Η γενιά των φτωχών εργαζομένων, με μισθό 327 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ) καθιερώνεται στην αγορά εργασίας, καθώς ένας στους τρεις μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση και μισθό – βοήθημα.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα νέα επίσημα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης –στις νέες προσλήψεις –τον μήνα Ιανουάριο του 2018 έφτασαν το 53,25%, ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώθηκε στο 46,75%. Εχουμε δηλαδή πλήρη αντιστροφή της αναλογίας σε σχέση με πριν από τρία χρόνια (Ιανουάριος 2014), όταν η πλήρης απασχόληση ήταν στο 54,47% και η μερική στο 45,53%.

Τα νέα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν από το σύνολο των 2,1 εκατ. μισθωτών εργαζομένων στη χώρα μας, οι 636 χιλιάδες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και αμείβονται με μέσο μισθό 327 ευρώ!

Εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, διότι εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι – φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως, που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα. Ηδη καταγράφεται ανακύκλωση της ανεργίας –με μοίρασμα μίας θέσης εργασίας σε δύο ή και τρεις ανέργους, γεγονός που αποδεικνύει την κατάρρευση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης.

Επισημαίνεται ότι ήδη από 1/1/2018 όλοι οι μισθοί μειώνονται λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, ενώ 1/1/2020 επέρχεται και νέα περικοπή στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου –για δεύτερη συνεχόμενη φορά –στα 5.700 ευρώ.

Για απόλυτη κυριαρχία της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις προσλήψεις Ιανουαρίου κάνει λόγο ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή στοιχεία της Εργάνης. Σύμφωνα με αυτά, τον Ιανουάριο πάνω από τις μισές προσλήψεις (53,25%) αφορούν ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ καταγράφεται αρνητικό το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης, με 16.542 απολύσεις.

Οπως ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης: «Η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση εξακολουθεί να διευρύνεται σε βάρος της πλήρους απασχόλησης, που συρρικνώνεται επικίνδυνα. Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης συνεχίζουν να αντικαθίστανται με θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης».

Περισσότεροι από πέρυσι οι άνεργοι

Αύξηση κατέγραψε το πλήθος των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ τον περασμένο μήνα. Οι άνεργοι αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 τόσο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017 όσο και σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017. Συγκεκριμένα, το συνολικό πλήθος των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο κατά 0,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Ταυτόχρονα, τον Ιανουάριο του 2018 οι άνεργοι του ΟΑΕΔ αυξήθηκαν κατά 1,9% σε σχέση το Δεκέμβριο του 2017.

Τονίζεται, τέλος, ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζουν να πέφτουν καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έπεσε κατά 2,2% μεταξύ Μαΐου 2016 – Μαΐου 2017.