Μέσα στις υποχρεώσεις της χώρας, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, είναι και η σύγκλιση αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές ή εμπορικές. Ποιοι είναι οι λόγοι;

1. Βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι η φορολόγηση των ακινήτων δεν είναι αντίστοιχη με τις πραγματικές τους αξίες. Ετσι παρουσιάζονται κάποιες περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι χαμηλότερες από τις πραγματικές και περισσότερες περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι μεγαλύτερες από τις πραγματικές. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι πολίτες επιβαρύνονται με φόρους μεγαλύτερους από ό,τι τους αντιστοιχούν σε σχέση με τις αξίες των ιδιοκτησιών τους και κάποιοι γλιτώνουν φόρους σε σχέση με τις αξίες των ιδιοκτησιών τους.

2. Ενας άλλος λόγος είναι ότι η αγορά ακινήτων είναι στρεβλή, αφού οι φόροι που επιβαρύνουν το κάθε ακίνητο στην πραγματικότητα δεν έχουν σχέση με την πραγματική του αξία. Ετσι, ένα βασικό κριτήριο για την αγορά ακινήτων γίνεται η επιλογή ακινήτων από περιοχή που έχει πολύ χαμηλότερη αντικειμενική από την πραγματική σε σχέση με περιοχές που έχουν μεγαλύτερη αντικειμενική από την πραγματική. Αυτό το φαινόμενο έχει ενταθεί πολύ αυτήν την εποχή, επειδή οι φόροι στα ακίνητα έχουν διογκωθεί.

3. Τέλος, η στρέβλωση της αγοράς λόγω αυτών των αδικιών που προανέφερα ενισχύει την ελαχιστοποίηση των συναλλαγών, αφού δεν δημιουργείται εμπιστοσύνη στην αγορά όχι μόνο για Ελληνες αλλά και ξένους επενδυτές.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για αυτή τη μεταρρύθμιση, αλλά δεν έλαβε σοβαρά υπόψη ότι για να προσεγγίσει τις πραγματικές αξίες θα πρέπει να υπάρχουν συναλλαγές. Χρειάζονται στοιχεία δηλαδή, όπως αξίες από πράξεις που έχουν γίνει και εκτιμήσεις από δάνεια που έχουν δοθεί. Ομως ούτε πράξεις γίνονται, ούτε δάνεια δίνονται, παρά μόνο ελάχιστα και όχι σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στις χιλιάδες ζώνες που είναι χωρισμένη η χώρα για τις αντικειμενικές.

Βλέποντας το αδιέξοδο η κυβέρνηση αποφάσισε να πετάξει την ευθύνη στους ορκωτούς εκτιμητές, οι οποίοι μπορεί να είναι εξαιρετικοί επιστήμονες, αλλά δυστυχώς δεν έχουν τα αναγκαία δεδομένα για να προσδιορίσουν αντικειμενικές κοντά στις πραγματικές και όσοι το επιχειρήσουν θα κάνουν μία συντηρητική προσέγγιση κινούμενοι με τη λογική λίγο πάνω ή κάτω σε σχέση με τις προηγούμενες. Και η κυβέρνηση, σε ένα θέμα που επηρεάζει σχεδόν το σύνολο των πολιτών και την οικονομία της χώρας, λειτουργεί πρόχειρα και ερασιτεχνικά και τελικά θα κάνει πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση.

Ετσι όμως ούτε αληθινή ανάπτυξη θα υπάρξει ούτε δίκαιη, που λέει η κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Στασινός είναι πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος