Πού να πάω για να μάθει το παιδί μου ποδήλατο; Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για τις πρώτες του πεταλιές;

Ποδήλατο με βοηθητικές ή χωρίς; Αν σας απασχολούν τα παραπάνω ερωτήματα οι «Ορθοπεταλιές» είναι εδώ για να σας βοηθήσουν. Άλλωστε η Άνοιξη στην Ελλάδα προσφέρεται για ποδηλατάδες όχι μόνο για τους μεγάλους αλλά και για τα πρώτα μαθήματα ισορροπίας των μικρών πάνω στο ποδήλατο.

Η κατάλληλη ηλικία για τις πρώτες πεταλιιές

Το τέλος της βρεφικής ηλικίας και η αρχή της προσχολικής, δηλαδή γύρω στα τρία με τριάμισι έτη, είναι η κατάλληλη ηλικία – όπως σημειώνουν οι ειδικοί – για να αρχίσουν τα παιδιά τις πρώτες προσπάθειες για πετάλι. Πάντα βέβαια με τη βοήθεια και επίβλεψη των γονέων τους.

Πού να πάω;

Το ιδανικό μέρος για να αρχίσει το παιδί σας τις προσπάθειες να ισορροπήσει στο ποδήλατο είναι ένας ανοιχτός χώρος χωρίς αυτοκίνητα και χωρίς κοσμοσυρροή. Δηλαδή μία μεγάλη άπλα σε ένα πάρκο, μία μεγάλη πλατεία. Θα σας προτείνουμε (ενδεικτικά) μερικούς χώρους που είναι ό,τι πρέπει για τις πρώτες πεταλιές των παιδιών. Καλό είναι το έδαφος να μην έχει κλίσεις.

Μερικές μεγάλες άπλες στην Αττική κατάλληλες για τις πρώτες πεταλιές είναι:

-Πάρκο Σταύρος Νιάρχος (ο χωμάτινος χώρος που οδηγεί στην Εσπλανάδα)

-Ολυμπιακά Ακίνητα και ειδικά η Πλατεία Νερού

-Πάρκο Τρίτση

-Αττικό Άλσος

-Μπαρουτάδικο – Αιγάλεω

-Πεδίον Άρεως

-Κτήμα Συγγρού

-Άλσος Ν.Φιλαδέλφειας

Mε βοηθητικές ή χωρίς;

Σίγουρα για τους περισσότερους ισχύει ότι οι πρώτες πεταλιές ενός παιδιού γίνονται σε ένα μικρό ποδήλατο που όμως έχει τέσσερις ρόδες. Τις κανονικές δηλαδή και δύο μικρότερες στο πίσω μέρος, τις λεγόμενες βοηθητικές. Τα πιο «φρέσκα» δεδομένα όμως, απ’ όσους ασχολούνται με μαθήματα ποδηλάτου σε παιδιά, λένε πως καλό είναι τα πιτσιρίκια να αρχίσουν να μαθαίνουν ποδήλατο κατευθείαν σε δύο ρόδες, και όχι με βοηθητικές. Κι αυτό διότι ο τρόπος οδήγησης ποδηλάτου με βοηθητικές είναι εντελώς διαφορετικός. Το παιδί ουσιαστικά δεν μαθαίνει να ισορροπεί αλλά κατά κάποιο τρόπο…επαναπαύεται στις βοηθητικές ρόδες. Συνεπώς όταν αφαιρεθούν οι βοηθητικές θα πρέπει να…ξεμάθει. Και ενδεχομένως θα φοβάται στις δύο ρόδες με αποτέλεσμα να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Σε τι ποδήλατο

Δεν απαιτείται κάποιο ειδικό ποδήλατο. Ένα απλό παιδικό ποδήλατο

Πότε είναι έτοιμο το παιδί

Πολλοί ίσως αναρωτιούνται «και πώς θα ξέρω αν το παιδί μου είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις πρώτες απόπειρες να μάθει ποδήλατο;». Οι ειδικοί τονίζουν πως αν ανέβει στο ποδήλατο και αρχίσει σχετικά εύκολα να γυρίζει το πετάλι, τότε μπορείτε να συνεχίσετε στο επόμενο βήμα. Αντίθετα, αν στην πρώτη προσπάθεια δυσκολεύεται πάρα πολύ και αντιδράει ίσως θα πρέπει να αφήσετε τα πρώτα μαθήματα για λίγο αργότερα.

Χρήσιμο και το ακόλουθο βιντεάκι

Μικρά μυστικά για ευκολότερες πεταλιές

*Η μίμηση βοηθάει. Τα παιδιά μπορούν να ξεθαρρέψουν και να μάθουν ποδήλατο ευκολότερα βλέποντας μεγαλύτερα παιδιά ή και μεγάλους να κάνουν ποδήλατο.

*Η σέλα στο κατάλληλο ύψος. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ψηλά, διότι τα παιδιά θα φοβούνται μην πέσουν, ούτε όμως πολύ χαμηλά γιατί θα τα δυσκολεύει να γυρίσουν το πετάλι.

*Ποδήλατο ισορροπίας. Τα ποδηλατάκια χωρίς πετάλι – τα λεγόμενα ποδήλατα ισορροπίας – μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν καλύτερα στο ποδήλατο με πετάλι.

*Το χορτάρι.Δεν θα ήταν κακή ιδέα το παιδί σας να προσπαθήσει, τουλάχιστον στην αρχή, να κάνει τις πρώτες πεταλιές σε γκαζόν. Έτσι, θα αποφύγει τραυματισμούς από κάποιες πτώσεις. Βέβαια το ποδήλατο δεν κινείται και πολύ εύκολα στο χορτάρι. Συνεπώς όταν το πιτσιρίκι σας ξεθαρρέψει μπορείτε να επιστρέψετε για πετάλι στο τσιμέντο.