Επεισόδιο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στη Χίο, κοντά στη νησίδα Πάσπαργο, επιχείρησε να προκαλέσει χθες λίγο μετά τις 10 το πρωί σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, με αφορμή τη διάσωση 53 προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με την αιχμηρή ανακοίνωση του Λιμενικού, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώθηκε για την ύπαρξη μηχανοκίνητης λέμβου εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, η οποία εκινείτο με κατεύθυνση τις ακτές της Χίου. Σε απόσταση, δε, από τη βάρκα βρισκόταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, το οποίο ωστόσο όχι μόνο δεν προέβη στην ακινητοποίηση της λέμβου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες φαινόταν σαν να τη… συνόδευε.

Με την είσοδο της λέμβου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αυτή ακινητοποιήθηκε άμεσα και ξεκίνησε η περισυλλογή των επιβαινόντων, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν πέσει ήδη στη θάλασσα. Την περισυλλογή εκτελούσαν τα δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία είχαν σπεύσει στην περιοχή. «Κατά τη διάρκεια της διάσωσης το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, το οποίο εν τω μεταξύ είχε εισέλθει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, παρέμεινε πλησίον του περιστατικού, προσπαθώντας να περισυλλέξει τη λέμβο με όσους αλλοδαπούς επιβαίνοντες είχαν ακόμη παραμείνει σε αυτή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτόν την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.