Με νέα βουτιά στις τιμές των μετοχών στη Γουόλ Στριτ άρχισε χθες η χρηματιστηριακή εβδομάδα, ενώ οι έντονες διακυμάνσεις και η ανησυχία από το αμερικανικό χρηματιστήριο έφτασαν και στην Ευρώπη.

Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Ντάου Τζόουνς έφτασε να καταγράφει ενδοσυνεδριακά μεγάλη υποχώρηση έως 5% και τελικά έκλεισε με πτώση 4,6%. Πλέον ο Ντάου Τζόουνς βρίσκεται περίπου 10% πιο χαμηλά από τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε το δεύτερο δεκαήμερο του προηγούμενου μήνα, χάνοντας όλα τα φετινά κέρδη.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE υποχώρησε κατά 1,46%. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 0,76%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 1,48%. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,48% στις 853,67 μονάδες. Κύρια αιτία της αλλαγής κλίματος είναι οι συνεχώς αυξανόμενες προβλέψεις ότι οι κεντρικές τράπεζες, και ιδιαίτερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ετοιμάζονται να κλείσουν τη στρόφιγγα της μεγάλης ρευστότητας. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στα επιτόκια των ομολόγων που έχουν αρχίσει να ακολουθούν ανοδική πορεία επειδή πολλοί επενδυτές μειώνουν τις θέσεις τους σε αυτά. Ενδεικτική είναι η νέα χθεσινή αύξηση των επιτοκίων στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ, που έφτασε το 2,8%. Επίσης πολλοί παίκτες της αγοράς επέλεξαν να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών τους για να μειώσουν τον επενδυτικό κίνδυνο, καθώς το ράλι των προηγούμενων μηνών είχε οδηγήσει τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη σε νέα ιστορικά υψηλά.

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, καθώς ανησυχεί για την πρόσφατη πτώση των τιμών, όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο δίκτυο CNBC. «Πάντα ανησυχούμε όταν η αγορά υποχωρεί, αλλά έχουμε επίσης εμπιστοσύνη στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας», ανέφερε αξιωματούχος στο τηλεοπτικό δίκτυο. Ο Ντόναλντ Τραμπ βασίζει μεγάλο μέρος της οικονομικής του πολιτικής στη θετική πορεία της Γουόλ Στριτ. Ο πολύ φθηνός δανεισμός από τη Fed και την ΕΚΤ έκανε πολλούς να ρίξουν χρήματα σε μετοχές και ομόλογα. Τώρα αυτοί οι επενδυτές αρχίζουν να μειώνουν τις θέσεις τους. Η Fed ετοιμάζεται να προχωρήσει φέτος σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου, ενώ η EKT αναμένεται να δώσει σήμα ότι θα τερματίσει προς το τέλος του έτους το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που περιλαμβάνει αγορές κρατικών ομολόγων.

Επειτα από μια έντονα ανοδική πορεία στις αρχές του 2018 και πολλές προειδοποιήσεις ότι το ράλι μπορεί να φτάνει προς το τέλος του, οι αγορές, όπως όλα δείχνουν, κάνουν παύση τώρα, για να επανεκτιμήσουν τις εξελίξεις.

Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της οικονομίας και την κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι θετικές, αλλά οι τάσεις αύξησης του πληθωρισμού αρχίζουν να κάνουν όλο και περισσότερες κεντρικές τράπεζες να επανεξετάζουν τη νομισματική τους πολιτική. Πάντως τα επιτόκια εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα με βάση τα ιστορικά δεδομένα.