Τα στοιχεία που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» δεν αφήνουν περιθώριο στην παραμικρή αμφιβολία: στη μάχη απέναντι στην εγκληματικότητα το κράτος ηττάται. Και αυτή δεν είναι μόνο μια ήττα που υπονομεύει το κύρος του κάνοντας τις υπηρεσίες του να φαίνονται αδύναμες απέναντι στο κοινό έγκλημα. Είναι και μια ήττα που υπονομεύει έναν από τους θεμελιώδεις λόγους ύπαρξης του κράτους, την προστασία της ζωής και της περιουσίας.

Το κράτος έχει επομένως τη διαρκή υποχρέωση να στέκεται στο ύψος αυτής της αποστολής. Να προστατεύει τους πολίτες του από τους πάσης φύσεως κακοποιούς και κυρίως να τους προστατεύει στον ιερό χώρο που συνιστά η προσωπική κατοικία του καθενός. Δεν νοείται η ιδιωτικότητα αυτού του χώρου να προσβάλλεται από οποιονδήποτε, δεν είναι δυνατόν να καταγράφει το αστυνομικό δελτίο κατά μέσο όρο δύο εισβολές την ημέρα σε σπίτια.

Από αυτό το στοιχείο και μόνο καταδεικνύεται η ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των αρμοδίων. Γιατί κανένας πολίτης δεν θα έφτανε στο σημείο να υπερασπιστεί τον εαυτό του με ίδια μέσα και θέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο εάν το κράτος και η Αστυνομία εκπλήρωναν την αποστολή τους σε όλα τα πεδία: της πρόληψης, των περιπολιών, της άμεσης επέμβασης.

Η ευθύνη ανήκει πρωτίστως στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το αίσθημα ασφάλειας που χαρακτήριζε την ελληνική κοινωνία τις περασμένες δεκαετίες πρέπει επιτέλους να επιστρέψει. Μέσα και έξω από τα σπίτια μας.