Ο Ολεγκ Προτάσοφ αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, καταγράφοντας μια σπουδαία καριέρα γεμάτη γκολ και διακρίσεις. Στην Ελλάδα, το όνομά του συνδέθηκε με τον Ολυμπιακό, του οποίου τη φανέλα φόρεσε για τέσσερα χρόνια, ενώ αργότερα βρέθηκε και στο τιμόνι του ως προπονητής.

Ο παλαίμαχος ουκρανός άσος είναι ο πλέον κατάλληλος για να μιλήσει για τις αναμετρήσεις της ΑΕΚ με την Ντιναμό Κιέβου, καθώς γνωρίζει καλά την Ενωση και παρακολουθεί την πορεία της, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την ουκρανική ομάδα, τη φανέλα της οποίας φόρεσε για τρία χρόνια, πριν μεταγραφεί το 1990 στη χώρα μας.

«ΤΑ ΝΕΑ» βρήκαν τον Ολεγκ Προτάσοφ στην Αθήνα, όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες. Μας μίλησε για τις αναμετρήσεις της ΑΕΚ με την Ντιναμό, ανέλυσε τα δυνατά στοιχεία και τις αδυναμίες κάθε ομάδας και ξεκαθάρισε πως το «κλειδί» για την πρόκριση, που είναι… ορθάνοικτη, θα είναι το ματς της Αθήνας, που έρχεται.

«Νομίζω πως μιλάμε για ένα ζευγάρι ισορροπημένο. Η πρόκριση είναι σίγουρα ανοικτή και αυτή τη στιγμή δεν πιστεύω πως υπάρχει φαβορί. Η ΑΕΚ έχει σίγουρα πολλές πιθανότητες με το μέρος της για την πρόκριση και εκτιμώ ότι το ματς της Αθήνας θα είναι καθοριστικό. Είναι μεγάλη υπόθεση για την ΑΕΚ να εκμεταλλευτεί την έδρα και τον κόσμο της και να αιφνιδιάσει την Ντιναμό. Το παιχνίδι που έρχεται είναι το πιο σημαντικό και νομίζω πως η ΑΕΚ έχει ευκαιρία να κάνει ένα σημαντικό βήμα για την πρόκριση», μας είπε αρχικά ο Ολεγκ Προτάσοφ.

Σε ποια κατάσταση αναμένεται να βρει η ΑΕΚ την Ντιναμό;
Η Ντιναμό δεν βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι εκτός ρυθμού, τώρα πραγματοποιεί ουσιαστικά την προετοιμασία της. Επίσης, είναι σε μια διαδικασία ανασύνταξης. Δεν είναι η ομάδα που ήταν κάποτε. Η ΑΕΚ είναι σε καλύτερη κατάσταση, δείχνει να έχει ξεκινήσει καλά το 2018 και μοιάζει πιο έτοιμη.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία της ουκρανικής ομάδας, που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί ενδεχομένως η ΑΕΚ για να φτάσει στην πρόκριση;

Η Ντιναμό έχει προβλήματα στην άμυνα και η ΑΕΚ από την άλλη διαθέτει ποιότητα στην επίθεση. Οπότε αυτός ίσως να είναι ένας παράγοντας που θα κρίνει την πρόκριση και στον οποίο η ΑΕΚ θα πρέπει να επικεντρωθεί. Πρέπει να αναζητήσει γκολ, γιατί αν το κάνει σωστά, θα βρει τους τρόπους να το πετύχει.

Τι πρέπει να προσέξει περισσότερο η ΑΕΚ στο ματς της Αθήνας;

Η Ντιναμό είναι μια ομάδα που μπορεί να στερείται εμπειρίας και ίσως ποιότητας σε έναν βαθμό, είναι όμως ικανή να δημιουργήσει προβλήματα. Εχει ταχύτητα στην επίθεσή της και παίζει αρκετά από τα άκρα. Η ΑΕΚ θα πρέπει να προσέξει να μη δεχθεί γκολ στο ματς του ΟΑΚΑ. Γιατί η λογική λέει πως η Ντιναμό θα παραταχθεί με ένα πιο συντηρητικό πλάνο, ψάχνοντας κάποια αντεπίθεση. Της ταιριάζει αυτός ο τρόπος παιχνιδιού γιατί έχει γρήγορους επιθετικούς και αν βρει χώρους, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην άμυνα της ΑΕΚ. Πολλά βέβαια θα κριθούν και από το πώς θα παρατάξει την ομάδα του ο Χιμένεθ. Γιατί βλέπουμε σε πολλά παιχνίδια στην Ευρώπη να χρησιμοποιεί το 3-5-2.

