Η Αστυνομία συνεχίζει για ένατο χρόνο την αναζήτηση του 52χρονου καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα, γνωστού και ως έλληνα «φαντομά», εγκαταλείποντας –τουλάχιστον προς το παρόν –τη θεωρία του ολικού λίφτινγκ που είχε αναπτύξει, μετά την αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς στη Λιβαδειά το 2011. Η έκδοση –τη Μεγάλη Εβδομάδα –ενός ακόμη δελτίου αναζήτησης με την επικήρυξη του περιβόητου ποινικού για ένα εκατομμύριο ευρώ επαναφέρει το «θέμα Παλαιοκώστα» και της ορθότητας των στοιχείων που διαθέτουν οι διωκτικές Αρχές. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αναπτύξει τους τελευταίους μήνες τη θεωρία περί ενός «ανενεργού ενόπλου που ζει πιθανόν στη Βουλγαρία ή σε άλλη περιοχή των Βαλκανίων». Οι περισσότερες από 20 επιχειρήσεις εντοπισμού του Παλαιοκώστα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό δεν έχουν στεφθεί από επιτυχία. Χωρίς όμως να αποκλείεται οποιοδήποτε απρόοπτο ανά πάσα στιγμή!

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας –από το Μοσχόφυτο Τρικάλων –τη δεκαετία του ’80 διέπραττε ληστείες και τη δεκαετία του ’90 ενεπλάκη στην απαγωγή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Χαΐτογλου μαζί με τον 58χρονο αδελφό του Νίκο (βρίσκεται στις φυλακές της Πάτρας). Ο «φαντομάς» έχει εξαφανιστεί από τον Ιούνιο του 2009, όταν απέδρασε για δεύτερη φορά με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τον Αλβανό Αλκέτ Ριζάι. Συνδρομή σε αυτές τις αποδράσεις φέρεται να παρείχε ο δολοφονηθείς προ τριμήνου επιχειρηματίας Βασίλης Στεφανάκος, όπως κι άλλοι ποινικοί και αντιεξουσιαστές.

Ο αναρχικός χώρος. Ο 52χρονος καταζητούμενος θεωρείται ότι έχει αναπτύξει την τελευταία 20ετία σχέση με άτομα του αναρχικού χώρου που είχε γνωρίσει στη φυλακή από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Τα άτομα αυτά φέρεται να μετέφεραν όπλα από ορεινή περιοχή των Χανίων για λογαριασμό του Παλαιοκώστα, ενώ τον πλαισίωσαν στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά το καλοκαίρι του 2008, που αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από καταβολή λύτρων περίπου 11 εκατ. ευρώ. Τότε ο Βασίλης Παλαιοκώστας είχε συλληφθεί στη Σουρωτή Χαλκιδικής. Στην απαγωγή Μυλωνά είχε διαπιστωθεί η συμμετοχή του ποινικού Γιώργου Πετρακάκου που θεωρείται ότι μαζί με τον Νίκο Μαζιώτη ήταν οι δημιουργοί των «ληστών του Διστόμου» που είχαν προχωρήσει στην απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου το 2013 στη Βούλα. Τον Απρίλιο του 2010 υπήρξε συμπλοκή του Βασίλη Παλαιοκώστα με αστυνομικούς στο Αλεποχώρι και το καλοκαίρι η αποστολή του δέματος-βόμβα στην Κατεχάκη που σκότωσε τον υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Βασιλάκη. Στο περίβλημα του δέματος είχε βρεθεί παλαμικό αποτύπωμα του Παλαιοκώστα, ο οποίος και επικηρύχθηκε με ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η συμπλοκή στη Βοιωτία. Η τελευταία εμφάνιση του Βασίλη Παλαιοκώστα συνδέεται με τους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών τον Φεβρουάριο του 2011 στη Βοιωτία, όταν διαπιστώθηκε από ένα αποτύπωμα στην πίσω πόρτα του οχήματος ότι επέβαινε σε ένα λευκό Audi που είχε κλαπεί δύο μήνες νωρίτερα. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε σοβαρά ένας αστυνομικός. Συνεργός του ήταν ένα άτομο αρκετά ψηλό και αδύνατο με μακριά ξανθά μαλλιά, χωρίς να έχει διακριβωθεί μέχρι σήμερα αν ήταν άνδρας ή γυναίκα. Από έλεγχο σε κάμερες καφετέριας στην εθνική οδό λίγη ώρα πριν από τη συμπλοκή «απομονώθηκε» άτομο σχετικά νεαρό, με μαύρα μαλλιά, αδύνατο, για το οποίο είχε αναφερθεί ότι ήταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας που φέρεται να είχε προχωρήσει σε πλαστική χειρουργική επέμβαση μεγάλης έκτασης. Η Αστυνομία είχε βγάλει ανακοίνωση το 2013 που παρουσίαζε τη φωτογραφία του ατόμου αυτού με την υπόνοια ότι είναι ο «ριζικά μεταμορφωμένος» Βασίλης Παλαιοκώστας. Μια σύγκριση που απέφυγε όμως στην τελευταία ανακοίνωσή της, προ μερικών ημερών, οπότε παρουσίασε τις γνωστές παλιές φωτογραφίες του 52χρονου. Ομως από τότε αυτό το μυστηριώδες άτομο στην κάμερα της καφετέριας στην εθνική οδό αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ στελεχών της Αστυνομίας, με αξιωματικούς να υποστηρίζουν ότι στα δύο πρόσωπα υπάρχουν τεράστιες διαφορές στα χαρακτηριστικά αλλά και στα βιομετρικά δεδομένα. Καθώς κι ότι το πρόσωπο αυτό μπορεί να μην ήταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας, αλλά ίσως αναρχικός που συνεργαζόταν μαζί του. Η Αστυνομία από τότε προσπαθεί να «ιχνηλατήσει» την πορεία του 52χρονου «φαντομά». Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι παλιότερα ο Βασίλης Παλαιοκώστας είχε ταξιδέψει σε Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία και Νότια Αμερική. Επιπλέον εργαζόταν παλαιότερα σε εστιατόριο της Γερμανίας, ενώ για ένα διάστημα είχε εργαστεί και σε τυροκομείο των Τρικάλων. Επιπλέον τις περιόδους που τα αδέλφια Παλαιοκώστα είχαν εξαφανιστεί διαπιστώθηκε ότι καλούσαν έλληνες κρατουμένους από κινητά που έδιναν στίγμα στη Βουλγαρία, όπου φαίνεται να παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το καλοκαίρι του 2012 ο Βασίλης Παλαιοκώστας αναζητήθηκε μέχρι και στη ρουμανική πόλη Τιμισοάρα. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο περί παρανόησης λόγω της μεγάλης ομοιότητάς του με έναν ρουμάνο σκηνοθέτη.

Τα ίχνη του Βασίλη Παλαιοκώστα αναζητούνται επίσης στα περίπου 1.300 χαρτονομίσματα (100, 200 και 500 ευρώ) από τα λύτρα της απαγωγής τού Μυλωνά, ορισμένα από τα οποία τις τελευταίες εβδομάδες εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας! Ομως θεωρείται ότι είναι χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν πλέον στην αγορά. Η Αστυνομία τα τελευταία χρόνια είχε σειρά πληροφοριών για παρουσία του Βασίλη Παλαιοκώστα σε διάφορα μέρη, χωρίς όμως να επιβεβαιωθούν. Ωστόσο εκτιμούν ότι έκπληξη με την υπόθεση Παλαιοκώστα μπορεί να υπάρξει ανά πάσα στιγμή.