Καθαρή Δευτέρα στις Βρυξέλλες, χωρίς χαρταετούς, λαγάνα και ταραμά θα περάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το τραπέζι του Eurogroup της Δευτέρας όμως μαθαίνω ότι θα είναι «σαρακοστιανό», υπό την έννοια ότι η δόση των 5,7 δισ. ευρώ δεν φαίνεται να εκταμιεύεται. Από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, η οποία θεωρητικά έκλεισε τον Δεκέμβριο, ακόμα μένουν σε εκκρεμότητα ορισμένα, μεταξύ των οποίων η απρόσκοπτη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Παρά τις εκκρεμότητες, πάντως, γκρίνια δεν υπάρχει από τους δανειστές και κανένας δεν φαίνεται να καίγεται για την άμεση εκταμίευση της δόσης. Οι φωτιές αναμένεται να ανάψουν από Μάρτιο όταν θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το χρέος και θα επιχειρηθεί να σβήσουν μέχρι τον Ιούνιο, με τη λεγόμενη «παγκόσμια συμφωνία» για δεσμεύσεις, χρέος και ενισχυμένη εποπτεία.

Γυναικεία υπόθεση…

Αρωμα γυναίκας αποπνέει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι γυναίκες κυριαρχούν στους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Πάνω από έξι στους δέκα υπαλλήλους της ΑΑΔΕ είναι γυναίκες. Από τους 11.971 υπαλλήλους που υπηρετούν στην ΑΑΔΕ, 7.257 ή το 60,78% είναι γυναίκες και 4.714 ή το 39,22% είναι άνδρες. Οι αριθμοί δείχνουν ακόμη ότι σχεδόν επτά στους δέκα υπαλλήλους ή 8.092 είναι εφοριακοί, 2.079 είναι τελωνειακοί, 546 υπάλληλοι πληροφορικής, 297 είναι χημικοί και εργάζονται κυρίως στο Γενικό Χημείο του Κράτους, ενώ 955 είναι υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων. Το προσωπικό της ΑΑΔΕ αναμένεται να ενισχυθεί με ακόμη 548 άτομα τα οποία θα προσληφθούν μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Και εδώ ρόλο φαίνεται ότι θα παίξουν οι γυναίκες…

Το δώρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών

Ενα δώρο αξίας 114.500 ευρώ έκανε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών στο υπουργείο Οικονομικών. Με το δώρο αυτό λύνονται τα χέρια των ελεγκτικών Αρχών και θα ξεκινήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες για τις καταθέσεις των φορολογουμένων. Η δωρεά που έκανε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών αφορά την υποστήριξη του συστήματος υποβολής και ανταλλαγής των αναφορών στην ειδική πλατφόρμα που χρησιμοποιούν οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τις καταθέσεις και τα χρηματοοικονομικά προϊόντα των φορολογουμένων ρίχνει τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε πρώτη φάση σε 50 χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει τη συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.

Φοβούνται πέλεκυ

Εντονος είναι ο πονοκέφαλος στα τραπεζικά στελέχη εν ενεργεία και μη. Αιτία είναι το ξεσκόνισμα που γίνεται για τις δανειοδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων που κατέρρευσαν και κυρίως δανείων που οι εξασφαλίσεις τους αποδείχθηκαν άνθρακας. Τραπεζικά στελέχη μιλούν για πέλεκυ, ο οποίος ετοιμάζεται να πέσει επί δικαίους και αδίκους. Δεν κρύβουν μάλιστα ότι οι ενδεχόμενες εξελίξεις, εφόσον υπάρξουν, θα έχουν επιπτώσεις στην αγορά και θα μπλοκάρουν ίσως και τις αναδιαρθρώσεις κόκκινων δανείων στο πεδίο του κουρέματος, αφού ο φόβος θα δέσει για πάντα τα χέρια αρκετών που θα πρέπει να βάλουν τις υπογραφές τους.

Αναζητείταινέα στέγη…

Στην αγορά για αναζήτηση μεγάλου κτιρίου προς μίσθωση έχει βγει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που εγκαταλείπει την Καραγιώργη Σερβίας. Ψάχνει έναν γραφειακό χώρο συνολικής επιφάνειας 5.000-20.000 τετραγωνικών μέτρων για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών. Το ακίνητο, το οποίο θα μισθώσει η ΑΑΔΕ για 12 χρόνια, θα πρέπει να βρίσκεται στον Δήμο Αθηναίων «και σε απόσταση έως 800 μέτρα περίπου από σταθμό μετρό ή ΗΣΑΠ ή τραμ». Μάλιστα, στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει αναφέρει ότι τα ακίνητα που θα προσφερθούν πρέπει να είναι «σύγχρονων απαιτήσεων, απολύτως έτοιμα προς χρήση με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή (εργασίες διαρρύθμισης, Η/Μ εγκαταστάσεις, δομημένη καλωδίωση».

Η ΑΑΔΕ ψάχνει να ενοικιάσει κτίριο, ενώ υπάρχει το σύγχρονο κτίριο του Κεράνη στη Λεωφόρο Θηβών. Ενα κτίριο που παραμένει σχεδόν άδειο αφού οι υπάλληλοι αρνούνται να μετακομίσουν εκτός κέντρου και για το οποίο το δημόσιο πληρώνει ετησίως ενοίκιο 2,6 εκατ. ευρώ στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, που το απέκτησε μέσω sale and lease…