Η κόλαση των πλειστηριασμών επιστρέφει. Η Εφορία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε 17.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών και στήνει στα έντεκα μέτρα 73.000 φορολογουμένους.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που χρωστούν φόρους, τέλη και φοροπρόστιμα πάνω από 50.000 ευρώ ο καθένας. Είναι οι πρώτοι που μπαίνουν στο κάδρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και νιώθουν ήδη τον κλοιό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να σφίγγει απειλητικά γύρω τους. Οσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία –κατοικίες, οικόπεδα, χωράφια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής -, εάν δεν φροντίσουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους, θα τα δουν από την Πρωτομαγιά να βγαίνουν στο σφυρί με ένα κλικ και όσο όσο.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΟΥΣΑΝ. Τα τελευταία χρόνια οι πλειστηριασμοί ακινήτων που γίνονταν για χρέη προς το Δημόσιο μετρούνταν στα δάχτυλα. Το 2016 έγιναν μόνο 11 και άλλοι 9 το 2017. Αυτό τώρα αλλάζει. Οι φορολογικές Αρχές έχουν από πέρυσι έτοιμα 16.789 προγράμματα πλειστηριασμών που δεν εκτελέστηκαν. Οι πλειστηριασμοί αυτοί θα αρχίσουν να εκτελούνται σταδιακά τους επόμενους μήνες, αφού και οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να τρέξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για τα χρέη προς το Δημόσιο.

Τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν πάρει φωτιά και επιβάλλουν με ρυθμό πολυβόλου τα αναγκαστικά μέτρα στους οφειλέτες. Πάνω από 4.100 υποθήκες σε ακίνητα οφειλετών ενέγραψαν πέρυσι οι εφοριακοί. Πολλοί από τους φακέλους αυτούς θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.

Την ώρα που οι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους, καθώς 2,2 εκατ. εμφανίζονται να χρωστούν στην Εφορία έως 500 ευρώ, το κύμα των κατασχέσεων στα χέρια τρίτων εξελίσσεται σε τσουνάμι. Το 2017 έγιναν 1.721.911 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ενοικιαστές, προμηθευτές κ.λπ. Είναι δυόμισι φορές περισσότερες από τις μόλις 670.728 που έγιναν το 2015 και εξαπλάσιες από τους 289.544 φορολογουμένους που χρωστούν πάνω από 10.000 ευρώ ο καθένας ή συνολικά 96 δισ. ευρώ σε σύνολο 99,97 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών. Από τις 1,7 εκατ. κατασχέσεις, οι 1.643.553 έγιναν ηλεκτρονικά, γεγονός που δείχνει και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών μεθόδων είσπραξης.

Ο εφιάλτης των πλειστηριασμών σε δυόμισι μήνες αναβιώνει για όσους χρωστούν σε Εφορία και Ταμεία.

Κατοικίες, οικόπεδα, καταστήματα, γραφεία, χωράφια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης, κοσμήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών θα βγαίνουν από την Πρωτομαγιά στο ηλεκτρονικό σφυρί για να εισπράξει το Δημόσιο απλήρωτους φόρους και απλήρωτες εισφορές.

Ηδη η Εφορία έχει έτοιμα 16.789 προγράμματα πλειστηριασμών που θα αρχίσουν να εκτελούνται σταδιακά τους επόμενους μήνες. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα (Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή).

Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως τα περιουσιακά στοιχεία 72.932 φορολογουμένων που χρωστούν στα ταμεία της Εφορίας πάνω από 50.000 ευρώ ο καθένας ή 91,5 δισ. ευρώ συνολικά σε σύνολο 99,97 δισ. ευρώ. Βέβαια, από τα 92 δισ. ευρώ τα 13,5 είναι ξεγραμμένα καθώς θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

ΟΣΟ ΟΣΟ. Η τιμή εκκίνησης για τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου που θα εκποιούνται είναι η εμπορική αξία, η οποία θα προσδιορίζεται από τον δικαστικό κλητήρα ή ιδιώτη πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Με δεδομένο ότι στα χρόνια της κρίσης η κτηματαγορά έχει καταρρεύσει, πολλά ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί σε εξευτελιστικές τιμές. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, θα εκποιούνται σε τιμές ακόμη πιο χαμηλές από τις εμπορικές. Εφόσον γίνουν δύο πλειστηριασμοί και δεν βρεθούν αγοραστές, δηλαδή κηρυχθούν άγονοι, τα ακίνητα θα εκποιούνται σε τιμές πιο κάτω ακόμα και από την τρέχουσα αγοραία αξία. Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι εφορίες μιλούν ξεκάθαρα για «μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς, εφόσον έχουν διενεργηθεί δύο τουλάχιστον άγονοι πλειστηριασμοί από το Δημόσιο». Η φράση αυτή σημαίνει ότι, ενώ μέχρι το 2017 το Δημόσιο απαγορευόταν να πουλήσει ακίνητο σε πλειστηριασμό σε τιμή κάτω από την αντικειμενική, πλέον μπορεί να το πουλήσει όσο όσο. Αρα τα ακίνητα θα εκποιούνται πλέον ευκολότερα.

Το κερασάκι ωστόσο στην τούρτα είναι ότι την αίτηση για μείωση της τιμής εκποίησης του πλειστηριασμού για χρέη στο Δημόσιο μπορεί να την κάνει και οποιοσδήποτε τρίτος έχει έννομο συμφέρον. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να το προκαλέσει το υπουργείο Οικονομικών εάν δεν έχει την «πολιτική βούληση» να εκπλειστηριάζει κοψοχρονιά τα ακίνητα, ούτε να το ζητήσει ο ίδιος ο οφειλέτης (αν π.χ. ήθελε έτσι να πληρώσει και να γλιτώσει τα χειρότερα), αλλά μπορεί και οποιοσδήποτε άλλος έχει έννομο συμφέρον (π.χ. ένας τρίτος ιδιώτης που θέλει να πληρωθεί) να ζητήσει και να πετύχει να βγει το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται από το Δημόσιο σε κατώτερη τιμή και από την εμπορική ακόμα.

ΥΠΟΘΗΚΕΣ. Πάνω από 4.000 υποθήκες σε ακίνητα εγγράφουν κάθε χρόνο οι φορολογικές Αρχές σε οφειλέτες ή τρίτους για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Υποθήκες εγγράφονται ακόμη και πριν από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της οφειλής για να αποτραπούν περιπτώσεις που απειλείται η είσπραξη των οφειλών. Το 2017 μπήκαν 4.103 υποθήκες σε ακίνητα οφειλετών, ενώ συνολικά την τελευταία τριετία η Εφορία ενέγραψε 13.560 υποθήκες σε ακίνητα. Πρόκειται για έτοιμους φακέλους που θα πάρουν τον δρόμο του πλειστηριασμού εάν οι οφειλέτες δεν φροντίσουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους. Οι υπάλληλοι του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έχουν λάβει εντολή να αναζητούν μέσω του Taxis τον ηλεκτρονικό φάκελο κατάσχεσης ακινήτου ή ακινήτων για συγκεκριμένους οφειλέτες. Στη συνέχεια εντοπίζουν το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο στο οποίο υπάγονται τα ακίνητα των οφειλετών. Παράλληλα, από το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ή από άλλη πηγή πληροφόρησης επιλέγεται το ακίνητο προς εγγραφή υποθήκης, του οποίου η αντικειμενική αξία επαρκεί για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του οφειλέτη. Από τη στιγμή που ο υπάλληλος θα έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία του ακινήτου του οφειλέτη (αντίγραφο συμβολαίου ή κτηματολογικό φύλλο) προχωρά στην εγγραφή υποθήκης επί του ακινήτου.