Το management της εξουσίας

Τα λάθη του προέδρου Τσίπρα θέλω να επισημάνω σήμερα –είναι κάτι που ήθελα να κάνω από καιρό, αλλά με συγκρατούσε το γεγονός ότι είναι νέος στην πολιτική και ακόμη νεότερος στη διακυβέρνηση της χώρας. Αλλά έπειτα από τρία χρόνια και κάτι μήνες παραμονής στην εξουσία, δεν του δίνω πλέον κανένα άλλοθι για το γεγονός ότι παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις στο management του ανθρώπινου δυναμικού της κυβερνησής του. Ελλείψεις οι οποίες αποβαίνουν εις βάρος της λειτουργίας της, της αποτελεσματικότητάς της και των ικανοτήτων της στη διαχείριση των κρίσεων.

Θα αποδείξω δε ό,τι υποστηρίζω διά παραδείγματος σοβαρού, χθεσινού: μου έχει, ας πούμε, εδώ και δυόμισι χρόνια υπουργό Οικονομικών εκείνον τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έχει κάνει κάτι σπουδές περί τα οικονομικά στην Οξφόρδη, και σιγά το πράγμα θα επισημάνω. Και έχει και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τον άλλο, τον Χουλιαράκη, ο οποίος έχει σπουδάσει οικονομικά στο Γουόρικ, ένα πανεπιστήμιο της … πλάκας (πλάκα κάνω!), και δεν αξιοποιεί μεγάλους φωστήρες της οικονομικής επιστήμης που κινούνται γύρω του, στο περιβάλλον του!

Αναφέρομαι στον «πολλά βαρύ και όχι» υπουργό Πολάκη, ο οποίος απέδειξε χθες στη Βουλή ότι ο άνθρωπος την παίζει την οικονομία στα δάχτυλα. Μάγος. Ταχυδακτυλουργός. Χουντίνι. Της κατηγορίας «ασώματος η κεφαλή» και «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, πέντε το λαδόξιδο, κυρίες και κύριοι»!..

Πολάκεια αριθμητική

Ο επιστήμων αυτός, που υποτίθεται ότι είναι σπουδαίος χειρουργός, προφανώς στη σπουδή του να εντρυφήσει στην ιατρική επιστήμη παρέλειψε να μάθει μερικές βασικές αριθμητικές πράξεις, όπως η πρόσθεση και η αφαίρεση. Εξού και πομπωδώς ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι βρήκε μαύρη τρύπα στο ΚΕΕΛΠΝΟ 230 εκατ. ευρώ –που κάποιος τα έκλεψε φυσικά -, αλλά χθες παραδέχθηκε ότι τα είχε κάνει μαντάρα με τις προσθαφαιρέσεις (πράξεις εντελώς άγνωστες σε αυτόν αλλά τόσο οικείες σε μαθητή του δημοτικού) και το έλλειμμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ μπορεί να είναι 140 εκατ., μπορεί και λιγότερα ή μπορεί και περισσότερα. Θα δείξει.

Καλά κρασιά, να ευχηθώ στον σύντεκνο…

Ή καλές τσικουδιές –το ίδιο είναι, αλλά όχι για όλες τις ώρες…

(Γι’ αυτό ο πρόεδρος Τσίπρας, την επόμενη φορά που θα του φέρει νούμερα ο Πολάκης του, ας μπει στον κόπο να τα δώσει σε κάποιον να κάνει τις σχετικές προσθαφαιρέσεις ώστε να μην ξεστομίζει άκριτα την κάθε ανοησία που του σερβίρει ο άλλος –όπως εκείνο το απίθανο ότι το σκάνδαλο στην υγεία κόστισε 80 δισ., και γι’ αυτό βούλιαξε η χώρα. Πολάκεια νούμερα, γενικώς πρόεδρε…)

Η ουρά του γαϊδάρου

Παρακολουθώντας πάντως κανείς τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, θα έλεγε ότι κακώς ονομάστηκε έτσι. Κανονικά θα έπρεπε να ονομάζεται Εξεταστική Επιτροπή για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Διότι όλη η συζήτηση περί το ΚΕΕΛΠΝΟ περιστρέφεται, και στόχος της δεν είναι άλλος από το να αποδείξει η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι φαγώθηκαν λεφτά από τον προϋπολογισμό του οργανισμού για αλλότριους σκοπούς, και ειδικά για να λαδωθούν δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης. Μόνο γι’ αυτό. Τίποτε άλλο. Ούτε πριν ούτε μετά. Επίορκοι υπάλληλοι που εκτελούσαν εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων έσπρωχναν λεφτά στον Τύπο για να εξασφαλίσουν τη στήριξή του.

