και τα όπλα του.

Στήνουν δικαστές

Υπενθυμίζουμε λοιπόν την πρόοδο που έχει συντελεσθεί. Με τη νέα τάξη πραγμάτων στο ποδόσφαιρο δεν στήνονται μόνο οι διαιτητές. Στήνονται και οι δικαστές. Με τον έναν πόλο της εξυγίανσης να κατηγορεί τον άλλον. Ο ένας να είναι υπόλογος ότι στήνει τις πρωτόδικες αποφάσεις κι ο άλλος τις δευτεροβάθμιες.