Οι περισσότεροι καλοκαιρινοί επισκέπτες γνωρίζουν τη Νάξο για τις δαντελωτές ακρογιαλιές της. Η πραγματική όμως ψυχή του νησιού βρίσκεται στην ορεινή της ενδοχώρα. Με την κορυφή του Ζα, του βουνού του Νάξιου Δία, να δεσπόζει στα 1.002 μ. Από εκεί όπου ο κατσιφόρας, η ομίχλη, κατεβαίνει αργά αργά και καλύπτει τα «ψηλά» γραφικά χωριά. Με πάμπολλες άλλες χαμηλότερες κορυφές, με βαθιές ρεματιές και πηγές που του χαρίζουν πλούσια βλάστηση, την πλουσιότερη στις Κυκλάδες. Με ιδιαίτερους αρχαιολογικούς τόπους και πολλά δυνατά χαρτιά στον τουρισμό.

Περιέργως, οι Ναξιώτες άργησαν να αντιληφθούν ότι μπορούν να κάνουν ωραία πράγματα όσον αφορά το ορεινό τρέξιμο, αλλά φαίνεται ότι πλέον μπαίνουν στο νόημα. Το Naxos Trail Race που έκανε το ντεμπούτο του πέρσι αφήνοντας πολύ θετικές εντυπώσεις, φέτος επιστρέφει με ριζικές αλλαγές και δείχνει αποφασισμένο να εδραιώσει τη θέση του στα ορεινά καλεντάρια της άνοιξης. Ετσι, το διήμερο 21 και 22 Απριλίου η Χώρα και το Κάστρο της θα γίνει επίκεντρο ενός δρομικού πάρτι για μικρούς και μεγάλους. Οι αγώνες που περιλαμβάνει το φετινό 2ο Naxos Trail Race είναι τέσσερις. Το απόγευμα του Σαββάτου 21/4 θα λάβουν χώρα οι δύο μικροί: το Castle Race των 3.000 μ. στις γειτονιές και τα καλντερίμια του Κάστρου και το Naxaki των 800 μ. στην παραλία της Χώρας για τα πιτσιρίκια. Την Κυριακή 22/4, θα διεξαχθούν οι μεγαλύτεροι αγώνες της διοργάνωσης: η κούρσα των 30.500 μ. με θετική υψομετρική +1150 αρχίζει και τελειώνει στο λιμάνι της Χώρας, ενώ συνδυάζει παραθαλάσσια μονοπάτια, ορεινά χωριά (Εγγαρές, Κυνίδαρος, Μέλανες), τοπία της ενδοχώρας και καλντερίμια που διέρχονται από αρχαιολογικούς χώρους. Το πέρασμα μέσα από μια σπηλιά σίγουρα θα μείνει στη μνήμη όσων τρέξουν. Η μικρή κούρσα της Κυριακής είναι 11.000 μ. Ξεκινά και τερματίζει επίσης στο λιμάνι και έχει θετική υψομετρική +430· είναι ιδανική εισαγωγή για όσους θέλουν να αποκτήσουν εμπειρία σε ορεινούς αγώνες.

Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε την ξενάγηση στα αξιοθέατα και στο πάστα πάρτι παραδοσιακά αξιώτικο με συρτούς, μπάλους και τραγούδια –γιατί όχι; –ταιριαστά: «Νάξο με τα ψηλά βουνά και τα βαθιά λαγκάδια, έχεις λεβεντοκοπελιές κι όμορφα παλικάρια» λέει ένας από τους ύμνους του νησιού! Τον Ζα, βέβαια, και την κορυφή του, οι ορεινοί δρομείς θα τον δουν φέτος από μακριά. Και όμως, μια μεγάλη διαδρομή για τους «ουλτράδες» των βουνών είναι εφικτή. Ισως του χρόνου· οι διοργανωτές δείχνουν να έχουν… άγριες διαθέσεις. Εμείς τους ευχόμαστε τα καλύτερα.

INFO:
Πληροφορίες στο www.naxostrailrace.gr. Δηλώσεις συμμετοχής έως και την Παρασκευή 13 Απριλίου. Ολοι οι αθλητές και οι συνοδοί τους έχουν έκπτωση 40% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και στη μεταφορά οχημάτων από τη Blue Star Ferries τις ημέρες της διοργάνωσης.