Σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο εντείνει η κυβέρνηση τις προσπάθειές της, αναμένοντας την αποσαφήνιση των προθέσεων του τούρκου εισαγγελέα στην Αδριανούπολη. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος αποτέλεσε χτες το υπουργείο Αμυνας, αφού λίγο μετά τις 11.30 το πρωί πέρασε την πύλη ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, ο οποίος είχε διεξοδική συζήτηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη αλλά δεν συναντήθηκε με τον υπουργό Πάνο Καμμένο.

Ο Τζέφρι Πάιατ ανέβηκε στον 5ο όροφο του «Πενταγώνου» για να συναντήσει τον ναύαρχο Αποστολάκη, με τον οποίο συνομίλησε, κατά πληροφορίες, για περίπου δύο ώρες. Η περιπλοκή στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών αποτέλεσε το κυρίως μενού στη συνάντηση των δύο αξιωματούχων, καθώς η Αθήνα αναζητά όλες τις πιθανές οδούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποφυλάκισή τους.

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάιατ ενημερώθηκε για την εξέλιξη της υπόθεσης και για τις επικοινωνίες του έλληνα αρχηγού με τον τούρκο ομόλογό του, οι οποίες αναμένεται άλλωστε να επαναληφθούν. Καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούσαν στα «ΝΕΑ» ότι ο αμερικανός πρεσβευτής «έχει δείξει αυξημένο ενδιαφέρον, κάνει ό,τι μπορεί κι έχει μπει για τα καλά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να λυθεί ο κόμπος στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών». Παράμετρος ωστόσο που κάνει πρωτόγνωρα τα πράγματα είναι το γεγονός ότι και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, στοιχείο που περιορίζει (αν δεν θέτει σε αμφισβήτηση) την αποτελεσματικότητα της όποιας διαμεσολάβησης εκδηλωθεί από την αμερικανική πλευρά. Αν και στο ΓΕΕΘΑ δεν φεύγει κουβέντα για τις επαφές με τον Τζέφρι Πάιατ, είναι γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανός αξιωματούχος παρεμβαίνει για να αποκλιμακώσει ατμόσφαιρα έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν η ενεργοποίηση του Πάιατ και η μεταφορά καθαρού μηνύματος στην απέναντι πλευρά λειτούργησαν καταλυτικά και αποκλιμάκωσαν την ένταση κάποιες «δύσκολες» βραδιές στο Κεντρικό Αιγαίο.

Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν ότι Αποστολάκης και Πάιατ συζήτησαν και για την κινητικότητα που παρατηρείται σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου στην ΑΟΖ της Κύπρου υπάρχει ισχυρή αμερικανική παρουσία παρά τις τουρκικές απειλές. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι η κρίσιμη συνάντηση έγινε μεταξύ του αμερικανού πρεσβευτή και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και όχι με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι τη συνάντηση είχε ζητήσει το ΓΕΕΘΑ και αυτός ήταν ο λόγος που το ασανσέρ σταμάτησε στον 5ο και όχι στον 3ο όροφο, όπου είναι το υπουργικό γραφείο. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η απουσία του Καμμένου προκαλεί συζητήσεις. Και την κρίσιμη σύσκεψη του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου στο Μαξίμου για ΠΓΔΜ, αξιολόγηση και ελληνοτουρκικά, ο Τσίπρας επέλεξε να τη συγκαλέσει μια ημέρα που ο Πάνος Καμμένος ήταν στις Βρυξέλλες.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕ… ΧΡΟΝΟΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ. Ηχηρή ήταν και η απουσία του υπουργού Αμυνας από το σκηνικό σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειας των ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Εβρο, αφού από την Πέμπτη που τους συνέλαβαν οι Τούρκοι, ο Καμμένος εμφανίστηκε και μίλησε δημόσια για το θέμα πέντε ημέρες μετά, την Τρίτη, θέτοντάς το στους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. Επίσης ο υπουργός Αμυνας «χάθηκε από τα ραντάρ» την κρίσιμη νύχτα που το σκάφος του Λιμενικού χτυπήθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων από την τουρκική ακταιωρό, προκαλώντας συναγερμό σε «Πεντάγωνο» και Μαξίμου. Μπορεί να μην υπάρχει καμία απόδειξη ή δημόσια δήλωση για «δυσαρμονία» στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Οι συμπτώσεις, όμως, είναι μάλλον πολλές.