Αποφασισμένη να συνεχίσει τη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση εμφανίζεται η Φώφη Γεννηματά, η οποία προχώρησε στο επόμενο βήμα της πρωτοβουλίας που ανακοίνωσε στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Με επιστολή της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κοινοποίησε τις προτάσεις της για αναθεώρηση του Συντάγματος σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου. «Πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να κινηθεί επιτέλους η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς περαιτέρω εξωθεσμικούς και παρακοινοβουλευτικούς πειραματισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γεννηματά. Η πρωτοβουλία, μάλιστα, συνεχίζεται κανονικά, παρά την διαφωνία του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος με άρθρο του χθες στα «ΝΕΑ» ανέφερε πως «δεν είναι περίοδοι κατάλληλες και πρόσφορες για αναθεώρηση του Συντάγματος», τονίζοντας παράλληλα πως «Σύνταγμα χωρίς ιστορική μνήμη δεν υπάρχει».

Ο Βενιζέλος δεν αντιλαμβάνεται «με ποιον τρόπο θα κινηθεί η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και θα επιδιωχθεί ένα minimum θεσμικής συναίνεσης μακράς πνοής με την κυβερνητική πλειοψηφία», πιστός στην γραμμή διαμόρφωσης ενός δημοκρατικού μετώπου απέναντι στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως την περιέγραψε και στην ομιλία του κατά τις εργασίες του Συνεδρίου. Στη Χαριλάου Τρικούπη, τότε όπως και τώρα, δεν έκαναν κανένα σχόλιο για την διαφοροποίησή του, όμως η απόφαση της Γεννηματά να χειριστεί η ίδια το θέμα, στέλνοντας τις επιστολές με τα κύρια σημεία της πρότασής της στους πολιτικούς αρχηγούς, μπορεί να εκληφθεί και ως απάντηση στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πλέον, επισημαίνουν κεντροαριστερά στελέχη, «η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο», καθώς η πρόταση έγινε σε μια συναινετική βάση, αφήνοντας έξω σημεία που θεωρούνται «καυτά» για κάποιον εκ των ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, με μοναδικό στόχο μια βασική συμφωνία έτσι ώστε να κριθούν συγκεκριμένα άρθρα αναθεωρητέα.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ. Αλλα σημεία που δεν υπάρχουν στην πρόταση δημιουργούν διαφωνίες και στο Κίνημα Αλλαγής. Ενα από αυτά είναι ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, για το οποίο στο Συνέδριο κατατέθηκαν δύο διαφορετικές προτάσεις. Η πρώτη έκανε λόγο για «θεσμοθέτηση διακριτών ρόλων Κράτους – Εκκλησίας, έτσι ώστε να προσδιορίζεται και να αποσαφηνίζεται ο διακριτός ρόλος της Εκκλησίας, μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον πραγματικής θρησκευτικής ελευθερίας», με το βλέμμα στην εισαγωγή κανόνων φορολόγησης και στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής και μοναστικής περιουσίας. Η δεύτερη αφορούσε τον πλήρη διαχωρισμό των δύο, ενώ γινόταν αναφορά για ένα «κράτος θρησκευτικά ουδέτερο» στο οποίο η «οριοθέτηση των σχέσεων με την Εκκλησία θα προβλέπεται από ειδικό νόμο». Παρά τις ενστάσεις, οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία, απόφαση που προξένησε αντιδράσεις από μέλη που με επιστολή τους ζητούν εσωτερικό δημοψήφισμα. Η πρόταση προς το παρόν αφέθηκε να εξειδικευτεί στην επόμενη φάση και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ούτε μέσα στα σημεία της πρότασης για συνταγματική αναθεώρηση.

Επί του οργανωτικού, αργά αλλά σταθερά, συνεχίζονται οι διεργασίες για την ανάδειξη της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του νέου φορέα. Ολα δείχνουν πως η τελική σύνθεση θα έχει αποφασιστεί μέχρι την Τετάρτη, με τον κάθε σχηματισμό να πρέπει να προτείνει τα μέλη της επιλογής του. Ανοιχτό είναι ακόμα και το θέμα του νέου γραμματέα του κόμματος, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα παρουσιαστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου από τη Φώφη Γεννηματά. Οσον αφορά δε το Μακεδονικό, σε χθεσινή της παρέμβαση η Εύα Καϊλή (Σκάι) διαφοροποιήθηκε από την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αναφέροντας εκ νέου πως «το όνομά μας είναι η ψυχή μας».