Εικάζω ότι έχετε προσέξει πως ο Αδωνις Γεωργιάδης βρίσκεται καθημερινά σε κάποιο τηλεοπτικό στούντιο. Λογικό, θα πείτε, αφού καλείται να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως άλλωστε και όλοι όσοι βρίσκονται στην κυβερνητική λίστα της Novartis. Εκτός όμως από αυτούς υπάρχουν κι άλλα στελέχη που βγαίνουν κάθε μέρα στα τηλεπαράθυρα. Είτε επειδή νιώθουν ότι έχουν ισχυρή πολιτική σχέση με κάποιον από τους εμπλεκομένους είτε γιατί προσδοκούν κομματικά οφέλη. Πρέπει να σας ενημερώσω, πάντως, πως έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των κεντρικών γραφείων της ΝΔ εκείνοι που σιωπούν μιντιακά στην παρούσα φάση. Τι εννοώ; Πληροφορούμαι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει τους εξαφανισμένους βουλευτές και μάλλον τη σχετική έρευνα την ξεκίνησε από τη Β’ Αθήνας. Ξέρετε, εκεί όπου εκλέγεται ο Γεωργιάδης. Σε αυτούς τους εξαφανισμένους, λοιπόν, μαθαίνω ότι σκοπεύει να στείλει μηνύματα ο πρόεδρος στην επικείμενη (την Πέμπτη) συνεδρίαση της ΚΟ. Θα τους πει, μου λένε οι πηγές μου, ότι την ώρα της μάχης δεν υπάρχουν δικαιολογημένες απουσίες ούτε χωρούν τοπικοί ανταγωνισμοί. Και θα βάλει την κυβέρνηση αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη, καλώντας όλους να στηρίξουν τη ΝΔ που βάλλεται. Μετά το πέρας της ομιλίας θα αρχίσει η καταγραφή των απουσιών. Αγνοώ βέβαια στις πόσες «κόβονται» από τις λίστες.

Το χειροκρότημα στον Γλέζο

Το Σαββατοκύριακο, όπως ενημερώθηκα, ο Μανώλης Γλέζος βρέθηκε στο Τυμπάκι Κρήτης, στο πλαίσιο της πρώτης εκδήλωσης «ανάδειξης και διατήρησης της ιστορικής μνήμης των γεγονότων της περιόδου της γερμανικής κατοχής (1941-1944)». Εκεί, λοιπόν, μίλησε για τη συμμετοχή στον ελληνικό αγώνα πολλών γερμανών δημοκρατών και κάλεσε τη γερμανίδα αντιπρόεδρο της Μπούντεσταγκ Κλάουντια Ροθ, που βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό, να ακολουθήσει το παράδειγμά τους και να στηρίξει την υπόθεση της απόδοσης στην Ελλάδα των γερμανικών αποζημιώσεων. Να σας επισημάνω πως ένας από τους κρήτες πράκτορές μου μού μετέφερε ότι η Γερμανίδα τον χειροκρότησε θερμά.

Ποιοι πήγαν στον Κύκλο;

Ανθρωπός μου στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών μου τηλεφώνησε να μου πει ότι η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Οταν ρώτησα για κεντροαριστερές παρουσίες μού απάντησε ότι εντόπισε ανάμεσα στο κοινό τούς Γιάννη Μανιάτη, Χαρά Κεφαλίδου, Γιώργο Μαυρωτά, Χάρη Θεοχάρη, Βασίλη Μαρκή, Νίκο Διακουλάκη (Κινήσεις Πολιτών – Καμίνης, μου εξήγησε) και τους καθηγητές Θάνο Βερέμη και Π.Κ. Ιωακειμίδη. Εσπευσε όμως να μου εξηγήσει ότι οι του Κινήματος Αλλαγής μπαινόβγαιναν σε συσκέψεις για τα οργανωτικά του επικείμενου συνεδρίου χθες, εξού και δεν πρόλαβαν να πάνε στον Βενιζέλο. Αλλωστε συμφωνούν απόλυτα με τη γραμμή Βαγγέλη για λύση πακέτο στο Μακεδονικό, η οποία διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα και αποτρέπει αλυτρωτισμούς.

Ακουγαν σιωπηλοί

Χθες, όπως έμαθα, έγινε μια σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους καθηγητές των Θεολογικών Σχολών. Σε αυτήν συμμετείχε και σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Εκεί λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι «τα βιβλία των Θρησκευτικών πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα της Εκκλησίας». Σύμφωνα με πληροφοριοδότη μου ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε στην ηγεσία του ΙΕΠ και του υπουργείου Παιδείας την πρόβλεψη του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αρμοδιότητα της Συνόδου να ελέγχει τα βιβλία των Θρησκευτικών ως προς το δογματικό τους περιεχόμενο. Οπως μου μεταφέρθηκε οι εκπρόσωποι του ΙΕΠ δεν έδειξαν να ενοχλούνται στο ελάχιστο από τις αρχιεπισκοπικές επισημάνσεις. Γιατί να ενοχληθούν; Δεν τα έλυσε αυτά τα ζητήματα ο Πάνος Καμμένος όταν υποσχόταν στον Ιερώνυμο πως θα ρίξει την κυβέρνηση αν χρειαστεί;