Η εικόνα που έχετε μέχρι στιγμής για την ΑΕΚ ποια είναι; Υπάρχει κάποιος παίκτης που ξεχωρίζετε και εκτιμάτε ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτά τα ματς με την Ντιναμό;
Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που βασίζεται στο σύνολο. Φαίνεται ότι υπάρχει ομοιογένεια, ότι οι παίκτες γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλο και αυτό είναι και το πιο δυνατό της όπλο. Σίγουρα υπάρχουν και παίκτες που ξεχωρίζουν, όπως ο Τσιγκρίνσκι, ο Αραούχο, ο Λιβάγια. Ομως για να πάρει την πρόκριση η ΑΕΚ θα βασιστεί στο σύνολο και στην ομαδικότητα που την χαρακτηρίζει μέχρι τώρα. Εκεί φαίνεται να υπερτερεί και έναντι της Ντιναμό.

Η ευκαιρία για την υπέρβασηκαι τα πολλαπλά οφέλη

H AEK έχει μπροστά της μια τεράστια πρόκληση. Μια ευκαιρία για αγωνιστική υπέρβαση, καθώς η πρόκριση στους 16 του Europa League δεν ήταν ένας από τους στόχους της ομάδας στο ξεκίνημα της σεζόν. Η πορεία όμως που ακολούθησε στη φάση των ομίλων και η κλήρωση με την Ντιναμό Κιέβου, κάνουν την ΑΕΚ να συνεχίζει να ονειρεύεται. Κυνηγώντας πλέον το βήμα παραπάνω, που θα έχει πολύπλευρη σημασία και μπορεί να δώσει στην Ενωση πολλά. Τόσο για φέτος, όσο και για την επόμενη χρονιά.

Αρχικά η ΑΕΚ θα έχει την ευκαιρία να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη, που θα φτάσουν τα έσοδά της από την Ευρώπη κοντά στα 13 εκατομμύρια ευρώ! Ποσό που όπως γίνεται αντιληπτό μπορεί να αλλάξει και τον οικονομικό χάρτη της ομάδας, όσον αφορά τα μεταγραφικά της ανοίγματα.

Επίσης, μια πρόκριση στους 16 του Europa League μπορεί να εκτοξεύσει την ΑΕΚ στη βαθμολογία της Ευρώπης. Με την Ενωση να κερδίζει πάρα πολλές θέσεις και να μπαίνει στη νέα σεζόν από μια σαφέστατα πιο ευνοϊκή θέση, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι πιθανό η ΑΕΚ να διεκδικήσει τη νέα χρονιά την είσοδό της στους ομίλους του Champions League. Κάτι για το οποίο απαιτείται και μια καλύτερη κλήρωση, που μπορεί να προκύψει μέσω της φετινής ευρωπαϊκής πορείας της.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τον παράγοντα ψυχολογία, που σίγουρα θα φτάσει στα ύψη αν οι Κιτρινόμαυροι καταφέρουν να αφήσουν εκτός θεσμού την ουκρανική ομάδα, γίνεται ξεκάθαρο τι διακυβεύεται για την ΑΕΚ σε αυτές τις δύο αναμετρήσεις. Στις οποίες το σύνολο του Μανόλο Χιμένεθ πηγαίνει χωρίς άγχος, αλλά παράλληλα με διάθεση να διεκδικήσει πράγματα. Που δείχνουν εφικτά και που μπορούν να αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα για την Ενωση στην πιο απαιτητική χρονιά των τελευταίων ετών.