Η ηθική της αγοράς επιτρέπει τη χρήση όλων των κλειδιών της επιτυχίας, ακόμα κι αν είναι αντικλείδια. Η προσπάθεια του Παναθηναϊκού να ξεκλειδώσει το μέλλον του, παρά την αρμαθιά που κουβαλά, πέφτει συνεχώς στο κενό. Ισως γιατί δεν είναι μαθημένος σε παρόμοιες καταστάσεις. Η μετάλλαξη του άλλοτε κραταιού συλλόγου είναι πιθανόν να επηρεάσει ακόμα και το σήμα κατατεθέν του, το τριφύλλι, αφού η μαργαρίτα και το μάδημά της, που ψάχνει απάντηση στο ερώτημα αν θα αποφύγει τον υποβιβασμό, έχει γίνει το αγαπημένο λουλούδι στη Λεωφόρο.

Κάθε προσπάθεια σωτηρίας αποδεικνύεται ματαιοπονία γιατί έχει ως βάση τα ημίμετρα. «Να βγάλουμε τη φετινή χρονιά και μετά βλέπουμε» είναι το μότο των ανθρώπων του Παναθηναϊκού. Να δουν τι στο πηχτό σκοτάδι; Ακόμα κι αν, ω του θαύματος, διακρίνουν ένα φως, το πιθανότερο είναι να ανήκει στο τρένο που πηγαίνει κατά πάνω τους.

Ο Παναθηναϊκός αναζητεί στις καθυστερήσεις ένα γκολ για να πάει το παιχνίδι στα πέναλτι. Ποιος θα βγει μπροστά, ποιος θα ηγηθεί, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;

Αν το Τριφύλλι υποβιβαστεί, δεν θα αποτελεί ήττα μόνο των Πρασίνων αλλά όλου του ελληνικού ποδοσφαίρου, όσο άδικο κι αν ακούγεται για τους άλλους συλλόγους που ακολούθησαν το ίδιο δύσβατο μονοπάτι. Γιατί ο Παναθηναϊκός είναι βασικός πυλώνας του ελληνικού ποδοσφαίρου.