«Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή των Ελλήνων στρατιωτικών με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο«İhlas» ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δήλώσε:

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο.

Για την εκδίκασητων Τούρκων στρατιωτικώνστην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Δεν αποφυλακίζονται

Η ένσταση για την προφυλάκιση που κατέθεσαν οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι έχουν προφυλακισθεί με την κατηγορία εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, απορρίφθηκε από το δικαστήριο με απόφαση που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αδριανούπολη.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.

Ο εισαγγελέας πάντως παρείχε στις οικογένειες άδεια να επισκεφθούν τους δύο αξιωματικούς, που είναι προφυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ηδη από το πρωί της Δευτέρας, θεωρείται πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να αναβληθεί η προγραμματισμένη εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, βγαίνοντας από το δικαστήριο δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από την Τρίτη και έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet στην Αδριανούπολη για την κάλυψη της υπόθεσης βρίσκονται και «ξένοι δημοσιογράφοι», ενώ όπως επισημαίνεται στον τίτλο του ρεπορτάζ: «Οι ξένοι δημοσιογράφοι ετοιμάστηκαν, οι δικηγόροι ήρθαν… Αναμένεται η απόφαση».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο τούρκοι δικηγόροι έχουν αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του υπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη.

Ερωτηματικά

Ερωτηματικά για την ετοιμότητα αποφυγής «περίεργων» επεισοδίων από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων προκύπτουν μετά το περιστατικό της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών από την τουρκική περίπολο.

Πηγές με γνώση των ελληνοτουρκικών σχέσεων διατυπώνουν τον προβληματισμό τους εξαιτίας της τροπής που πήρε ένα επεισόδιο που όπως λένε στο παρελθόν μπορεί να αντιμετωπιζόταν ως ρουτίνα. Αρκετές φορές παλαιότερα έχει συμβεί ελληνικά περίπολα να βρεθούν κατά λάθος στο τουρκικό έδαφος ή τουρκικά αντίστοιχα στο ελληνικό. Τα περιστατικά όμως δεν γίνονταν γνωστά, εντός της ίδιας μέρας το θέμα λυνόταν με εκατέρωθεν συνεννοήσεις από τους τοπικούς στρατιωτικούς διοικητές. Δεν υπήρχε δηλαδή ούτε κράτηση στρατιωτών σε φυλακές, όπως τώρα, ούτε δίκη.

Οι τωρινές συνθήκες όμως δεν είναι οι ίδιες, επισημαίνεται, «και αυτό θα έπρεπε να το έχουν λάβει υπόψιν τους οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και να έχουν δώσει τις απαραίτητες εντολές σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό». Από τη στιγμή που οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί παραμένουν στην χώρα μας και η Τουρκία ζητάει συνεχώς και επιτακτικά την επιστροφή τους, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα για αύξηση των προκλητικών ενεργειών από τη γείτονα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, τονίζουν πως ο βαθμός ετοιμότητας και αποφυγής τέτοιων επεισοδίων στο Αιγαίο αλλά και στην ξηρά θα έπρεπε είναι ο μέγιστος δυνατός αυτό το διάστημα και λόγω των δραστηριοτήτων εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν αποκλείουν, δηλαδή, η Τουρκία να επιλέγει την όξυνση με στόχο να εμποδίσει την Ελλάδα να υποστηρίξει σθεναρά τα κυπριακά δικαιώματα.

Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης και σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ είναι στις ίδιες φυλακές και στην ίδια πτέρυγα με τον πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχετίν Ντεμιρτάς. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sonhaberοι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης είναι «γείτονες» με τον Σ. Ντεμιρτάς…