Πράσινο φως για την υπαγωγή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης άναψε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς αποφάσισε να κάνει δεκτή την αίτηση που είχαν υποβάλει το υπουργείο Οικονομίας και η Τράπεζα Πειραιώς, τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας στην κανονικότητα, καθώς από το 2011 έως σήμερα το εμπορικό κομμάτι των Ναυπηγείων παραμένει αδρανές και μόνο το αμυντικό λειτουργεί με την ευθύνη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και καταβάλλει τη μισθοδοσία των 650 εργαζομένων. Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι η διαδικασία υπαγωγής της ΕΝΑΕ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κινήθηκε προκειμένου η Ελλάδα να συμμορφωθεί στην περί κρατικών ενισχύσεων απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι οφειλές της ΕΝΑΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 667 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά παράνομες κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από το 2008 και η οποία δεν έχει μέχρι σήμερα εκτελεστεί.

Μάλιστα η απόφαση για την είσοδο ειδικού διαχειριστή αναμένεται να αποτελέσει και ισχυρό επιχείρημα του Ελληνικού Δημοσίου ενόψει της συζήτησης, στις 15 Μαρτίου 2018, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητεί να αναγνωριστεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις της ως προς την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

 Πλέον ο σχεδιασμός μετά την είσοδο του ειδικού διαχειριστή περιλαμβάνει την παύση τής μέχρι σήμερα διοίκησης της ΕΝΑΕ, συμφερόντων του γαλλολιβανέζου επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα και την αποτίμηση των Ναυπηγείων, τον διαχωρισμό τους σε δύο σκέλη, εμπορικό και στρατιωτικό, και στη συνέχεια τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με τα Ναυπηγεία εν λειτουργία και με στόχο σε πρώτη φάση την πώληση του εμπορικού σκέλους και σε δεύτερη του στρατιωτικού.