Η φωτογραφία του κ. Ιβάν Σαββίδη με το «σιδερικό» στη ζώνη και τους μπράβους στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας έκανε τον γύρο του κόσμου: πιστεύω πως προκάλεσε μεγάλη ζήλεια σε διάφορες μπανανίες της Λατινικής Αμερικής, που δεν είχαν την τύχη να ζήσουν κάτι ανάλογο. Το γεγονός, ωστόσο, δημιούργησε κι έναν προβληματισμό στις τάξεις της FIFA και της UEFA. Θα σας πω μερικά πράγματα που γνωρίζω.

Τρόικα

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Πρώτα από όλα η UEFA και η FIFA ενημερώνονται αρμοδίως μόνο από τους δικούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών δεν συμπεριλαμβάνονται οι διοικούντες την ΕΠΟ, με τους οποίους η σχέση είναι τόσο τυπική, ώστε ακόμα κι ο ευγενέστατος γενικός γραμματέας της UEFA κ. Θόδωρος Θεοδωρίδης αποφεύγει να τους συναντά εκτός γραφείου, όταν πηγαίνουν στη Νιόν για να πάρουν μέρος σε κάποιες επιτροπές. Λόγο για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα έχουν ο κ. Ζόραν Λάκοβιτς, που έχει αναλάβει το ελληνικό πρόβλημα, και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικών Ομοσπονδιών κ. Μπιορν Βασάλο, που εποπτεύει τις διαδικασίες. Αυτοί ενημερώνονται από τον αρχιδιαιτητή κ. Μέλο Περέιρα, αλλά κι από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΕΠΟ κ. Χέρμπερτ Χούμπελ, που έχει στείλει στη FIFA δύο τουλάχιστον εκθέσεις.

Πρόσληψη

Η θέση των αρμοδίων της UEFA είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει σημαντικό πρόβλημα διοίκησης, καθώς η Ομοσπονδία απλώς παρακολουθεί εξ αποστάσεως και δεν τολμά ούτε καν να τιμωρήσει παράγοντες για δηλώσεις. Ο ίδιος ο Χούμπελ στις εκθέσεις του μοιάζει να πιστεύει πως το πρόβλημα αφορά περισσότερο τα άτομα, παρά το πλαίσιο, και γι’ αυτό είχε ζητήσει και την τοποθέτηση ενός νέου αρχιδιαιτητή δίπλα στον Περέιρα –αρχιδιαιτητή που ακόμα κανείς δεν έχει δει, μολονότι η πρόσληψή του αποφασίστηκε. Ο Χούμπελ έχει ενημερώσει ότι όταν έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση στο συμβούλιο της ΕΠΟ έγινε πανικός: η απροθυμία κάποιων παραγόντων της Ομοσπονδίας να συναινέσουν τον ενόχλησε.

Παρέμβαση

Ενας από τους ανθρώπους της UEFA μού έλεγε χθες πως αν δεν υπάρξουν τιμωρίες υποδειγματικές και δεν υπάρξει κλήση του ΠΑΟΚ και του Σαββίδη και από την Επιτροπή Δεοντολογίας, «όσοι σήμερα διοικούν την ΕΠΟ, του χρόνου θα διοργανώνουν τα τοπικά πρωταθλήματα της Θεσσαλονίκης» γιατί αυτή τη φορά «ο Ιβάν Σαββίδης ξεπέρασε κάθε όριο». «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις γνωρίζοντας τις σχέσεις όλων» έλεγε ο συνομιλητής μου με νόημα. Η UEFA δεν επιθυμεί αξιόποινες πράξεις να τιμωρούνται από την ίδια, αν δεν γίνονται σε δικές της διοργανώσεις. «Ομως», λέει με νόημα ο συνομιλητής μου, «κανείς ποτέ δεν έμεινε ατιμώρητος για τέτοιες συμπεριφορές και δεν θα τη γλιτώσει ο Σαββίδης με απλές επιπλήξεις».

Πλαίσιο

Χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης δήλωσε πως βρίσκεται «σε ανοιχτή επικοινωνία με την UEFA» και ότι «δεν θα ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα, χωρίς ένα σαφές πλαίσιο συμφωνημένο απ’ όλους». Η αλήθεια είναι ότι ο υφυπουργός μίλησε χθες τουλάχιστον δύο φορές με τον Θόδωρο Θεοδωρίδη. Οι δυο συμφωνούν πως κάποιοι ιδιοκτήτες ομάδων θα σοβαρευτούν, μόνο αν νιώσουν ότι οι εταιρείες τους μπορεί να χάσουν χρήματα από τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ομως την ίδια στιγμή η UEFA είναι αρκετά προβληματισμένη για την ικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλει μια κάποια τάξη. «Μας ζήτησε το κράτος να τοποθετεί αθλητικούς δικαστές και συναινέσαμε, αλλά η καχυποψία για τις αποφάσεις παραμένει. Εμείς, ως UEFA, μπορούμε να προσφέρουμε τη συνεργασία μας για τεχνικά θέματα, όπως π.χ. το VAR. Αλλά πιστεύει κανείς ότι το VAR θα απέτρεπε τον Σαββίδη από το να μπουκάρει στο γήπεδο;» με ρώτησε ο ευρωπαίος συνομιλητής μου προσθέτοντας πως «η χρήση του VAR ή η παρουσία ξένων διαιτητών στο πρωτάθλημα είναι πράγματα που πρέπει η Ομοσπονδία και μόνο αυτή να αποφασίσει». Ηθελα να του πω ότι το ποδόσφαιρό μας είναι τόσο μπερδεμένο πλέον, ώστε θα ήταν σωστότερο ο Πρωθυπουργός χθες, αντί να δει τον Βασιλειάδη, να δει τον ίδιο τον Σαββίδη –αλλά κρατήθηκα.

Η συνέχεια

Η συνέχεια είναι απλή. Ο Βασιλειάδης θα οργανώσει μια σύσκεψη, παρουσία και των επιτετραμμένων της FIFA. Θα ζητήσει από αυτούς να απειλήσουν την ΕΠΟ με Grexit κι αυτοί θα το κάνουν. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια θεσμική ανωμαλία, που να οδηγεί το ελληνικό ποδόσφαιρο εκτός Ευρώπης, αλλά υπάρχει μια αδυναμία διοίκησης του ποδοσφαίρου που βαραίνει τους εμπλεκομένους με αυτό στην Ελλάδα (κυβέρνηση, ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα κ.τ.λ.). Οι άνθρωποι της FIFA θα ‘ρθουν για να μας θυμίσουν τι πρέπει να κάνουμε για να θεωρούμαστε μια κανονική χώρα. Ισως δώσουν και κάποια συνέντευξη για να εξηγήσουν τι έχουν κάνει για να λύσουν το ελληνικό πρόβλημα και γιατί αυτό δεν λύνεται. Και μετά θα πετάξουν την μπάλα στον Βασιλειάδη και στον κ. Βαγγέλη Γραμμένο, που μια ολόκληρη μέρα μετά το ντου του Σαββίδη ήταν άλαλος. Αλλά από υγεία καλά…