ΟΚ. Το καταλάβαμε. Αλλά από τα 80 δισ. (κατά τους κυβερνητικούς υπολογισμούς) τι αντιπροσωπεύει το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ σε χρήματα; Πόσο είναι δηλαδή το κομμάτι της σχετικής πίτας;

Διότι έχω την αίσθηση ότι η Εξεταστική καταναλώνει δυσανάλογα περισσότερο χρόνο από όσο πραγματικά αντιπροσωπεύει το συγκεκριμένο σκέλος του σκανδάλου; Κάνω λάθος; Εδώ είμαστε να φιλοξενήσουμε την αντίθετη άποψη. Αλλά μη μου πει κανείς ότι το πρόβλημα της χώρας είναι αν προσλήφθηκαν παράνομα, επί υπουργίας Αδωνη (Γεωργιάδη) 23 υπάλληλοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν ακόμη και σήμερα, με την Ελλάδα χρεοκοπημένη, γίνεται πάρτι παράνομων προσλήψεων στο Δημόσιο (περί τις 3.000 μηνιαίως προσλαμβάνονται). Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μια τεράστια υποκρισία, την οποία στην εύανδρο Ηπειρο περιγράφουν, όπως πάντα με οξφορδιανή προφορά, με το «slowly, not to drip the donkey’s tail», το οποίο στην υπόλοιπη Ελλάδα απαντάται ως «σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου»!..

Οι πύλες του Διαστήματος

Και ενώ υπάρχουν υπουργοί οι οποίοι έχουν μπερδέψει τα μπούτια τους κατά το κοινώς λεγόμενο με τις προσθαφαιρέσεις εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων, άλλοι συνάδελφοί τους δρασκελίζουν με αποφασιστικότητα το μέλλον, ανοίγουν δρόμους, χαράζουν πορείες, αφήνουν πίσω τους τη συντήρηση και κοιτάζουν με βλέμμα καθαρό ευθεία μπροστά, μύστες και ταγοί ταυτόχρονα ενός ελπιδοφόρου αύριο.

Αναφέρομαι ακριβώς στον υπουργό Παππά, ο οποίος χθες με μια μικρή, τόση δα ανάρτησή του στο Τwitter χάραξε πάλι τον δρόμο για το … Διάστημα –εκεί βρίσκεται το μέλλον μας, υποστηρίζει. Εγραψε συγκεκριμένα:

«Από τη φύλαξη των συνόρων μέχρι την ψηφιακή γεωργία, οι εφαρμογές του διαστήματος είναι αμέτρητες. Καιρός να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε ο ΕΛΔΟ» –ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός για τους αμύητους, αλλά όχι για κάτι τύπους σαν εμένα που παρακολουθούμε με ζωηρό ενδιαφέρον την πορεία του πιονέρου υπουργού μας προς το μέλλον!

Συγγνώμη για την ερώτηση, αλλά σε ποιον ακριβώς απευθύνεται όταν λέει ότι είναι «καιρός να τις αξιοποιήσουμε (τις εφαρμογές) προς όφελος των πολιτών»; Μας το αναθέτει ή έχω καταλάβει λάθος;

Και κάτι ακόμη: όταν με το καλό τελειώσει με την εφαρμογή των …εφαρμογών, θα μας αναγγείλει υποθέτω πότε θα στείλουμε πύραυλο στο Διάστημα, γιατί έχω (έτοιμες!) κάτι προτάσεις να τον επανδρώσουν…

Ισορροπία της… ψήφου

Στο μεταξύ όπως δείχνουν τα πράγματα –και παρά τη συμφωνία που έκαναν προ ημερών οι δυο συνεταίροι που διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας –το μόνιμο πρόβλημα αυτής της παράταιρης όσο και εξωφρενικής συγκατοίκησης στην εξουσία θα είναι το καμμένο κόμμα. Χθες εις εξ αυτών, ονόματι Κατσίκης, πέταξε μια τεράστια μπαρούφα, άναψε φωτιές στην κυβέρνηση, στον ίδιο του τον αρχηγό και μετά έτρεχε και δεν έφτανε όλο το σύστημα. Εγώ, για να είμαι ειλικρινής, και γνωρίζοντας πόσο κολλητός είναι αυτός ο Κατσίκης με τον αρχηγό του Καμμένο, το πρώτο που σκέφθηκα όταν το πληροφορήθηκα ότι είπε όσα είπε σε συνεννόηση με τον αρχηγό του, προκειμένου να «τεσταριστεί» το σύστημα ένθεν κακείθεν αν είναι έτοιμο να προχωρήσει στην ανταλλαγή των οκτώ τούρκων αξιωματικών με τους δυο δικούς μας που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Αναθεώρησα την άποψή μου, μιλώντας με διαφόρους από το καμμένο κόμμα. Μου μετέφεραν την οργή του προέδρου τους κατά του βουλευτή Κατσίκη και αποκόμισα την αίσθηση ότι στο τσακ γλίτωσε τη διαγραφή.

Το ότι δεν διαγράφηκε οφείλεται στη δεδομένη ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία, και στο γεγονός ότι η κατάσταση μεταξύ των δύο συνεταίρων είναι τόσο εύθραυστη ώστε το παραμικρό μπορεί να την διαταράξει.

Να σημειωθεί επίσης ότι, όπως με ενημέρωσαν, απαγορεύθηκε στον Κατσίκη με εντολή του αρχηγού του να βγει σε κανάλι ή ραδιόφωνο μέχρι νεωτέρας. Του επιβλήθηκε δε να κάνει δήλωση αναδίπλωσης αλλά πια η ζημιά έχει γίνει –πρωτοσέλιδο έκαναν τη βλακώδη αναφορά του οι τουρκικές εφημερίδες.