Το σινιάλο για τις επόμενες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να στείλει η αυριανή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ επί των βελτιωμένων οικονομικών προσφορών που υπέβαλαν χθες οι μνηστήρες για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο κοινοπραξίες των εταιρειών που διεκδικούν τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου κατέθεσαν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τους φακέλους με τα υψηλότερα τιμήματα σε σχέση με εκείνα που έδωσαν στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «μνηστήρες» κλήθηκαν ουσιαστικά να προσφέρουν περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ. Κι αυτό καθώς, όπως αναφέρουν πηγές, στη διαδικασία της 29ης Μαρτίου τα τιμήματα των διεκδικητών κινήθηκαν στα επίπεδα μεταξύ των 420 και 450 εκατ. ευρώ.

Αλλωστε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με ανακοίνωση που εξέδωσε σημείωνε: «Το προσφερόμενοτίμημα υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, που είχαν προκύψει κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό (σ.σ.: με τότε πλειοδότη την αζερική Socar). Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κινούνται μεταξύ των ορίων που έθεσαν οι δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές».

Επίσης ένα από τα σενάρια που δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει το ΤΑΙΠΕΔ είναι να πάει και σε τρίτο γύρο προσφορών, καλώντας την εταιρεία με το υψηλότερο τίμημα να δώσει και νέο, ακόμη πιο βελτιωμένο.

ΟΙ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ. Ολα θα κριθούν αύριο Παρασκευή, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα αξιολογήσει τους φακέλους των δύο κοινοπραξιών. Υπενθυμίζεται ότι αυτοί είναι:

1. Το πρώτο σχήμα απαρτίζεται από τις εταιρείεςSnam (Ιταλία και επικεφαλής), Fluxys (Βέλγιο)και Enagas (Ισπανία). Οι τρεις αυτές επιχειρήσεις, σημειωτέον, είναι και εκ των μετόχων της κοινοπραξίας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP.

2. Η δεύτερη κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρείεςReganosa (Διαχειριστής της περιοχής της Γαλικίας στην Ισπανία),Transgaz (Ρουμανία)και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Πάντως, το τελικό τίμημα της συμφωνίας πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Διαχειριστή θα αποτελέσει και βαρόμετρο για τους επόμενους διαγωνισμούς των ενεργειακών εταιρειών, δηλαδή των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΠΑ.

Ο ΔΕΣΦΑ, στην κυριότητα του οποίου ανήκει το εθνικό δίκτυο των αγωγών και υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου, το 2017 ανακοίνωσε έσοδα από πωλήσεις 268,6 εκατ. ευρώ και ήταν υψηλότερα κατά 58%, έναντι 169,6 εκατ. ευρώ. Το καθαρό κέρδος χρήσης εκτινάχθηκε κατά 149,4% και για την ακρίβεια έκλεισε στα 85,6 εκατ. ευρώ από 34,6 εκατ. το 2016.