2 Απριλίου 1982

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ

Ενα πρωταπριλιάτικο αστείο που προσπάθησαν να κάνουν χθες οι υπεύθυνοι εκπομπής της ΕΡΤ οδήγησε στην ποινική τους δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Η εκπομπή ανακοίνωσε ότι το νέφος είχε ξεπεράσει κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Στη συνέχεια αναφερόταν σε «νεφόπληκτους» που οδηγήθηκαν σε νοσοκομεία και παρότρυνε τον κόσμο να μείνει στο σπίτι του μέχρι να δοθούν νεότερες εντολές. Η ΕΡΤ δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα από ανθρώπους που πίστεψαν ότι η είδηση είναι αληθινή. Λίγο αργότερα το ραδιόφωνο άρχισε να μεταδίδει ανακοινώσεις που διέψευδαν την είδηση λέγοντας ότι επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο ψέμα. Υποβλήθηκε όμως μήνυση από τον ναυπηγό Θ.Μ., ο οποίος ανέφερε «Δημιουργήθηκε πανικός. Η γυναίκα μου έπαθε υστερία όταν μεταδόθηκε ότι κλείνουν σχολεία και τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους».

3 Απριλίου 1982

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΕΦΟΣ

Εξω, το αποπνικτικό νέφος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μέσα, το επίσης αποπνικτικό νέφος της εκτόνωσης των θεριακλήδων της νικοτίνης… Στα ταβερνάκια, στα μπαράκια, στις μπουάτ και στα κέντρα της νύχτας. Οι Αθηναίοι εξακολουθούν να βγαίνουν τα βράδια, κόντρα στην ακρίβεια και στην τηλεοπτική λαίλαπα. Για μια ανάσα αναψυχής και κοινωνικής ζωής, μέσα σε χώρους βαριά, ανυπόφορα ομιχλώδεις. Οπου, η ασφυξία της ημέρας, συνεχίζεται και επαυξάνεται. Σίγουρα, κάτι πρέπει να γίνει. Και αφού οι πολλοί καπνιστές λιγότεροι δεν γίνονται, κάποια προσπάθεια ας γίνει για την καλύτερη λειτουργία των συστημάτων εξαερισμού.

5 Απριλίου 1982

ΟΙ ΣΚΑΛΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Ενα εκατομμύριο δραχμές προσφέρει ο κ. Β.Ν. σε όποιον του τηλεφωνήσει ότι λειτουργούν όλες οι σκάλες της Ομόνοιας. Ο κ. Ν. διαμένει μονίμως στην Ελβετία και σε επιστολή του παραπονιέται ότι όποτε έρχεται ποτέ δεν είδε να λειτουργούν όλες οι σκάλες της Ομόνοιας, κι ότι αν διαπιστώσει κάτι τέτοιο, θα το θεωρήσει «όγδοο» θαύμα. Για όσους πιστεύουν στα θαύματα, ο αριθμός του είναι: 284592…

5 Απριλίου 1982

ΤΟ ΕΤΟΣ 2000

Ολόκληρη η ζωή μας, κάθε δραστηριότητα –και κάθε σκέψη μας! –θα υπαγορεύεται, θα καταγράφεται ή θα ανακοινώνεται μ’ ένα πλήθος εικόνων από τηλεοπτικούς πομπούς και δέκτες που θα μας συνοδεύουν σε κάθε βήμα μας, όλο το 24ωρο. Είμαστε στην εποχή του χάι φάι, των ηχείων, του τρανζίστορ και κυρίως της τηλεόρασης. Η αλλαγή όμως θα είναι θεαματική και προβλέπεται προς δύο κατευθύνσεις: από τη μια οι γιγάντιες οθόνες τηλεόρασης και από την άλλη οι μίνι-δέκτες τηλεόρασης που θα μπορούν να βρίσκονται, στο κομοδίνο, στην τσάντα, στην τσέπη. Τι νόημα θα έχει να πάτε σ’ έναν φίλο για επίσκεψη, όταν πατώντας ένα κουμπί, μπορείτε να βρεθείτε στο δωμάτιό του από το σπίτι σας; Οι «τηλεοπτικές βεγγέρες» είναι ίσως το πιο εξωφρενικό φαινόμενο που μας επιφυλάσσει το μέλλον στον τομέα της κοινωνικής ζωής.